Rusland gedraagt zich als patiënt op bank van publieke opinie

Bu_CvBzCEAI_tQv

Rusland is de schaamte voorbij. De geheime oorlog tegen Oekraïne is door aanvoer van mensen en materiaal en artilleriebeschietingen vanaf Russisch grondgebied de laatste weken langzaam openbaar geworden. Met als doel om de Oekraïense grensbewaking te verdrijven, wat gelukt is. De grens is nog opener dan voorheen.

Nu nadert een deel van het konvooi van zo’n 290 militaire vrachtwagens dat is omgekat tot een ‘wit konvooi’ die grens. Vergezeld van andere militaire voertuigen. Shoot-out in deze Eastern. Rusland zegt dat het konvooi is afgestemd met het Internationale Rode Kruis, maar dat ontkent dat. Het rijdt richting Loegansk om hulp te bieden. Kiev vreest dat het als voorwendsel voor een invasie dient. Wie weet. Het cynisme van Rusland is dat het zegt het leed van een conflict te willen stoppen dat het zelf al een half jaar in de lucht houdt.

Rusland legaliseert hiermee haar agressie van de afgelopen zes maanden. Het verbergt dat niet meer, treedt ermee naar buiten en claimt respect. Wat anderen stomverbaasd achterlaat. Kanselier Merkel is duidelijk in haar opstelling: Europa kent een lange periode van vrede omdat landen elkaars grenzen respecteren. Rusland heeft daar lak aan. Tegelijk is het handelen van Rusland een schreeuw om aandacht. Als een dreinerig kind dat niets liever wil dan erbij horen en daartoe het tegendeel beweert? Als een psychotisch iemand die het normale contact met de realiteit is kwijtgeraakt? Rusland ligt als patiënt op de bank van de globale publieke opinie.

Foto: Tweet van BBC-correspondent Steve Rosenberg, 14 augustus: ‘It’s not just white aid lorries that are heading down the highway towards Rostov: military vehicles, too.’

10 gedachten over “Rusland gedraagt zich als patiënt op bank van publieke opinie

 1. Aan allen het verzoek om bij het onderwerp te blijven. Het is niet de eerste keer dat ik dat vraag. Enige afwijking is toegestaan, flexibiliteit houdt de boel levendig. Maar reacties die juist het omgekeerde bereiken en voorspelbaar -en saai- zijn omdat ze voor de zoveelste keer off focus met dezelfde bewering komen -slechts zijdelings gerelateerd aan het onderwerp- worden weggehaald. Dank u.

  Like

 2. Volgens NOS mochten er op pot luck drie vrachtwagens doorzocht worden. Boekweitmeel, slaapzakken en nog iets (vergeten). Ze waren absoluut volkomen vrij, dat zeiden ze ook. Zal Rusland dat risico nemen als er wel soldaten, geweren of wat dan ook gevonden zouden kunnen worden en waarom doet het rode kruis nu ineens zo raar?

  http://www.icrc.org/eng/resources/documents/news-release/2014/08-11-ukraine-east-civilians-plight-concern.htm

  Ik vind dat toch hoogst merkwaardig.

  Like

 3. Nu het witte konvooi gekomen is, goederen afgeleverd heeft en weer gegaan is, hoe moeten we de berichten in de media van de afgelopen weken over deze “invasie” nu duiden? Is het brengen van voedsel aan mensen in nood een misdaad?

  Like

 4. @Pjotr
  Dat is veel te simpel gedacht. De Russische belangen met het konvooi waren veelomvattender. Publicitair, politiek en naar velen vermoeden -maar ik wacht op bewijzen- gericht om delen van de Oekraïense defensie-industrie te ontvreemden en naar Rusland te voeren. In elk geval blijft het opvallend dat niet het Russische ministerie van Noodgevallen (Emercom) en het Internationale Rode Kruis bij de missie betrokken werden, maar het onder coördinatie van het ministerie van Defensie stond.

  Like

 5. Dat Putin publicitair en politiek hier een goede slag heeft geslagen lijdt geen twijfel. Als enige heeft Rusland opgetreden in een noodsituatie. De rest van de wereld heeft alleen maar tegengewerkt en heeft zelf helemaal niets ondernomen; ofwel wij hebben met z’n allen de bevolking daar laten verrekken.
  De inwoners in de getroffen gebieden in Oost-Oekraïne hebben het meeste recht om een oordeel te vellen wie er m.b.t. dit transport wel en wie er niet goed bezig zijn geweest.

  Rusland heeft volledige openheid van zaken gegeven en ook alle partijen betrokken bij dit transport. Er kan wat dat betreft Rusland niets verweten worden.

  Het ontvreemden van allerlei industrie-onderdelen is waarschijnlijk de zoveelste westerse schreeuwerij om de aandacht maar weer te verplaatsen en de gehele konvooi-actie in een slecht daglicht te stellen. Dit hele konvooi wordt door iedereen op de voet gevolgd. Er is echt geen ruimte om allerlei ondoorzichtige ontvreemdingspraktijken uit te voeren.

  Like

 6. @Pjotr
  De kritiek op het Rusland van Putin is dat het de situatie in Oekraïne heeft laten escaleren. Zodat vanuit die redenering bekeken de uitspraak cynisch is dat Rusland als enige heeft opgetreden in een noodsituatie. Ja, omdat het die noodsituatie dus zelf heeft laten ontstaan. Er zijn trouwens allerlei hulporganisaties werkzaam in Oost-Oekraïne en ook Kiev heeft om opportunistische renenen een hulpkonvooi gestuurd.

  Er wordt vaak beweerd dat Putin goed bezig is omdat 85% van de bevolking van de Russische Federatie achter zijn beleid staat. Hetzelfde kan van de huidige Oekraïense leiding gezegd worden, het krijgt met 90% steun zelfs nog iets meer handen op elkaar dan Putin. Bij beide polls passen twee kanttekeningen. Hoe valide zijn ze tot stand gekomen en wat zegt de volksgunst over de juistheid van het politieke beleid? De geschiedenis leert dat leiders een volk naar de waanzin kunnen voeren.

  Het is aantoonbaar onjuist dat Rusland over dat witte konvooi openheid van zaken heeft gegeven. Integendeel. Rusland heeft het Internationale Rode Kruis er slechts halfslachtig bij betrokken. Inspectie van alle wagens stonden de Russen niet toe. Door de geheimzinnige en omslachtige manie van opereren heeft Rusland vooral vragen opgeroepen. Bijvoorbeeld over de vraag waarom vele vrachtwagens zo goed als leeg waren en nauwelijks hulpgoederen bevatten. Hoe geloofwaardig kan zo’n hulpkonvooi zijn en welk doel heeft het?

  Van de andere kant geloof ik niet de verdachtmakingen van Oekraïense zijde. Ik betwijfel of er wapens in werden vervoerd in het heentransport. Is het werkelijk zo dat in het retourtransport delen van de Oekraïense defensie-industrie en gesneuvelde Russische militairen zijn vervoerd? Toch denk ik dat het roven en vervoeren naar Rusland van de Oekraïense defensie-industrie meer onderzoek verdient. Want het is aannemelijk en geruchten erover duiken al maanden op. Het wordt als reden gezien dat Putin deze oorlog is begonnen om niet te veel op achterstand te komen in zijn wapenwedloop met de VS. De Oekraïense ballistische wapenindustrie is essentieel voor de Russische Federatie.

  Deze oorlog tussen Rusland en Oekraïne zal hoe dan ook op een gegeven moment voorbij zijn. Hoewel het nog lang kan duren. En ook presidenten ruimen ooit het veld. Dan valt er te hopen dat er onafhankelijk onderzoek mogelijk is dat exact vaststelt wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd in Oost-Oekraïne en wie waarvoor verantwoordelijk is. Nu is er veel te veel ruis en misleiding om dat over alle incidenten te kunnen vaststellen. Hooguit een paar beeldbepalende ervan kwamen tot nu toe aan de oppervlakte.

  Like

 7. Deze oorlog tussen Rusland en Oekraïne zal hoe dan ook op een gegeven moment voorbij zijn.
  —————————

  Het is geen Oorlog tussen Oekraïne en Rusland, maar tussen Oekraïne en Volksrepubliek Donetsk.

  De voedselhulp die uit Kiev is gestuurd zijn volgens mij meer woorden dan daden. Kan zijn dat er voor de vorm één of twee trucks zijn vertrokken, meer zal het niet zijn en het zal dan ook nog de vraag zijn of deze aangekomen zijn.
  Kiev blijft de Volksrepubliek Donetsk bombarderen waaruit je op kunt maken dat zij niet geïnteresseerd zijn in het welzijn van de bevolking aldaar. De verantwoordelijkheid van dat soort acties (eigen bevolking bombarderen) ligt toch echt bij Poroshenko en zijn VS-kliek. In mijn ogen beestachtige oorlogsmisdaden.
  De Russen kun je in deze oorlog niet betrappen op misdaden van dat kaliber.

  Like

 8. @Pjotr
  De Volksrepublieken Donetsk en Loehansk zijn schijnconstructies, geen realiteit. Vraag is wat ze vertegenwoordigen. De vervanging enkele weken terug door het Kremlin van de vele -maar niet alle- Russen in de top geeft aan wie er aan de touwtjes trekt. De Volksrepublieken bestaan dus niet echt. Ze hebben geen wapenindustrie, geen eigen leger, geen inkomsten, geen democratie, geen rechtsstaat en geen legitimiteit.

  Wat niet wil zeggen dat de bevolking van Oost-Oekraïne geen recht op decentralisatie heeft. Maar binnen de eenheidsstaat Oekraïne. Zoals vele deelstaten in vele landen beleid en uitvoering van hun eigen cultuur, onderwijs, zorg, infrastructuur en zaken die dicht bij de burgers liggen vormgeven. En let wel, dat gaat dan om de burgers, niet om de Russische huurlingen of de beroepsrevolutionairen als de nu door het Kremlin weggestuurde Igor Strelkov.

  Het Oekraïense voedselkonvooi stelde inderdaad weinig voor. Te laat en te weinig. En opportunistisch. Maar dat geldt voor het Russische konvooi precies hetzelfde. De hulp gaat gaat niet om het welzijn van de burgers, maar om het versterken van eigen posities.

  Nogmaals, onderzoek in de toekomst zal uitwijzen welke partij wat op het geweten heeft. Er zijn conflicterende berichten die naar beide kanten wijzen. Er zijn ook getuigenissen van terreur door bepaalde groepen separatisten in het nu weer onder Oekraïense controle zijnde Slaviansk. Als straks de separatisten die dat op hun geweten hebben nog leven en zijn te achterhalen dan moeten ze als oorlogsmisdadiger terechtstaan. Evenzo als dat aan Oekraïense zijde gebeurd zou zijn.

  We verschillen van mening over de feiten. Ik zie artillerie van Russische makelij (GRAD) die door beide kanten gebruikt wordt en akelig onnauwkeurig is. Eigenlijk onbruikbaar. Ik zie ook Russische artillerie die vanaf Russisch grondgebied hele Oekraïense dorpen in puin schiet. Ik zie ook separatisten die zich verschuilen tussen de burgerbevolking en van daaruit raketten afvuren. De Oekraïners zijn dan zo simpel om dat vuur na enkele minuten te beantwoorden. De separatisten hebben hun posities dan allang verlaten. Wie heeft dan de grootste schuld voor de burgerslachtoffers? Dat is feitelijk en moreel nog helemaal niet zo simpel vast te stellen als je nu suggereert.

  Ik denk dat Porosjenko maar al te graag jouw waarheid over de ‘VS-kliek’ gerealiseerd zou zien. Dan zou hij graag evenveel militaire steun krijgen van de VS als de Russen nu aan de separatisten geven, cq gedogen te laten bereiken. De laatste week probeert Rusland met een overmacht aan toevoer van militair materiaal en manschappen het beeld op het slagveld te laten kantelen. Dat lijkt te lukken. Er dreigt de komende week een afslachting van het Oekraïense leger als Rusland tientallen tanks en militaire voertuigen per dag blijft aanvoeren. Een leger met een starre commandostructuur dat deels nog in oude tijden leeft. Dat is de misdaad vol escalatie van Rusland die de directe reden is voor het leed van de burgerbevolking. Een misdaad waarvan ik het merkwaardig vind dat deze door westerse landen goedgepraat wordt. Ze laten een voor een Oekraïne in de steek. Dat land kan ze geen zier schelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.