Russische invasie van Oekraïne zichtbaar voor wie het wil zien

BvEZE_BCEAAAHN0

De Britse journalisten Shaun Walker (The Guardian) en Roland Oliphant (The Telegraph) volgen het Russische witte konvooi met hulpgoederen. De bedoeling ervan is lastig te duiden. Jan Hunin zegt in De Volkskrant  dat het geen gewoon konvooi is: ‘Het is niet zo dat de Russen zich enorm bekommeren om het humanitaire lot van de mensen in Loehansk en Donetsk. Dat is een bijkomstigheid. Het hoofddoel is Oekraïne binnen te dringen.’ Walker en Oliphant zagen gisteren 23 Russische legervoertuigen Oekraïne binnenglippen. Een schending van het internationaal recht en de soevereiniteit van Oekraïne. De invasie van Oekraïene met Russische huurlingen en materiaal die al sinds maart 2014 aan de gang is komt nu in de openheid. Vraag is niet meer wanneer de Russische invasie begint. Deze is allang begonnen. En zichtbaar voor wie het wil zien.

Toevloed van Russisch materiaal beïnvloedt de strijd. Pro-Maidan Burko zegt dat de posities van het Oekraïense leger de afgelopen dagen verslechterd zijn. De sluipende invasie door het Russische leger vertraagt hun opmars. Kiev wil voordat de winter invalt de separatisten uit Oost-Oekraïne verjaagd hebben. Deze fase werd enkele weken geleden ingeleid door artilleriebeschietingen vanaf Russisch grondgebied die Oekraïne dwongen de grens onbewaakt achter te laten. De geruchten dat de Russen de afgelopen maanden meer materiaal Oost-Oekraïne binnenbrachten dan ingezet werd kan wijzen op het strijdplan dat op een teken van het Kremlin deze tanks en gevechtswagens hun verzamelplaats verlaten om in een Blitzkrieg ingezet te worden. Om voldongen feiten te creëren voordat de internationale gemeenschap krachtdadig kan reageren.

BvEjpgmCYAABh0S

Westerse landen laten de invasie van delen van Oost-Oekraine door Rusland gebeuren. Ze kijken weg omdat ze onmachtig zijn. Ook Oekraïne is in hoge mate onmachtig. De gewone manschappen vechten fanatiek voor hun natie en grondgebied, maar het leger hangt met plakband en elastiekjes aan elkaar. Het is de afgelopen jaren door het vorige bewind uitverkocht en moest vanaf maart 2014 weer van de grond af aan opgebouwd worden. Daarbij komt dat de irreguliere separatisten moderner materiaal hebben dan het reguliere Oekraïense leger. Dat ook nog eens heeft te doen met Russische mollen op hoge posten die het verrassingseffect op het slagveld wegnemen door strategische informatie door te geven aan de Russen. Wat Oekraïnse manschappen weer wantrouwend maakt over het einddoel van hun politieke en militaire leiding. Another Fine Mess.

BvEhvB7IUAAcQmf.jpg-large

Foto 1: Tweet van Shaun Walker, 15 augustus 2014 met tekst: ‘Can anyone identify these chaps?

Foto 2: Tweet van Steve Rosenberg (BBC), 15 augustus 2014 met tekst ‘Help required. Spotted two of these yesterday when the aid convoy arrived in Kamensk-Shakhtinsky (but what is it?)’

Foto 3: Tweet van Roland Oliphant, 15 augustus 2014 met tekst: ‘Meanwhile, this has appeared in a field outside Donetsk (Russian Donetsk). Didn’t notice it yesterday.

22 gedachten over “Russische invasie van Oekraïne zichtbaar voor wie het wil zien

 1. Is het waar dat het op heterdaad betrappen van de Russen door Britse journalisten een ‘game changer’ is? Bojan Pancevski antwoordt Gavin Hewitt dat de invasie al maanden aan de gang is. Waarom ziet (een deel van) de journalistiek dat nu pas voor het eerst en presenteert het als een nieuw feit?

  Like

 2. Timothy Ash meent dat de Russen het Westen testen door onder de ogen van westerse journalisten militair materiaal Oekraïne in te sturen. Russen wisten dat het opgemerkt zou worden. En als het Westen niet reageert -wat het tot nu toe nalaat- weten de Russen dat ze weer een stapje verder kunnen gaan.
  http://www.kyivpost.com/opinion/op-ed/timothy-ash-west-may-be-telling-ukraine-to-stand-on-its-own-against-russia-360788.html

  ‘The most interesting thing over the past 24 hours was the Russian military convoy passing through the border into Ukraine, witnessed and photographed by Western and even Russian media outlets.

  And, more remarkably, has been the muted reaction from the West and indeed from the Western media. Some 4-5 weeks ago, the White House PR machine would have been going into overdrive, and warning of new sanctions iterations in the pipeline unless Russia “de-escalated.” Thus far nothing we have seen next to nothing of note.’

  Like

 3. Mooi dat NATO z’n levering van wapens, en ‘adviseurs’ aan Kiev, duidelijk kenbaar heeft gemaakt.
  Geen journalist voor nodig.
  Het knappe van NATO, VS, EU, de laatste nu heel stil, is dat allerlei figuren dat voor doodnormaal houden.
  Ben ik nu de enige die de tronie van Rasmussen ziet als die van een maffia leider ?

  Like

 4. @piterfries
  Nee, duidelijk dat u geen journalist bent. De tragiek van de oorlog is dat Oekraïne op zichzelf aangewezen is. Het krijgt wat ondersteuning op het gebied van inlichtingen van de VS -maar niet in real time-, de Canadezen sturen sinds deze week scherfvesten en helmen en mogelijk sturen andere landen nog wat militaire kruimels, maar dan stopt het. De Navo levert geen wapens aan Oekraïne. Als dat zo was dan had het die separatisten allang opgerold. Die trouwens het zinkende schip verlaten en terug naar Moskou gaan. Om de held uit te hangen en goedgelovige Westerlingen wat op de mouw te spelden?

  Like

 5. George,

  Je hebt, Journalisten, verslaggevers , en Opiniemakers,
  Waar wij de informatie van krijgen is hoofdzakelijk van opiniemakers / journalisten ?, maar dat terzijde.
  Het west Oekrainse volk wordt op een smerige wijze behandeld, zij moeten er intussen toch wel achter zijn gekomen dat het westen als partner onbetrouwbaar is, “waar blijft hun steun”?
  Het is jammer dat west Oekrainie de oren heeft laten hangen naar het westen, maar de schade is nu te groot om terug te keren richting Moskou, want de enige die heeft aangetoond heeft dat die ballen heeft dat is Putin.
  Met wat hij doet daar kan je het mee eens zijn of niet, maar hij doet precies wat ie zegt.
  Roberto

  Like

 6. @Roberto
  Genoemde Britse verslaggevers van The Guardian en The Telegraph schat ik in als tamelijk objectief en professioneel. Ze zullen zoals iedereen wel fouten maken, maar gaan wel uit van de feiten. En dat is waar journalistiek om gaat.

  Ja, het Westen is onvast en twijfelachtig. De EU heeft geen buitenlands beleid waarop een Europeaan trots kan zijn. Ik schaam me er kapot voor. Maar het is niet zo dat Oekraïne nu iets onthouden wordt dat het beloofd is. Want vanaf het begin wist het dat president Obama bang is om in een buitenlandse oorlog betrokken te worden. En hij zich daarom terughoudend opstelt. De EU heeft Oekraïne vanaf het begin in de steek gelaten. Al tijdens de vorige presidenten. Oekraïne verwachtte alleen dat het steun zou krijgen, maar beseft dat het vooral op zichzelf aangewezen is.

  Oekraïne heeft niet de oren naar het Westen laten hangen, maar uit berekening de inschatting gemaakt dat het op termijn door aansluiting bij het Westen meer te winnen heeft dan bij Rusland. Waarvan het altijd een vazalstaat had moeten blijven dat de winst afroomde. Beredeneerd vanuit Oekraïne en haar inwoners lijkt me dat een verstandige inschatting. Alleen, het is een traag proces met vele offers waarvan niet alle bewoners in gelijke mate de vruchten plukken. Maar dat is in Nederland niet anders.

  Van Putin wordt inderdaad gezegd dat hij doet wat hij zegt. En zegt wat hij doet. Maar dat doet een hooligan in het cafe ook. Dus zulk optreden is in beginsel nog geen verdienste. Het gaat erom wat Putin precies doet. Is dat verstandig voor Rusland of Europa? Ik betwijfel dat steeds meer.

  Putin speelt met vuur. Niet alleen internationaal. Ook in de Russische Federatie met tientallen -etnisch niet-Russische- nationale minderheden. Die hebben door de onrust van het afgelopen half jaar in Oost-Oekraïne en de Krim in de gaten gekregen dat Putin daar een nationale minderheid van etnische Russen politiek en militair heeft gesteund. Dat willen ze nu in hun eigen regio. Ze vragen dezelfde autonomie die Putin nu met militaire middelen in Oekraïne wil forceren. In Siberië en het gebied rond Kazan eisen de Volga-Tartaren (7 miljoen) nu ook autonomie. Die roep om autonomie is de afgelopen weken door Moskou fel onderdrukt. Maar de geest is uit de fles door het optreden van Putin in Oekraïne. Een macho met ballen, maar zonder diepgang en inzicht. Een tacticus, meer niet.

  Like

 7. http://www.unz.com/article/the-ukraine-corrupted-journalism-and-the-atlanticist-faith/

  Laat ze nu eindelijk eens met bewijs komen!!! Is dat nou zo veel gevraagd?

  Zelfs ten tijde van het neerhalen van de MH 17 lag de NATO vloot in de Zwarte zee!

  http://www.voanews.com/content/reu-nato-black-sea-war-games-end/1959529.html

  Ow en daat hingen natuurlijk helemaal geen EWACS boven? Heus niet? Kom op zeg! Laten die lui met bewijs komen, want anders is er geen bewijs!

  Like

 8. @toetssteen
  Waarom dacht je dat ik de foto’s bij dit artikel plaatste? Ze geven het bewijs dat Rusland militair materiaal en manschappen Oekraïne binnenrijdt. Dus er volop bewijs. Vervolgens rijdt dat materiaal door Donetsk. Waar dacht je dat het vandaan kwam? Uit de lokale supermarkt? Uit Polen of Roemenië? Of uit Rusland? Het patroon is duidelijk voor de objectieve waarnemer.

  Ik begrijp je opstelling niet om aan te haken bij complottheorieën en de gebeurtenissen zoals zich die ontrollen te ontkennen. Al sinds maart 2014 heb ik hier te doen met een aantal mensen dat structureel elke betrokkenheid van Rusland bij de ondermijning van Oekraïne ontkent. Ze lijken helemaal in dienst te staan van de Russische propaganda die telkens de basale feiten omdraait. Daarom staan ze continu op de rem als ik iets kwaads zeg over Putin of Rusland. Dat mag blijkbaar niet en moet voorbehouden blijven aan de VS en Obama. Maar om die ontkenning nou vol te blijven houden terwijl de bewijzen zich op alle fronten opstapelen is een merkwaardige vorm van koppigheid.

  Like

 9. @ George
  Waarom dacht je dat ik de foto’s bij dit artikel plaatste? Ze geven het bewijs dat Rusland militair materiaal en manschappen Oekraïne binnenrijdt. Dus er volop bewijs. Vervolgens rijdt dat materiaal door Donetsk. Waar dacht je dat het vandaan kwam? Uit de lokale supermarkt? Uit Polen of Roemenië? Of uit Rusland? Het patroon is duidelijk voor de objectieve waarnemer.
  =====================================

  Dan ben jij wel erg snel overtuigd, dat bewijs is van generlei waarde, waaruit maak je op dat deze foto in
  de Oekraine is gemaakt, en niet b.v. 2 km voor de grens.
  En waaruit blijkt dat dit Russische tanks zijn,en niet Oekrainse, enz,enz
  Roberto

  Like

 10. @Roberto
  Het is een patroon van een sluipende invasie en geheime oorlog die al sinds maart 2014 aan de orde is. Al sinds april 2014 zijn er berichten in de media dat de Russen materiaal en manschappen Oekraïne binnenbrengen. En voor de duidelijkheid: dat recht hebben ze niet. Dus om nou te zeggen dat ik wel ‘erg snel’ overtuigd ben is een understatement. Al ruim vier maanden volg ik bijna dagelijkse de berichtgeving die dit aantoont of aannemelijk maakt. Ik was dan ook verbijsterd over de reacties deze week op de twee Britse journalisten. Alsof het over iets nieuws zou gaan. Heeft de rest vier maanden zitten slapen?

  Maar ik ben het met je eens dat we alert moeten blijven en niet alle berichten voor zoete koek moeten aannemen. Want naast Rusland doet ook Oekraïne aan propaganda. Enkele dagen terug kwam vanuit een pro-Maidan medium nog het bericht dat 47 Tsjetsjeense strijders zich collectief aan de ATO zouden hebben overgegeven. Direct overgenomen door andere media. Onjuist dus, en al dat soort berichten halen dit blog niet. Daar zijn toch meer aanwijzingen voor nodig. Zoals twee onafhankelijke bronnen die Russisch materiaal Oekraïne zien binnenrijden.

  Oekrainse legervoertuigen voeren bij m’n weten geen Russische vlaggen en emblemen. Zie voor een analyse en geo-locatie van de foto’s:
  http://ukraineatwar.blogspot.nl/2014/08/russian-hardware-spotted-approaching.html

  Like

 11. Die hebben door de onrust van het afgelopen half jaar in Oost-Oekraïne en de Krim in de gaten gekregen dat Putin daar een nationale minderheid van etnische Russen politiek en militair heeft gesteund.
  =================
  Russen 1.240.400 (60,1%)
  Oekraïeners 576.600 (23,9%)
  Krimtataren 245.200 (10,2%)
  Wit-Russen 35.000 (1,5%)
  Tataren 13.500 (0,5%)
  Overige 3,8%

  Tevens wil ik je erop wijzen dat oud NATO Claesen (bel)verklaarde dat de Krim altijd bij Rusland behoorde.

  DUS??????
  Roberto

  Like

 12. Oekrainse legervoertuigen voeren bij m’n weten geen Russische vlaggen en emblemen. Zie voor een analyse en geo-locatie van de foto’s:
  =============================

  De getoonde foto’s hebben ook geen vlaggen.

  Roberto

  Like

 13. @Roberto
  Wat wil je met de percentages zeggen? Ik begrijp niet wat je beweert. Etnische Russen -wat niet wil zeggen dat ze voor Rusland of tegen de eenheidsstaat Oekraïne zijn- zijn een nationale minderheid binnen Oekraïne. zoals Krim-Tataren, Polen of Roemenen dat ook zijn.

  Ik weet niet wat je bron is voor de uitspraak van oud Navo-chef Willy Claes. Maar in Nieuwsuur zegt Claes (na 5’00”) dat Rusland terug op weg is om een autoritaire staat te worden die je niet meer kunt rangschikken bij de democratische staten. Claes beweert in dat interview (na 7’ 00’’) ook dat Putin de meest primaire regels van het internationaal publiek recht schendt, want ‘Oekraïne is een soeverein land met een erkend territorium dat Putin moet respecteren’. Claes zegt in Nieuwsuur: ‘Ik vrees dat de Krim behoort opnieuw tot Rusland’. Hiermee verwijst hij naar 1954 toen de Krim onderdeel werd van Oekraïne. Hij is het met die annexatie door Rusland niet eens.
  http://nieuwsuur.nl/video/686572-russisch-konvooi-dichter-bij-oekraine.html

  Wat betreft de emblemen en vlaggen op de voertuigen. Ik doelde niet specifiek op de foto’s hierboven. Er zijn talloze foto’s van militaire voertuigen met Russische vlaggen in Oekraïne.

  Like

 14. Wat wil je met de percentages zeggen?
  =====================
  Sorry mijn fout, die percentages is van de bevolking van de Krim.

  Ik doelde op de zelfde uitzending van nieuws uur, ik ga hem opnieuw beluisteren.

  ‘Ik vrees dat de Krim behoort opnieuw tot Rusland’.
  Hij geeft hier aan dat het tot 1954 tot Rusland behoorde, het was Chroetjov (als Oekrainer) geregeld heeft.
  Maar als cadeautje?,of omdat het bestuurlijk gunstiger was?

  Wel een land kan je niet weggeven, bestuurlijk dan?,is niets mis mee, dat wordt wel meer gedaan,o.a. hier.

  Gemeenten, Provincies !!

  Ik heb op internet gezocht, maar geen foto’s van Russische tanks.

  ‘Oekraïne is een soeverein land met een erkend territorium dat Putin moet respecteren’.

  Helemaal juist, daarom moeten er nieuwe verkiezingen komen,want ook in west Oekraine wonen nog vele Russen.
  Maar al heeft het westen(EU) die regering erkend, dat wil niet zeggen dat ze legaal zijn.
  Roberto

  Like

 15. @Roberto
  Ok, over de percentages. Ja, tot 1954 was de Krim niet-Oekraïens. Er is best wat voor te zeggen om het opnieuw bij de Russische Federatie te voegen. Zoals Schotland nu ook door overleg met London naar autonomie streeft had Moskou dat met Kiev over de Krim kunnen doen. Zoals dat bij een scheiding gaat waarbij heel wat komt kijken in de afhandeling. Maar om de Krim nou met militair geweld en met een vervalst referendum in te pikken is niet recht te praten.

  In West-Oekraïne wonen nauwelijks etnische Russen. En juist daar is in meerderheid voor de huidige president Porosjenko gekozen. In een opener en democratische electoraal proces dan wat de Russische Federatie haar inwoners ooit geboden heeft. Want Russische verkiezingen worden altijd vervalst. Parlementaire verkiezingen in Oekraïne zitten in de planning, maar dat wordt door de oorlog bemoeilijkt. Dus, ook etnische Russen kunnen zich straks uitspreken via de stembus.

  Voor de foto’s over Russisch materiaal met vlaggen of emblemen. Bijvoorbeeld:

  Like

 16. Over de vernietigde Russische militaire colonne op Oekraïens grondgebied zegt Burko vandaag:
  http://burkonews.info/anti-terrorist-operation-ukraine-summary-august-15-2014/

  As it became known from the statements of the President, Ukrainian forces destroyed a concentrated group of Russian vehicles, which crossed the border and set up camp in the sector “D”. We were unable to learn the specific location of the destruction of enemy forces, but based on circumstantial evidence and the statements of some former military commanders we can make a preliminary conclusion that the vehicles were destroyed by the 9M79 missile fired from the tactical missile complex “Tochka-U” (NATO code name SS-21 Scarab B). As of 2013, Ukraine had 90 of these systems in its arsenal, so we still have ways to respond to an assault by the neighboring powers.

  Our assumptions about the possible use of “Tochka-U” are also based on reports of local residents, who noticed the launch from the territory liberated by the Ukrainian security forces.’

  Like

 17. Ja, inderdaad dit lijkt op een Russische Tank, maar volgens mij is deze genomen op Russisch grondgebied,
  en wel bij hetzelfde pompstation als helemaal boven, want dat zou betekenen dat de personenauto’s aan de rechterzijde vanuit de Oekraine komen.
  ==============================
  Want Russische verkiezingen worden altijd vervalst.

  Daar heb je weer zo’n stelling, dit kan je niet bewijzen alleen maar aannemen.

  Voor het zelfde geld kan ik stellen dat hier in Nederland de verkiezingen ook vervalst worden, en neem van mij aan, ik heb daar sterke argumenten voor.
  Roberto

  Like

 18. @Roberto
  Dat klopt, Russisch grondgebied tegen de Oekraïense grens.

  Over die vervalsing van het Russische electorale proces zie onderstaande link. Maar je kunt ook de getuigenissen van de Russische oppositie erop nalezen die niet meer tot het politieke proces toegelaten worden. Dat noem ik vervalsing. Bij m’n weten is dat op zo’n structurele wijze niet in Nederland aan de hand. Hoewel er met het Nederlandse politieke bestel ook heel wat mis is.
  http://www.eng.yabloko.ru/Publ/2004/PAPERS/02/040129_nov_gzt.html

  Like

 19. George ik wil je eerst even melden dat het bloggen (reageren) op mij PC problemen geeft, ik moet bij elke reactie van mij het e-mail adres & (nick) naam opnieuw invoeren, dus ik zit behoorlijk te balen hier.
  Dus ik stop voor vandaag, ik wacht alleen je antwoord af
  ==================

  Stemmen:
  Direct als we hier weer overstappen naar de stemmachine, hebben ze hier een oncontroleerbare mogelijkheid tot stemfraude
  Roberto

  Like

 20. @George Knight
  Heeft u ook de juiste coördinaten waar die foto’s zijn gemaakt en wanneer? Hou toch op, die hoax is inmiddels al ontmanteld. Dat hele konvooi bestaat uit luchtballonnen.
  Overal satelliet beelden maar nu even niet…, welk een toeval! Doet me denken aan deze kolder:

  http://snowdenhoax.blogspot.nl/2014/08/andreasept.html?m=1

  == Ja, tot 1954 was de Krim niet-Oekraïens. Er is best wat voor te zeggen om het opnieuw bij de Russische Federatie te voegen. ==

  Nee natuurlijk niet, Oekraïne was ook gewoon een ‘provincie’ van Rusland.

  http://www.globalresearch.ca/ukrainian-soldiers-sides-and-join-the-donetsk-peoples-republic/5396219

  Waarom zouden die soldaten dat nou doen denkt u?

  En meen niet dat ik pro Putin ben, dat ben ik niet. Ik wil dat de bevolking recht wordt gedaan en gelet op dit:

  http://joostniemoller.nl/2014/08/vandaag-raket-op-loehansk-zeer-gruwelijke-beelden/

  vrees ik dat men volkomen maling heeft aan de bevolking. En nee niet Rusland deed dit!

  Like

 21. On Aug. 29 someone emailed Novaya Gazeta to inform us about the death of Timin Zahar Vladimirovich, a senior lieutenant of Armed Forces of Russian Federation, on the territory of eastern Ukraine. The email described him as “a wonderful man, devoted friend, lovely father and husband. He deserved to live long happy life.
  http://www.kyivpost.com/content/ukraine/he-wasnt-a-volunteer-says-wife-of-a-russian-officer-who-died-in-donbas-367260.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.