Oekraïne: volop mannen met ballen en balken voor hun kop

Met het moreel van de Oekraïners lijkt het wel goed te zitten. Met de rust in Oekraïne niet. Een Oekraïense chauffeur filmt in Rusland militair materieel dat naar de separatisten in Oost-Oekraine wordt vervoerd. Onder begeleiding van Russische verkeerspolitie. Aan de aanvoer valt af te lezen dat dit een artillerie-oorlog is. Aan beide zijden wordt de Koude Oorlog nagespeeld met materiaal uit dat tijdperk. Elke dag vallen er over en weer tientallen doden. Aan de Russische grens staan 45.000 manschappen om Oekraïne binnen te vallen. Hoe reageren de EU en Nederland als het volledige oorlog wordt? ‘Pederasten’ roept de Oekraïense chauffeur tegen de Russische militairen die z’n land komen bezetten. Wakkere mannen met ballen en balken voor hun kop.

13 gedachten over “Oekraïne: volop mannen met ballen en balken voor hun kop

 1. POLISH PM: RISK GROWS OF RUSSIA ENTERING UKRAINE
  Aug. 6, 2014 5:17 AM EDT
  http://bigstory.ap.org/article/polish-pm-risk-grows-russia-entering-ukraine

  WARSAW, Poland (AP) — Poland’s prime minister says he has information indicating that there is a growing threat of a “direct intervention” by Russia in Ukraine.

  Donald Tusk said Wednesday that his assessment is based on information he has been receiving for the past dozen hours or so. He did not elaborate.

  Tusk says “the threat of a direct intervention by Russia into Ukraine is greater than it was a few days or a couple of weeks ago.”

  Poland’s Foreign Minister Radek Sikorski had expressed concern Tuesday night that a renewed build-up of Russian forces near Ukraine’s border heightened the risk of an invasion.

  Sikorski said, “You do such things either to exert pressure or to enter.”

  His comments appeared to contribute to a fall of financial markers Tuesday on Wall Street.

  Like

 2. Finland heeft naar verluidt de grenscontroles uitgebreid. De vrees bestaat dat Putin Finland wil bezetten.
  ‘After annexing Crimea and with troops massed on the border of Ukraine, Vladimir Putin will not stop trying to expand Russia until he has “conquered” Belarus, the Baltic states and Finland, one of his closest former advisers has said.’
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/vladimir-putin-wants-to-regain-finland-for-russia-adviser-says-9224273.html

  Like

 3. Oekraïne binnenvallen, Finland? Wat is dit voor massahysterie? De volledige massamedia vuurt tegelijkertijd dit bericht af. Nederland Propagandaland.

  Vergelijk de totale mediahysterie met de verontwaardiging over “het tuig” dat op de rampplek steelt en bewijsmateriaal verduistert.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3713869/2014/08/05/Lokale-bevolking-borg-mogelijk-al-veel-resten.dhtml
  Het viel allemaal weer reuze mee. Rectificaties? Ho maar.

  Like

 4. @Pjotr
  Nou het binnenvallen van Oekraïne door Rusland gebeurt nu al. Dus dat is echt. Er zijn voldoende bewijzen voor. Het heeft weinig zin om dat tegen te spreken.

  Met dat bericht over Finland weet ik het zo net nog niet. Een voormalige adviseur uit de entourage van Putin zou beweren dat deze oude grenzen wil herstellen. Tja, er kan zoveel beweerd worden. Op internet kon ik er geen bevestiging van krijgen dat Finland zich extra zorgen maakt door een Russische dreiging. We zullen zien.

  Wat je bedoelt met de verwijzing naar dat stuk in De Volkskrant ontgaat me. Of waarom er een rectificatie nodig is. Vanaf de dag dat de MH17 neerstortte was duidelijk dat allerlei groeperingen in het rampgebied aan het stelen waren. Waaronder dorpelingen en separatisten. Pas na inventarisatie van creditcards, paspoorten, portefeuilles, juwelen en mobiele telefoons zal duidelijk zijn hoeveel er is verdwenen. Dat kan nu nog niemand exact zeggen.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2705628/Mascara-Amsterdam-precise-field-Outrage-female-separatist-posts-Instagram-selfie-wearing-looted-mascara-boasting-it.html

  Like

 5. Terzijde over het onderzoek van Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Dat is vertraagd door de complicaties ter plekke.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/31522/Vliegtuigcrash-in-Oekraine/article/detail/3714387/2014/08/06/Eerste-conclusies-onderzoek-vliegramp-weken-later.dhtml

  De experts hebben inmiddels veel informatie van onder meer satellietbeelden, de voice- en datarecorder van het neergestorte vliegtuig, radarbeelden en informatie van de luchtverkeersleiding.

  Like

 6. Sorry, maar ik weet niets van een Russische inval in Oekraïne.

  Waar ik me in je blog over verbaas is dat je altijd maar over Rusland schrijft als het om deze oorlog gaat.
  Zaken als een immense vluchtelingenstroom en burgerslachtoffers in Oost-Oekraïne, de samenstelling van de regering en hun raadgevers in Kiev komen nooit aan de orde.
  Waarom moet die aandacht zo eenzijdig gericht zijn?

  Like

 7. @Pjotr
  Het is een misverstand dat m’n aandacht eenzijdig zou zijn. Vele berichten leg ik terzijde omdat ze me te vaag of te propagandistisch zijn. Zowel van de Russische als Oekraïense kant. Ik acht ze niet onderbouwd genoeg. Ik probeer de feiten te volgen, hoewel dat niet altijd even makkelijk is. Je weet wel, oorlogsmist.

  Je geeft toe dat het om een oorlog gaat. Velen doen zelfs dat niet. Ik schrijf niet over Rusland, maar over Oekraïne. Zoals degenen die op 10 mei 1940 over Nederland schreven, ook over Duitsland schreven.

  Het is inderdaad waar dat er vele burgerslachtoffers in Oekraïne vallen. Door toedoen van wie is lastig vast te stellen. Het is ook waar dat er burgers vanuit Oost-Oekraïne naar de relatieve veiligheid van Rusland vluchten. De Russische media spreken geloof ik over 600.000 personen, de Oekraïense media over een kleine 200.000. Dat valt dus lastig eenduidig vast te stellen.

  Over de samenstelling van de regering-Jatsenjuk zijn hier uitgebreide debatten gevoerd. Je zult ze gemist hebben. Met als voorlopige conclusie dat het wettelijk allemaal niet fraai was, maar ingegeven werd door de situatie. Met als voorwaarde dat de democratie in het electorale proces hersteld moet worden. Of liever gezegd, voor het eerst gevestigd moet worden.

  Het is geen geheim dat de regering en president in Kiev toenadering tot het Westen hebben gezocht. Dat maandenlang de boot afgehouden heeft, wat militaire, financiële en economische steun betreft. Oekraïne stond er zo goed als alleen voor. Zonder basaal militair materiaal. Vermoedelijk kregen ze wel inlichtingen van de VS, maar niet in real time en topgeheim. Pas sinds het neerschieten van de MH17 en de escalerende bewapening van de separatisten door Putin komt er langzaam steun op gang voor Kiev. Mede een verdienste door de in een eerlijk, open en democratisch proces gekozen president Petro Poroshenko.

  Wat ik niet begrijp is waarom sommigen die hier reageren zo eenzijdig zijn in hun aandacht. Ze nemen zelfs de framing van de Russische propaganda over en denken door te wijzen naar de VS dat alle zonden van Putin schoongewassen worden. Lekker simpel. Nooit komen ze met fundamentele kritiek op Rusland of de macht in het Kremlin.

  Laat ik een voorbeeld geven. Maandenlang hebben reaguurders de kritiek van het Kremlin gevolgd dat er een staatsgreep plaatsgevonden zou hebben in Kiev. Het gaat er me nu niet om of dat klopt, ik denk het niet. Die beschuldiging kwam vanuit het Kremlin. Maar waarom heeft nooit iemand die kritiek heeft op de regering in Kiev ooit opgemerkt dat elke verkiezing in Moskou een staatsgreep is? In opdracht van het Kremlin en uitgevoerd door de FAPSI. Ik zal er binnenkort een stukje aan wijden. Dat is nou wat ik pas eenzijdig noem. Mensen mogen me gerust eenzijdigheid verwijten. Daar geef ik antwoord op. Zoals nu. Maar degenen die in een reflex slechts met hun vinger een kant weten op te wijzen komen nooit met antwoorden of verantwoording waarom ze zelf zo eenzijdig zijn.

  Like

 8. Ze nemen zelfs de framing van de Russische propaganda over

  ================================================
  George,
  Ik heb je er al vaker op gewezen, hoe moet ik nu onder invloed komen van die Russische propaganda?

  Ik kan geen Russische kranten lezen( Ik neem aan jij ook niet)
  Ik kan geen Russische TV zenders ontvangen,( ik neem aan jij ook niet ), en als ik wel eens een stukje van RT zie en hoor, dan spreekt de man Russisch, en dat spreek ik niet, bovendien hoe kan ik weten of de vertaling dan juist is?

  En wat moeten we met die berichtgeving over Finland(wel lid van de EU, geen lid van de Navo)
  is dit de volgende stap van het westen, want je kan het met weinig verstand bedenken dat dit ook niet acceptabel zal zijn voor de Russen.
  Bij een steeds groter worden van de NAVO, en een zwakker wordend Rusland, betekend i.m.o.
  dat als er een conflict komt, de Russen alleen maar met Atoom wapens kunnen terug slaan.
  Als je de gebeurtenissen van nu bekijkt ,met de wetenschap wat zich al vanaf de jaren 50 is gebeurd met het Amerikaanse buitenlands beleid, en daar een conclusie aan verbind, dan kan die conclusie alleen maar zijn
  dat Amerika de wereldmacht wil behouden en uitbreiden, Rusland daar in tegen heeft juist zijn invloedsfeer
  verkleint.
  Roberto

  Like

 9. Ze nemen zelfs de framing van de Russische propaganda over

  ======================================

  Het komt er op neer dat we in onze media het niet over de Russische visie hebben. Of over de Oost-Oekraïense visie. Die visie wordt onder één grote noemer geplaatst: Russische propaganda.

  In de westerse visie vinden we het wel heel normaal om termen als terrorists, bandits etc..etc.. te gebruiken, terwijl het gros wat in Oost-Oekraïne vecht ook gewone mannen en vrouwen zijn.
  De Vice-reporter kan dat maar moeilijk begrijpen; “the strange thing there, I can’t really explain, is that there are a lot of women’s clothings here” o.i.d. zegt hij over het zojuist door de Separatisten verlaten checkpoint.

  Rupert Murdoch heeft trouwens ook al een vinger in de pap bij Vice News, tja.

  Like

 10. @Roberto
  Nogmaals, je weet toch wat RT is. Of Ruptly. In het Engels. Of als die andere westerse mantelorganisaties die onderdeel uitmaken van de Russische propaganda. Als die alleen in het Russisch uit zouden zenden, dan hadden de Russen de westerse publieke opinie nooit zo bespeeld als ze de afgelopen jaren gedaan hebben. Nee, ik kan geen Russisch lezen, hoewel koppensnellen met Google Translate soms redelijk lukt.

  Het gaat om de soevereiniteit van Oekraïne. Ik zou tegen Rusland willen zeggen, laat dat land militair met rust en geeft het de ruimte om de onderlinge verschillen op te lossen. Als Oekraïne weet dat het niet langer door Rusland in haar bestaan bedreigd wordt -zoals nu gebeurt- dan kan het veel ruimhartiger concessies doen aan de Oekraïense federalisten. De Russische huurlingen en Russische separatisten in Oost-Oekraïne die de laatste maanden de macht van de Oekraïense separatisten hebben overgenomen kunnen dan weer plaatsmaken voor die Oekraïense separatisten die zoals blijkt in meerderheid de eenheidsstaat Oekraïne steunen. Dat is een basis voor onderhandelingen.

  @Pjotr
  Ik ben het niet met je eens dat de westerse media -wie dat ook zijn- het niet over de Russische visie hebben. Integendeel, het Russische standpunt wordt -hoewel meestal kritisch- uitgebreid weergegeven. Vaak onder de vermelding dat Putin brede steun van de Russen krijgt en de Russen zich geïsoleerd voelen. Maar dat het onzeker is wat het einddoel van Putin exact is. Ik lees die overpeinzingen overal.

  Zoals ik vlak hierboven zeg is het correct dat de Oost-Oekraïense en de Russische visie zijn samengesmolten. Eerder was dat anders. Want de ‘separatistische beweging’ in Oost-Oekraine is door etnische Russen overgenomen. Die soms wel, soms niet rechtstreeks aangestuurd worden door de Russische geheime diensten, zeg de KGB. Dus het is logisch dat het door de westerse media onder een grote noemer wordt geplaatst omdat het ook onder een grote noemer zit. Soms komt er een enkele zeldzaam overgebleven Oekraïense leidinggevende separatist aan het woord, zoals laatst commandant van het Oost-Bataljon Alexander Khodakovsky. Het is juist dat er tussen de ‘gewone’ separatisten nog Oekraïners zijn, maar zij bepalen de tactiek niet. Of de politieke oplossing voor na de strijd. Die is volledig in Russische handen.

  Like

 11. Hartverscheurende reportage over het leven in Oost-Oekraïne. Reportage is van juni, het is sindsdien alleen maar erger geworden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.