Propaganda door manipulatie. Wat weten we zeker over oorlog?

montage007-4

Waarschijnlijk moeten we oorlogsfoto’s nooit vertrouwen’ zegt kulichik in een artikel over falsificaties in de Soviet-Unie. ‘Waarschijnlijk’ is een te grote slag om de arm. Oorlogsfoto’s moeten we niet vertrouwen. Het bewijs dat het om falsificaties gaat kan trouwens ook weer vervalst zijn. Zodat we niets meer zeker weten.

Falsificaties zijn onderdeel van propaganda met als doel de zaak van de tegenstander onhoudbaar te maken. Door associaties wordt geprobeerd een beeld te creëren van een vijand met een niet te rechtvaardigen zaak. De manipulator claimt door manipulatie zelf de orde en bewaker van de vrede te zijn. De ander wordt via de media gepresenteerd als de chaos, de verstoorder van stabiliteit. Het maakt niet uit wie wie is. Iedereen kan beelden manipuleren, er is geen enkele garantie dat er niet gemanipuleerd wordt. Media zijn onderdeel van de strijd. Nieuwsconsumenten hoeven echter hun oordeel niet op te schorten in het besef dat er met beelden even gemeen gestreden wordt als op het slagveld. Ze moeten zich wel goed bewust zijn van de manipulatie.

Om ons als kritische nieuwsconsument scherp te houden en niet klakkeloos de leugens van de ene of andere partij over een oorlog of conflict over te laten nemen hier als voorbeeld falsificaties uit de koker van de propagandadienst van de Soviet-Unie. Het principe van manipulatie is in 70 jaar niets veranderd. Wees alert. 

montage007-10

Foto’s: Uit ‘Photo Manipulations in the USSR’, 2012 door kulichik.

15 gedachten over “Propaganda door manipulatie. Wat weten we zeker over oorlog?

 1. Thomas E. Mahl, ‘Desperate deception, British covert operations in the United States 1939-44’, Dulles, Virginia, 1998.
  Het boek gaat over hoe Roosevelt de VS polls manipuleerde, er voor zorgde dat pro oorlog republikeins candidaat Willkie presidents kandidaat werd, en over Churchill’s propaganda studio in Canada.
  Daar werd b.v. de wereldkaart gemaakt die aantoonde dat Hitler wereldheerschappij wilde.
  Of Roosevelt, toen hij op basis van die kaart het VS volk opzweepte, wist dat die kaart een vervalsing was, dat blijft gissen.
  Zo is het ook uiterst merkwaardig dat de ultra geheime rapporten van de Einsatz Kommando’s in honderdvoud werden verspreid.

  Like

 2. @piterfries
  Bent u nou bezig om complottheorieën te ontmaskeren of op te tuigen? Ik krijg het vermoeden van het laatste.

  @Jan
  RT streeft niet naar objectieve journalistiek en doet het een of het ander. Of het Westen belasteren of het Kremlin uit de wind houden. Meer smaken laat het niet toe. Bij een bijdrage die oproept tot een debat over propaganda en mediabewustzijn en reikt naar een kritische opstelling van nieuwsconsumenten slaat je verwijzing dood. Het tekent het probleem om nieuwsconsumenten bewust te maken en uit hun comfort zone te halen. Positief is dat er op dit onderwerp nog heel wat winst te halen is. Dus bedankt voor die bewijsvoering.

  Like

 3. @George, dit fiilmpje gaat niet over rt, het gaat over John Piger die vanuit zijn journalistieke ervaring vertelt hoe de massamedia het nieuws nar de hand zet.

  Like

 4. @Jan
  Ok, ik begrijp je punt. Ik heb veel respect voor John Pilger. Zie:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/10/09/john-pilger-bekritiseert-obama-en-wordt-gecensureerd/

  Maar ik heb geen enkel respect voor Russia Today. Als ik bijvoorbeeld zou oproepen om kritisch te zijn over religie, dan vind ik een bericht van Vaticaanstad dat kritisch is op religie volstrekt ongeloofwaardig. Zo is het met RT. Dat is als een trein die door een landschap rijdt waarvan een kant continu afgeplakt is en vervolgens geloofwaardig verslag meent te kunnen doen van het hele landschap. RT is niet zelfkritisch. RT heeft goede journalisten in dienst, maar ontspoort in de programmering en de politieke eenzijdigheid van de directie. Het mist nuances en is niet open.

  Like

 5. George,
  De verhalen die er hier in het westen vanaf de jaren “50 verteld zijn over Rusland , die hoor of lees ik, maar
  daar kan ik niet veel mee ,ja zoveel mogelijk onthouden, maar meer niet.
  Of de economie daar slecht draait, of dat de mensen daar leven als honden, Dat is allemaal een probleem van het Russische volk.

  Wat ik veel belangrijker vind is dat zijn de verhalen die ze hier vertellen over hoe hier e.e.a. functioneert,
  want dat is uiteindelijk ons probleem.
  En het lezen en horen over de corruptie in Rusland, wel dat leidt teveel af van de werkelijkheid hier, tot voor enkele jaren terug dachten de meeste mensen hier dat het met de corruptie hier nogal mee viel, wel de werkelijkheid is anders, klokkenluiders zijn nog steeds niet welkom, ,ook al hebben ze op papier enige bescherming.
  en om de waarheid te weten over ons, dan zou je toch bij de tegenpartij moeten zijn, want daar maak je de meeste kans om die daar te horen.
  Roberto

  Like

 6. @Roberto
  Landen zijn met elkaar verbonden. Op een uitzondering als Noord-Korea na. Dus ze beïnvloeden elkaar. Daarnaast kunnen we ons betrokken voelen bij andere volkeren.

  Corruptie in Nederland bestaat, maar is geen systeem zoals in Rusland dat de ontwikkeling van het land nekt. Want je wilt toch niet beweren dat Nederlandse ambtenaren, andere overheidsdienaren of ministers zich verrijken ten koste van de samenleving zoals in Rusland? En dat laatste gaat ten koste van het Russische volk.

  Wat mij enorm verbaast is dat de sancties tegen Rusland niet gebruikt worden om het privévermogen van president Putin en z’n zakenvrienden aan te pakken. Dat voor het grootste deel buiten Rusland is gestald. Putin heeft naar verluidt een vermogen van 1 miljard dollar. Het lijkt me zinvoller om Putin en z’n kornuiten aan te pakken, dan de gewone Russen met een paar centjes op de bank. En reken maar dat de Amerikanen, Britten, Fransen, Zwitsers, Duitsers en Nederlanders precies weten waar ze dat geld moeten halen. Ik zeg, confiskeer die vermogens en gebruik het voor de heropbouw van Oost-Oekraïne en de Krim als die weer bij Oekraïne gevoegd is.

  Like

 7. andere overheidsdienaren of ministers zich verrijken ten koste van de samenleving zoals in Rusland?
  =======================
  Dat bedoel nou George, hoe serieus moet ik dit bericht nemen, of anders gezegd, .
  waar haal jij die informatie vandaan?
  Roberto

  Like

 8. Dit bericht zou ik heel serieus nemen. De informatie is gewoon in openbare bronnen te vinden.
  ==================================
  Ja maar dat is propaganda ook, maar laten we even stellen dat Putin inderdaad kapitalen in het westen heeft gezet, is het westen dan niet mede schuldig, het lijkt mij dat als je enig moraal bezit je tegen Putin zegt
  dat je geen medewerking verleent aan dit soort diefstal.
  Roberto

  Like

 9. @Roberto
  Het klopt dat het Westen zich heeft laten omkopen door het Kremlin. Het komt er nu pas achter dat Rusland een verkeerde partner is en dit een doodlopende weg is. Rusland is trouwens de afgelopen drie jaar ook veranderd. Maar ik ben het volstrekt met je eens. Wat moet de EU nu doen, doorgaan of op de schreden terugkeren?

  Like

 10. George,
  De geschiedenis laat dus ook hele andere dingen zien, is het niet zo dat wij in het westen al voor het einde van WO2 te horen kregen hoe slecht de Russen en hun overheid was?
  En dan ga jij me nu vertellen dat ze er nu pas achter komen dat het een verkeerde partner is,
  hebben ze al die tijd hun eigen propaganda niet gelooft?
  Ik weet niet of je de documentatie van Oliver Stone kent, maar deze geeft toch een iets ander beeld van WO2.
  En zover ik weet is Oliver Stone nooit ter verantwoording geroepen over de inhoud van die documentatie.
  Dan mag ik toch aan nemen dat er een grote kern van waarheid inzit.
  Roberto

  Like

 11. @Roberto
  Ik dacht dat je het over Putin en 2014 had. Ik ben het niet volledig eens met de strekking van onderstaand artikel van Ben Judah, maar het tekent de glijdende schaal en de manier waarop Europese landen zich door Rusland onder druk laten -of lieten?- zetten. De ramp met de MH17 was de schok voor de gematigde Europese landen in het midden -zoals Nederland- om tot inkeer te komen over de bedoelingen van Putin. Maar ik ben het met je eens dat een hoop opportunisme, kortzichtigheid en gebrek aan regie van de EU aan deze episode vooraf ging.
  http://www.politico.com/magazine/story/2014/07/the-end-of-vladimir-putin-109604.html

  De tragiek van het moderne Rusland is dat het WildWest-kapitalisme er hoogtij viert. Zonder de juridische, politieke en maatschappelijke bescherming van een westerse liberale democratie. Dat hindert de economische ontwikkeling.

  Like

 12. corruptie in Nederland

  http://www.corruptie.org/nederland-corruptieland-artikel-in-civis-mundi/

  ‘Corruptie is een ziektevirus dat onze economieën heeft aangetast. Velen zijn het erover eens dat corruptie moet worden voorkomen, en waar dat niet lukt dient te worden bestreden – ook al is het een wanhopige strijd met weinig kans op een gunstig resultaat, en al helemaal geen kans op absoluut succes.
  Corruptie.org wil de bewustwording van het verschijnsel corruptie vergroten.’

  Like

 13. When propaganda is based on nuances of interpretation, the chance always remains that someone with a fresh perspective or a critical mindset can cast doubt on those claims. However, when the authorities base their propaganda entirely on lies, they achieve their desired result faster and leave no room for doubt. Thus, lies provide a quicker and more effective means to the end.
  http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/putins-media-lives-in-an-alternate-reality/504339.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.