Niet perfecte advertentie tegen Jodenhaat vraagt teveel

aDVERTENTIE_331E5D4E36CC7829C1257D2D00232167_1

Een oproep tegen Jodenhaat die redelijk lijkt, maar dat bij nader inzien toch niet helemaal is. Het verscheen vandaag in een advertentie op de achterpagina van De Telegraaf. Ondertekenaars zijn onder meer Louis van Gaal, Inge de Bruijn, Gerard Joling, Mart Visser, Gerrit Zalm, Jan-Michiel Hessels, Jan Peter Balkenende, Emile Roemer, Bram van Ojik en Jaap de Hoop Scheffer. De oproep om de strijd uit het Midden-Oosten niet naar Nederland te importeren is logisch. Antisemitisme kan onder geen voorwaarde getolereerd worden. Het is tekenend voor de gespannen sfeer dat zoiets vanzelfsprekend in een advertentie benadrukt dient te worden.

Maar de oproep dat het schelden tegen Joden op sociale media ‘nu moet stoppen’ legt de grens verkeerd. Dat kan opgevat worden als een oproep tot zelfcensuur. De ruimte voor schimpen, tieren, vloeken, beledigen of schelden biedt de wet. Niet een moreel appel van een willekeurig groepje mensen. Daarom is de advertentie een gemiste kans. Er is een maatschappelijk debat of er een recht op belediging via schelden op sociale media bestaat. De ondertekenaars van deze oproep kiezen daarin eenzijdig partij. De grens moet liggen bij haatzaaien dat het bestaansrecht van de Nederlandse Joden aan de orde stelt. Niet bij beledigen en schelden. 

Foto: Deel van advertentie ‘Geen excuus voor Jodenhaat’, 7 augustus 2014 in De Telegraaf.

Advertentie

13 gedachten over “Niet perfecte advertentie tegen Jodenhaat vraagt teveel

 1. Kent mensenrecht ook het recht om mensen vanwege hun menszijn, ras, sexuele geaardheid, godsdienst etc. te haten? Dat men neozionistisch Israel voor mijn part onbesnut uitscheldt voor zijn landjepik en landjebombarderen, is “geen excuus voor jodenhaat”, al roepen die lui nog zo hard dat ze dat doen omdat dat van het jodendom zou moeten. . Dat men een terroristische Hamas uitscheldt omdat ze mensen opblazen en (mislukte) raketten op burgers afschiet, is “geen excuus voor moslimhaat”, al roepen ze nog zo hard dat dat van de islam moet. Wat mij betreft zou die laatste leus dan ook in de Telegraaf mogen staan. Ben dan wel benieuwd hoe publiciteitsagressief hatend een Wilders daar weer op zou reageren. Want wat dat betreft scheld ik hem rustig uit en dat is voor mij “geen excuus Wilders als mens te haten”

  Like

 2. Uiterst treurig hoe ‘vooraanstaande’ Nederlanders zich voor het karretje van een Israëlisch propaganda clubje laten spannen.

  Like

 3. @Joost en piterfries
  Ik heb geen problemen met de slogan ‘Geen excuus voor Jodenhaat’. Naargelang de situatie verdient elke bevolkingsgroep die onder vuur ligt zo’n oproep. En verdediging. Nu zijn het de Nederlandse Joden omdat er allerlei incidenten waren. Het is goed dat opinieleiders zich daartegen uitspreken.

  Ik heb alleen probleem met de oproep die naar mijn idee te ver gaat omdat het ook de rafelrandjes van de samenleving wil wegbranden. Terwijl ze volgens de wet niet verboden zijn. Daarin zie ik een streven naar fatsoen en orde, en beroep op zelfcensuur dat volgens mij een samenleving niet opgelegd kan en moet worden.

  Like

 4. Eens met Joost maar de tekst had niet (óók) moeten luiden dat er geen excuus bestaat voor moslimhaat, maar dat er geen excuus bestaat voor haat. Het feit dat hier (al)weer exclusiviteit wordt geëist door en voor een bepaald groep ondermijnt de boodschap zelve.

  Like

 5. @Reggie
  Maar zo’n algemene oproep ’tegen haat’ is een oproep zonder angel en nieuwsfeit. Dus valt niet op.

  Je opmerking dat er alweer exclusiviteit wordt geëist door en voor een bepaalde groep vraagt denk ik om een toevoeging. Als je daarmee bedoelt dat het telkens dezelfde groep is waarom het gaat, dan kan beredeneerd worden vanuit de incidenten of dat terecht is. Want het is mogelijk dat die ene bepaalde groep telkens onder vuur ligt. Het is ook mogelijk dat de maatschappelijke en politieke steun voor die ene groep groter is dan voor andere groepen in soortelijke omstandigheden. Waar ik trouwens vooralsnog geen aanwijzingen voor zie. De oproep is dus een kwestie van maatvoering en relativiteit.

  Om het te chargeren, er is (nog) een bepaalde groep die de laatste jaren in Nederland onder druk staat. Dat zijn de pedofielen. Maar de steun voor deze groep in maatschappij en politiek is zo goed als nihil. Een oproep ‘Geen excuus voor Pedofielenhaat’ is er nooit gekomen. Waarom niet? Niet salonfähig genoeg voor dure namen? Geldt de rechtsstaat niet voor allen, en hebben de zwakkeren -degenen die het meest onder vuur liggen- de steun niet het hardst nodig? Waar wijst dat verschil tussen wel een excuus voor Jodenhaat en niet voor Pedofielenhaat dan op?

  Like

 6. Geert Wilders werd door initiatiefnemer CIDI op het laatste moment van de lijst ondertekenaars van de oproep geschrapt omdat hij man en paard wilde noemen. In Wilders optiek, de islam. Volgens het CIDI is dat precies de reden dat Wilders van de lijst werd gehaald omdat hij het ‘Midden-Oostenconflict naar bevolkingsgroepen in Nederland’ wilde halen. De opzet van de advertentie is juist om dat te voorkomen en er tegen te waarschuwen.
  http://www.nu.nl/politiek/3847052/wilders-haalt-joodse-organisatie-advertentie.html

  Open brief van Geert Wilders aan premier Rutte, 5 augustus 2014.
  http://www.pvv.nl/index.php/36-fj-related/geert-wilders/7750-openbriefaandemp050814.html

  Mijnheer de premier,

  De gezamenlijke verklaring met de joodse organisaties die het kabinet gisteren opstelde over het toenemende antisemitisme in Nederland is een flutverklaring. Er is een olifant in de kamer, maar u weigert hem te zien.

  Zulk slap gedrag is een premier onwaardig.

  U bent bang voor de islam en weigert daarom te zeggen wat iedereen weet: hoe groter de islam in Nederland wordt, hoe groter het antisemitisme.

  “We zijn er met elkaar voor verantwoordelijk dat conflicten die zich elders in de wereld afspelen niet leiden tot oplopende spanningen en conflicten tussen bevolkingsgroepen in onze Nederlandse samenleving,” zegt u.
  Wat een onzin!

  We zijn niet met elkaar verantwoordelijk; ú bent verantwoordelijk!
  Dat de “conflicten die zich elders in de wereld afspelen” leiden tot oplopende spanningen in Nederland is het gevolg van het feit dat ú onze grenzen niet sluit voor mensen uit islamitische landen, waardoor ú toelaat dat de haat voor joden, christenen, atheïsten en niet-moslims in het algemeen die de islamitische wereld kenmerkt, zich nu ook over Nederland verspreidt.

  Doe er wat aan, mijnheer de premier: Sluit de grenzen! Pak de islam aan! Sluit Jodenhaters en Isis-aanhangers op en zet ze uit. Doe uw plicht en dring het antisemitisme in Nederland terug door de islam terug te dringen.

  Hoogachtend,
  Geert Wilders

  Zie voor de Deense oplossing:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/08/05/stojberg-geen-islamitische-immigranten-in-denemarken/

  Like

 7. Jammer nu toch voor de heer Wilders. Zels in zijn proces waarin hem de vrijheid van mening werd gegund om zeker als politicus concrete kritiek op en zelfs in concrete gevallen te schelden op moslims werd gegund. staat in het commentaar uitdrukkelijk de vrijheid van godsdienst islam vermeld. Hoe sluw hij zijn haat op islam ook vaak verkoopt alsof dat geen haat tegen (nederlandse) moslims zou zijn, in bovenstaande brief vergaloppeert hij zich, nu hij zich dat politiek meent te kunnen veroorloven, wel geweldig! Asjeblieft “Pak de islam aan!”Maar wie durft of heeft nog zin om dit mannetrje met de Grondwet om te oren te slaan!

  Like

 8. Hypocriet, de strijd ging helemaal niet tussen de staat Israel en Hamas. De strijd ging tussen de staat Israel en de inwoners van Gaza. Bijna 2000 dode burgers waaronder kinderen. Zo’n massaslachting onder de Gaza bevolking vindt bijna iedere jaar of twee plaats. Als de Nederlandse staat niet zo hypocriet zou zijn, en zich daadwerkelijk wat aantrok van het internationale recht, dan zou er hier in Nederland wel wat minder gevloekt en geschimpt worden. De Nederlandse staat legt mede een voedingsbodem voor anti semitisme. De staat probeert het ongenoegen in Nederland te sussen want men wil het hier vooral rustig houden.
  De Nederlandse Joden zouden zich wel eens wat meer mogen roeren, en de massaslachting in Gaza hard veroordelen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het CIDI. Die houdt haar mondje.

  Like

 9. @Joost
  Nee, het gaat dus niet om de islam, maar om de Nederlandse rechtsstaat.

  @Jan
  Het gaat dus niet om Israël of Hamas -want die laatste voert wel degelijk strijd in Gaza, niet de vrouwen of kinderen- maar om de Nederlandse rechtsstaat. De aanname dat als de Nederlandse regering zich anders zou opstellen de Jodenhaat in Nederland vanzelf zou afnemen, valt niet te bewijzen. Ik geloof daar niets van. Je aanname dat Nederland een voedingsbodem voor antisemitisme legt is beledigend en opnieuw niet te bewijzen.

  Nederlandse Joden mogen doen wat ze willen en zijn tot niks meer verplicht dan jij en ik. Het zijn Nederlanders zonder bijzondere verantwoordelijkheid jegens Israël. Evenmin kunnen Nederlandse Arabieren verplicht worden afstand te nemen van ISIS of al die dictaturen in Arabische naties in het Midden-Oosten, want zij zijn Nederlanders.

  Like

 10. Pingback: Wilders heeft gelijk: de “antisemitisme-advertentie” bevat een fluttekst ! | tora-yeshua.nl | Tora Yeshua | tora-yeshua.nl

 11. En onze rechtstaat met zijn Grondwet respecteert de godsdienst Islam….maar respecteert geen daden van moslims die tegen de Grondwet met zijn mensenrechten ingaan. Wilders wekt niet de indruk dat hij dat onderscheid begrijpt. Integendeel ,als moslimterroristen met hun zgn pro-islam en hun maatjes hier verkracht hij met zijn luide anti-Islam ook de godsdienstvrijheid van zijn Nederlandse rechtstaat!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.