George Knight

Debat tussen links en rechts

VS zijn onmisbaar voor Israëlische aanvallen op Gaza. Dus?

with 5 comments

Mideast Israel Palestinians

Wat Israël de afgelopen weken deed in Gaza is voor velen onbegrijpelijk. En onverteerbaar. De emoties lopen hoog op. Het Israëlische leger beschoot VN-scholen waar duizenden burgers bescherming hadden gezocht. Tot 17 keer toe liet de VN dit weten dat er burgers onderzak hadden gezocht. Een onafhankelijk onderzoek moet straks maar uitwijzen of Israël zich bezondigd heeft aan oorlogsmisdaden. Zoja, dan moeten de verantwoordelijken voor een tribunaal of het Internationaal Strafhof komen om uitleg te geven.

De rol van de VS is beslissend. Politiek en militair kan Israël niet overleven zonder de VS. In een artikel voor The Intercept wijst Glenn Greenwald op de hypocrisie van president Obama. Afgelopen vrijdag verklaarde Obama dat het hartverscheurend is wat er in Gaza gebeurt. Alsof het om een natuurverschijnsel gaat en de Amerikanen niet betrokken zijn. Maar dat zijn ze wel. De reactie van Obama is typisch door de empathische rol die hij zich in de publieke opinie aanmeet. Maar waar hij iets kan veranderen, doet hij niks. Een bekend patroon wat ook geldt voor de massale spionage door de NSA. Obama toont wat emotie, maar doet niks.

Nieuwe documenten van Edward Snowden bewijzen volgens Greenwald het cruciale feit dat ‘Israëlische agressie onmogelijk zou zijn zonder de constante, overvloedige steun en bescherming van de Amerikaanse overheid, die allesbehalve een neutrale, vrede stichtende partij in deze aanvallen is. (Israeli aggression would be impossible without the constant, lavish support and protection of the U.S. government, which is anything but a neutral, peace-brokering party in these attacks). Dit wordt mogelijk gemaakt door de relatie tussen de NSA en directe partners, en de Israëlische spionagediensten. Greenwald besluit alsvolgt: ‘Every Israeli action in Gaza has U.S. fingerprints all over it.’ De VS zijn geen toevallige toeschouwer zoals president Obama telkens weer suggereert. Als Israëlische militairen of politici terechtstaan voor oorlogsmisdaden in Gaza dan kan de samenwerking met de VS niet ongenoemd blijven. Dat zou Amerikaanse burgers te denken moeten geven.

Foto: ‘An Israeli soldier prays, backdropped by shells for his mobile artillery unit at a position on the Israel-Gaza border. Picture: AP’. 

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. De vraag is dan natuurlijk, waar gaan Israelische militairen en politici terechtstaan voor oorlogsmisdaden?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationaal_strafhof

  Like

  jan

  5 augustus 2014 at 15:25

 2. Het zou natuurlijk eerlijker zijn als er naar beide partijen gekeken wordt,

  Bovendien, ik geloof dat zowel de VS als Israel het hof niet erkennen, maar weet dat niet zeker.
  Roberto

  Like

  Roberto la Verita

  5 augustus 2014 at 17:46

 3. @Jan
  Ja, goede vraag. Niet makkelijk te beantwoorden. Het internationaal recht pakt doorgaans de sukkels aan.

  @Roberto
  Mee eens. Uiteraard moet er naar beide kanten gekeken worden. De relatie met de Arabische landen die de Palestijnen eerder in de steek laten dan steunen is een apart hoofdstuk waard.

  Een tribunaal dat officieel opgetuigd wordt zou een optie zijn. Want als Israël diep in het hart ergens bang voor is dan is het het verliezen van de westerse publieke opinie. En naast militaire ook economisch sancties.

  Like

  George Knight

  5 augustus 2014 at 17:54

 4. Alleen verliezers zijn oorlogsmisdadigers.
  Het zal nog wel een paar jaar duren voor het westen is overwonnen.

  Like

  piterfries

  5 augustus 2014 at 18:55

 5. Timmermans (met brok in de keel) durfde niet veel verder te gaan dat hij pleit voor een “onafhankelijk onderzoek naar “proportionaliteit.”.
  Verder kreeg hij ook nog uit de keel: == Hij hoopt dat de Palestijnen zich gaan afvragen waar ze zouden staan als “de vele miljoenen die in raketten en tunnels zijn gestopt, door Hamas in de ontwikkeling van Gaza zouden zijn gestoken”. ==
  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/08/05/timmermans-gaza-is-geen-strijd-tussen-joden-en-moslims/

  Hoezo “onafhankelijk”..

  Like

  Aad Verbaast

  5 augustus 2014 at 19:09


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: