Eeuwige beweging in Gaza: Allah Akbar tegen Eretz Yisrael

In het conflict tussen Hamas en Israël in Gaza hebben beide partijen de handschoenen uitgetrokken. Alle middelen zijn geoorloofd. De ene straatvechter tegen de andere. De verbetenheid en de haat spoelen de laatste restjes redelijkheid weg. Van beide kanten aangewakkerd door een nationalistisch-religieuze component die de Realpolitik nog meer op afstand zet: Allah Akbar tegen Eretz Yisrael. Deze inzet van beide partijen is de echte verloren strijd die door niemand te winnen valt. Dat maakt het lastig om begrip te hebben voor de leiders van de strijdende partijen die als een dolle tekeer gaan. Wat niet voor de slachtoffers geldt, die verdienen alle compassie. Gevangen door die leiders met hun belangen die het verkeerde pad bewandelen.

De informatieoorlog woedt en beide kanten buigen de waarheid bij. De waarheid wordt gemanipuleerd om de publieke opinie te winnen. Voor uw of mijn sympathie. De verslaggeving van de partijen is gekleurd. Aan de beestachtigheid zijn geen grenzen. Het verstand staat stil bij het bombarderen van een ziekenhuis. Zelfs als er op het terrein een raket gelanceerd zou zijn. Bewijs wordt met plakken en knippen gefabriceerd als legitimatie voor een fatale druk op de knop. De teller van het dodental loopt weer even op. Wat te doen? Een opinie die tussenbeide wil komen zegt dat de driften van Hamas en Israël omgezet moeten worden tot aanvaardbare vorm. Maar da’s te veel gevraagd voor een conflict dat tot een wederzijds ritueel geworden is. No exit.

7 gedachten over “Eeuwige beweging in Gaza: Allah Akbar tegen Eretz Yisrael

 1. ‘The Rabin memoirs’, Yitzak Rabin, 1979, 1996 (afterword by Yoram Peri) Regents University of California.
  Dit boek bevat de zin ‘Rabin wist dat in de beperkte oorlogen na 1945 de kant won die het meest bereid was z’n eigen bloed te offeren’.
  Als ik de mogelijke Hamas strategie goed inschat weet Hamas dat wel, en Netanyahu niet.
  Mijn idee is dat Hamas denkt ‘dit aantal doden bij ons moet iets opleveren, we gaan nog even door, anders hebben we niets’.
  In 2009 ging de Israelische publieke opinie overstag toen het dodental aan Israelische kant begon op te lopen.
  Voor zo ver ik kan zien verkoopt de grondoorlog niet al te best voor de Israelische kant, het tunnelsysteem doet denken aan dat in Z Libanon.
  Daar had de IDF toen niet van terug.

  Like

 2. Iedereen die de ontwikkelingen van de afgelopen maanden heeft gevolgd weet dat deze actie Bibi’s bestraffing is voor de FATAH/HAMAS alliantie waar Israël fel op tegen was.

  Netanyahu stressed that the Palestinian President “has to choose: Peace with Israel or a pact with Hamas.”​

  De Bush-doctrine “for us or against us”. De keuze ging naar Hamas dus Bibi vind dat een gerechtvaardigd om de Palestijnen maar collectief te straffen.

  Like

 3. George,
  Bedank voor de link,
  Zo zie je waarom hier zo’n anti Russisch klimaat heerst in het westen.
  Als je dit jarenlang over je heen krijgt, is de boeman snel geboren, hij zit n.l. al in ons onderbewuste.

  Roberto

  Like

 4. @Roberto
  Of een anti-Westers klimaat heerst in Rusland. Kortom, we moeten proberen op ons eigen oordeel te vertrouwen als kritische mediaconsumenten en geen mooie praatjes en plaatsje geloven. Lastig.

  Like

 5. @Jan
  Het was geen ambassadeur, maar een medewerker die niet opereerde zoals het een diplomaat past. Hij sloeg zijn kinderen. Stom was dat de Nederlandse politie hem wilde oppakken. Dat mochten ze niet doen. Maar de Russen haalden hem terug. In dezelfde tijd werd Onno Elderenbosch, de tweede man van de Nederlandse ambassade in Moskou in z’n woning door onbekenden in elkaar geslagen. Dat noem ik pas echt overdreven.

  Het Nederland-Rusland jaar was inderdaad een grote mislukking. Alleen, in Nederland mocht het niet gezegd worden. Of het werd niet gehoord bij politiek en bedrijfsleven. Mijn idee is: ‘Een en ander roept de vraag op waarom deze nationalistische feestjes met autoritaire landen als Turkije en Rusland gevierd moeten worden. Door te moeten verkeren met autoritaire leiders als Erdogan of Putin wordt ons staatshoofd onnodig gecompromitteerd. Een democratische toets vooraf door de Tweede Kamer bij dit soort feestjes is gewenst. Zodat een conclusie kan zijn, Japan wel, maar Turkije en Rusland niet.’ De recente ontwikkelingen in Rusland onderstrepen in mijn ogen dit idee nog eens extra.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/10/16/ruslandjaar-2013-kamerdebat-gevraagd-om-autoritaire-landen-uit-te-sluiten-van-feestjaar/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.