OVSE: Met kettingzaag werd in MH17 gezaagd. Wat is reactie EU?

Bs299JtCcAIAgGm

Waarom zouden geüniformeerde mensen op de rampplek in Oekraïne waar de MH17 is neergekomen met een kettingzaag in de weer zijn geweest om stukken van de cockpit af te zagen en stukken van de romp doormidden te zagen? De Canadese OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw heeft het geconstateerd, maar zegt tegen de BBC het antwoord niet te hebben. Of liever gezegd, hij komt in z’n functie niet met conclusies.

Minister Frans Timmermans zei eerder dat degenen die het onderzoek op de rampplek blokkeren of vertragen de verdenking op zich laden schuldig te zijn. Waarom zouden militairen die de plek beheersen in door pro-Russische separatisten gecontroleerd gebied met een kettingzaag in de weer zijn gegaan als ze niet schuldig waren? Wat deden ze als anderen schuldig waren? Genoeg is genoeg. Pro-Russische separatisten hebben zelfs als onregelmatige strijders alle krediet verspeeld. Afgelopen dagen is dat ruimschoots aangetoond.

Als Europeaan schaam ik me voor de verdeelde EU die niet weet te reageren. Ook vandaag blijft het bij mooie woorden. Lidstaten wijzen naar elkaar en roepen ‘hij eerst’. Frankrijk weigert de verkoop van de Mistral-helicopterschepen op te schorten ondanks het feit dat het het machtsevenwicht in de Zwarte Zee doet verschuiven en in strijd is met de Gedragscode voor Wapenverkoop dat de EU in 1998 heeft geratificeerd. De EU aarzelt, treuzelt, blundert, stottert en houdt zich niet aan eigen beloften. Nu de trein met stoffelijke overschotten in Charkov is gearriveerd zegt Nederland bij monde van minister Timmermans niet tegen strengere sancties te zijn. Nederland kan nu een verschil maken door initiatief te tonen. Is het daar aan toe?

De raadsel van de EU is dat het zich laat chanteren door Rusland dat een BNP heeft dat 1/13 is van dat van de EU en kleiner is dan dat van Spanje. Het Russische gas maakt 0,4% van het BNP van de EU uit, maar lidstaten als Italië, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije of Griekenland laten zich door Russisch geld paaien. Hoe krom is dat voor een EU die zelfvoorziening als strategie heeft, maar zich toch bewust in de armen van Rusland gooit? Wat is de geloofwaardigheid van deze EU nog waard en welk vertrouwen geniet het nog van de Europeanen?

Sancties gaan Nederland iets kosten. Maar een natie is meer dan economie en het belang van Shell, Philips of naar Rusland exporterende bedrijven. Geld verklaart niet alles en bepaalt niet alles. Of het zou zo moeten zijn. Sancties zijn niet in de eerste plaats strafmaatregelen, maar instrumenten die tot doel hebben om de politiek te beïnvloeden. Rusland bedreigt de veiligheid van Europa en moet daarom teruggefloten worden. Omdat tot nu toe niks helpt en militair ingrijpen onmogelijk en onwenselijk is zijn harde sancties het enige wat overblijft.

Foto: Tweet van Michael Bociurkiw. Rampplek MH17, 18 juli 2014.

Advertentie

15 gedachten over “OVSE: Met kettingzaag werd in MH17 gezaagd. Wat is reactie EU?

 1. 22.07.14 09:23 Russian Servicemen Worked under the Guise of Civilians at the Boeing Crash Site for Four Days

  Russian military experts under the guise of civilians had been working at the crash site of the downed Boeing 777 for four days.

  This was on stated by First Deputy Head of the Presidential Administration Hennadii Zubko on Channel 5, Censor.NET reports. “The bodies of the passengers and crew were lying in the middle of the field in the heat but rescuers could not pick them up because Russian experts under the guise of civilians were working at the scene,” he said.

  “For 4 days the bodies were decomposing in this high temperature but we could not take them out; we realized that someone else was working there. And now we have confirmation that there were Russian military and experts under the guise of civilians who were conducting analysis and thinking up what they can say,” Zubko said.

  Earlier, Germany, France and Britain stated that if Russia does not influence the terrorists until July 22 to provide access of the investigators to the downed Boeing 777, the European Union “will determine the consequences” for Moscow.
  http://tinyurl.com/ovsdaze

  Like

 2. Als Nederlander ben ik woest, dat wat doorgaat voor regering, zich voor het karretje van VSEUNATO laat spannen.
  Wij mogen Obama’s imperialisme gaan betalen.
  Imperialisme dat gemakkelijk de laatste wereldoorlog kan ontketenen.
  Dat wij ons laten chanteren is heel begrijpelijk, wij exporteren 70 % van BNP.
  De Brusselse mannetjes weten dat heel goed.

  Like

 3. Denk nog even terug aan Colin Powell, de enige Amerikaan waarvan ik me kan herinneren, dat hij toegaf leugens te hebben verspreid, op grond van valse informatie.

  Like

 4. @piterfries
  Ik mis de logica. Moet elk exporterend land zich in principe laten chanteren?

  Het kan best dat de leugens van Colin Powell overeenkomen met de leugens van Vladimir Putin. Goed dat je dat suggereert.

  Like

 5. Ik zie de logica van piterfries wel, we zijn teveel en te vaak in de maling genomen.
  Beide kanten kunnen liegen en bedriegen, dus waarschijnlijk kan en zal ik nooit tot een eindconclusie kunnen komen.
  Ik kijk voorlopig naar ” wie heeft hier belang bij”.
  Misschien dat daar de oplossing ligt.
  Roberto

  Like

 6. Denk na.
  De militaire inlichtingendiensten weten al lang hoe en waarmee dat vliegtuig is neergeschoten.
  Waar het om gaat, is een voor de gemiddelde tv-kijker overtuigend decorstuk.
  Het echte bewijs ligt in een gebied van 10 vierkante kilometer.
  250 Kilo metaal, versnipperd in stukjes van 250 miligram.
  Als je het bewijs kan vinden dat er op Mars ooit water geweest is, kun je die stukjes ook wel vinden.

  Like

 7. @knutselsmurf
  Ik ben het met je eens dat westerse inlichtingendiensten het bewijs allang rond hebben. Het kan geen toeval zijn dat de leiders van de landen met de grootste inlichtingendiensten Obama en Cameron het hardst tekeer gaan. Maar ze laten zich door derden liever niet in hun kaarten kijken over hoe ze hun informatie verzamelen. Dus wat ze onder elkaar delen, kunnen ze minder makkelijk naar buiten brengen. Ze willen niet in de keuken laten kijken. Daar speculeert Putin op door zich van de domme te houden. Dan wacht een dilemma voor de VS hoe het de informatie aan het publiek presenteert.

  Het is vermoedelijk dat de separatisten het bovenstaande ingefluisterd kregen door hun Russische contactpersonen. Die met hun expertise ook zelf op de rampplek aanwezig waren om sporen weg te halen. Of zoals je zegt, beelden die de schuldvraag eenduidig beantwoorden weg te poetsen. Zodat dus de drempel voor de VS hoger wordt. Dus ja, het bewijs over de schuldvraag is rond. Maar nee, hiermee is het nog niet overtuigend aan het brede publiek gepresenteerd.

  Like

 8. Tuurlijk George, net zo overduidelijk als het bewijs dat Assad vorig jaar gifgas gebruikte tegen zijn eigen bevolking. Dat was ook alleen nog maar een kwestie van hoe leg je het uit. Niet een kwestie van hoe verdraai je de waarheid, toch?

  Ik snap de logca van piterfries ook wel,
  Waar ligt die grens bij mensen. Is één keer liegen voldoende om iemand daarna niet meer te vertrouwen? Wat doe je als iemand vijf keer betrapt is op liegen? En na tien keer liegen, geloof je iemand dan een elfde keer nog? In het geval van de VS maakt het niet uit hoe vaak zij liegen. We blijven ze eeuwig en altijd geloven. Zodra ze daar aan de andere kant van de oceaan weer ergens met schamel bewijsmateriaal aan komen kakken is voor ons alles weer 100% duidelijk. Zie wel, de VS heeft gelijk. Tot over een paar jaar blijkt dat het toch weer niet klopt, maar dan is dit verhaal niet meer relevant en zitten we allang in een volgend mysterie dat ontrafelt moet worden. Ik weet nu al wie we dan zullen geloven.

  Like

 9. Het duurde jaren voor ik de feiten rond 11 sept niet langer kon ontkennen, dat 11 sept doorgestoken kaart was.
  Toen had ik het probleem hoe onze bevrijder van de Duitse bezetting een schurkenstaat was geworden.
  Daarna ontdekte ik dat Roosevelt bewust Pearl Harbour op touw had gezet, om een smoes voor oorlog te krijgen.
  En daarna al weer kwam ik er achter dat Roosevelt al in 1933 een deal met Stalin had gesloten.
  Van dit ultieme schurkenland geloof ik dus niets meer.
  De huidige hetze tegen Putin doet me veel denken aan de dertiger jaren hetze tegen Hitler.
  Die eindigde, met maar twee flutterige atoombommetjes, met 60 miljoen doden.
  Putin heeft nog een 1600 intercontinentale lange afstands raketten met elk vier of vijf koppen.
  Nadat al dat spul gebruikt is zijn er vast nog wel een paar mensen in leven, die kunnen dan beginnen op het niveau van een vijf duizend jaar geleden.
  Eén troost, het, al dan niet vermeende, CO2 probleem is van de baan.

  Like

 10. @Pjotr
  Natuurlijk moeten we kritisch zijn. Op elke politieke leider. Of ze nou Putin of Obama heten. Ze belazeren de boel als ze de kans krijgen. Daarom kan ik je oproep een heel stuk volgen. Maar bij de ramp van de MH17 kom ik tot de conclusie dat de separatisten een stommiteit hebben begaan door het verkeersvliegtuig per ongeluk neer te schieten. Los van de veiligheidspolitiek van de NSA of Obama die ik op andere terreinen absoluut niet vertrouw. Maar in dit geval vertrouw ik vanwege hun inmenging de Russen niet. Anders gezegd, je hebt volstrekt gelijk om de Amerikanen niet te vertrouwen, maar ik begrijp niet waar je het vertrouwen in de Russen op baseert. Moeten we niet onderscheiden waar we kunnen onderscheiden?

  @piterfries
  Het is me nu voor het eerst duidelijk hoe je denkraam functioneert. Het bespaart me commentaar.

  Like

 11. @George Knight :
  Er missen nog een heleboel lijken. En de wrakstukken worden met kettingzagen bewerkt. Een mogelijke reden is, dat ze geen ander gereedschap hebben en dat ze niet met de hand een stuk schroot van 300 kg kunnen optillen, om te kijken of er iemand onder ligt. Het stuk schroot met schade die door een raket veroorzaakt lijkt te zijn, is al gefotografeerd en die foto is de hele wereld over gegaan. De partijen verschillen alleen van mening over wie die raket afgeschoten heeft.

  Dus wat is het meest plausibel ?

  Like

 12. @ George Hoe jouw denkraam niet functioneert was me al lang duidelijk.
  Maar Obama heeft de koers verlegd, het is nu een stommiteit van separatisten.
  In hoeverre de Nederlandse publieke opinie daarbij een rol speelt vraag je je af.
  Het merendeel van de reacties wijst sancties af, velen beschuldigen de VS en EU.
  Die denkramen werken, pleit voor ons volk.

  Like

 13. @knutselsmurf
  Ik betwijfel of de partijen van mening verschillen wie de raket afgeschoten heeft. In de publiciteit doen ze dat wel. Wat je zegt acht over de berging acht ik onaannemelijk en verklaart niet waarom de OVSE dit apart opmerkt. Desgevraagd heeft Michael Bociurkiw geen antwoord op de vraag waarom de militairen een zaag inzetten. Dus dit gaat verder dan gewoon bergingswerk.

  @reine
  Michael Bociurkiw praat zelf over een ‘diesel power saw’. Dat heb ik vertaald met kettingzaag. Het gaat in elk geval om een zaag met brandstofmotor. Misschien heb je gelijk dat het om een slijptol gaat. Voor bewerken van metaal is dat veel logischer. Vraag is of de militairen die aan de slag waren optimaal voorzien waren.
  http://pressimus.com/Interpreter_Mag/press/3492

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.