Doorvoer Russisch materiaal naar Oekraïne in Sukhodilsk

Russische machthebbers ontkennen betrokkenheid bij de levering van militair materiaal en manschappen aan de separatisten in Oost-Oekraïne. In de geheime oorlog vol mist zijn feiten soms lastig vast te stellen. Hoe de separatisten dan wel aan materiaal en financiering komen is het raadsel dat de ontkenners van de Russische betrokkenheid niet kunnen beantwoorden. Het Oekraïense leger is beter georganiseerd dan drie maanden terug en laat de separatisten allang geen materiaal meer ontvreemden. En dat wat ooit ontvreemd is verklaart onvoldoende de bewapening van de separatisten. Moderner en beter inzetbaar dan wat het Oekraïense leger ter beschikking heeft. In analogie met de oorlog in Irak waar ISIS moderner bewapend is dan het Iraakse leger of de Koerden. Opvallend hoe in beide oorlogen de rebellen betere middelen ter beschikking weten te krijgen.

De You Tube-video laat een colonne Russische KAMAZ-vrachtwagens met manschappen en artillerie zien dat vandaag 18 augustus 2014 rond 12.50 uur door de Shosseynayastraat in het grensstadje Sukhodilsk passeert naar Loehansk. Burkonews.info meldt het in een bericht met aanduiding van de geo-locatie van de opname. De transfer van manschappen en materiaal vanuit Rusland geeft aan dat deze oorlog een uitputtingsslag is geworden waarin Oekraïners en Russen materiaal blijven pompen. Het is dweilen met de kraan open omdat de oorlog elke ochtend zo goed als opnieuw begint. Met hopeloos grof geschut. Nieuwe kansen, nieuwe doden.

Complicatie is dat de ontkenning van (militaire) betrokkenheid in Oekraïne door de Russen een diplomatieke oplossing blokkeert. Oekraïne zegt bij monde van buitenlandminister Pavlo Klimkin onder voorwaarden een tweezijdige wapenstilstand te aanvaarden. Gisteren waren er in Berlijn gesprekken tussen beide landen met Duitsland en Frankrijk. Buitenlandminister Laurent Fabius van Frankrijk steunt in een tweet de soevereiniteit van Oekraïne. Een voorwaarde van Oekraïne voor een wapenstilstand is -naast uitruil van krijgsgevangenen en toezicht door de OVSE- dat Rusland de aanvoer van militair materiaal en manschappen naar Oekraïne stopt.

4 gedachten over “Doorvoer Russisch materiaal naar Oekraïne in Sukhodilsk

 1. Een opvallend bericht op de separistensite NovoRossia over het ‘ontslag’ van Igor Strelkov. De rebellen delen mede dat Russen dreigde de aanvoer van materiaal naar Donetsk stop te zetten als Strelkov niet opstapte.
  http://www.novorosinform.org/news/id/6435

  Eigen vrije vertaling: Strelkov door chantage gedwongen om NovoRossia te verlaten, zijn ontslag voor het voortzetten van militaire bijstand

  Een bron in de militie geeft informatie over de oorzaak van de vermeende ontslag van ’Schutter’ van z’n post van minister van defensie van de Volksrepubliek Donetsk en zijn vertrek uit Donetsk. Volgens onze informant werd Strelkov daar door chantage toe gedwongen omdat als hij dit niet opvolgde niet de beloofde militaire steun aan de militie gegeven zou worden.

  Eerder zijn onofficiële afspraken gemaakt om grootschalige militaire steun aan de militie te garanderen. De belangrijkste voorwaarde voor het verlenen van dergelijke steun (meer dan duizend medewerkers en meer dan 100 gepantserde voertuigen) waren het vertrek van Strelkov (Schutter) uit Donetsk. In geval van de weigering door Strelkov om Volksrepubliek Donetsk te verlaten zou het totale gebied van NovoRossia worden geconfronteerd met de dreiging van volledige vernietiging door de Oekraïense strafexpeditie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.