George Knight

Debat tussen links en rechts

Turkse vice-premier: vrouwen moeten niet lachen in het openbaar

with 6 comments

1354169783_20120225

De Turkse vice-premier Bulent Arinc is niet wat je een lachebekje noemt. Hoewel hij echt blijkt te kunnen lachen. Deze gematigde zelfverklaarde islamist roept vrouwen op in het openbaar niet te lachen omdat dit volgens de islam onrein is. Je vraagt je je af waar Arinc deze interpretatie vandaan haalt. Of mannen in het openbaar volgens Arinc evenmin mogen lachen is de vraag. Morele corruptie kan immers niet alleen vrouwen aangewreven worden. Integendeel, mannen hebben het in Turkije voor het zeggen. Eh, voor het lachen. Dus zij moeten het goede voorbeeld geven. Arinc die ooit verklaarde om toespraken van premier Erdogan te moeten huilen. Dus als Arinc zo recht in de leer is als het lijkt, dan mag straks in Turkije niemand meer in het openbaar lachen. Dat wordt een treurige boel. Het gezegde luidt ‘de humor ligt op straat’. In Turkije ligt de humor in de politiek. Turkse vrouwen reageren op sociale media lachend op Arinc. Groot gelijk hebben ze.

FBL-EURO-2008-SUI-TUR-MATCH 10

Foto 1: De Turkse vice-premier Bulent Arinc lacht in het openbaar.

Foto 2: Turkse vrouwen kunnen lachen.

Written by George Knight

30 juli 2014 bij 14:08

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hier moet wel enigzins een nuance gemaakt worden. Ik heb opgemerkt dat de westerse media, al dan niet bewust, knoeien met de vertaling. Bülent Arinc gebruikte het woord “kahkaha”. “Kahkaha” is als iemand uitbundig hardop lacht. Met andere woorden, Bülent Arinc bedoelde daarmee dat een vrouw, in publiek, bescheidenheid past. Daar kun je dan wat van vinden maar waarom Arinc zich überhaupt over zoiets uitlaat is mij een raadsel.

  Like

  ReggieRoning

  30 juli 2014 at 15:09

 2. @Reggie
  Dank voor je nuancering. In internationale media die ik tegenkwam wordt soms wel soms niet die toevoeging ‘hardop’ gemaakt. The Guardian doet dat wel: ‘She should not laugh loudly in front of all the world and should preserve her decency at all times.’ Alsof een vrouw met hardop lachen haar deugdelijkheid verliest.
  http://www.theguardian.com/world/2014/jul/29/turkish-minister-women-laugh-loud-bulent-arinc

  Maar wat is de betekenis van lachen? Dat is uiteenlopend, en loopt van brullen, bulken, bulderen, gieren, proesten en schaterlachen tot giechelen, ginnegappen, grinniken en glimlachen. Deze betekenissen zijn lastig te vertalen. Mag een vrouw volgens Acint dan wel glimlachen of besmuikt lachen? En waar ligt in hemelsnaam de grens tussen het een en het ander? Deze toevoeging maakt het raadsel er alleen nog maar groter op. Evenals de vraag naar de houdbaarheid van z’n uitspraak.

  Like

  George Knight

  30 juli 2014 at 15:20

 3. @George,

  Dit moet je natuurlijk bekijken door een religieuze blik. Wanneer is een rok te kort? Wanneer heb je teveel makeup? Een paar jaar geleden herinner ik mij de discussies over vrouwen met (te) lage broeken op kantoor. Had voor de rest niets met religie te maken.
  Tjah…inderdaad, wanneer verliest een vrouw haar deugdelijkheid. Dat is nogal subjectief lijkt mij.

  Like

  ReggieRoning

  30 juli 2014 at 15:55

 4. Like

  George Knight

  30 juli 2014 at 23:38

 5. Ook in dit video wordt er het meest extreme variant van gemaakt, dat een vrouw überhaupt niet mag lachen in publiek. Vreemd, gezien Cenk goed in staat is de speech in het Turks te volgen.

  Like

  ReggieRoning

  31 juli 2014 at 00:12

 6. @Reggie
  Cenk Uygur spreekt wel degelijk in deze video over ‘loudly laughing’. Maar nogmaals, er zijn vele soorten lachen. Het woord ‘lachen’ omvat ‘hardop lachen’.

  Like

  George Knight

  31 juli 2014 at 09:53


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: