Oekraïne: Niet Putin, maar Rutte moet er nu alles aan doen

Premier Rutte ziet diefstal, respectloos gedrag en vernietiging van bewijs op de plek van de neergekomen MH17 en spreekt Vladimir Putin daar ‘in een intens gesprek‘ over aan. Maar is de Russische president de aangewezen persoon om op te treden? Hij houdt zich op de vlakte en laat zich niet in z’n kaarten kijken. Wat kan Nederland hem schelen? Rutte mist macht en middelen om Putin onder druk te zetten. Geen dreigement om diplomatieke betrekkingen te bevriezen, de samenwerking op energiegebied op te schorten of de Russisch-Nederlandse relatie eenzijdig op te zeggen. Rutte vervangt sancties door emoties en bereikt niets.

Het oogt aardig voor Nederlanders die nu pas beseffen dat er 193 landgenoten door toedoen van Rusland om het leven zijn gebracht, maar Putin haalt er zijn schouders over op. Rutte zegt dat Putin er nu alles aan moet doen, maar het is omgekeerd. Juist Rutte moet er binnen de EU alles aan doen om het geweld in Oekraïne een halt toe te roepen. De koopman moet naar de zijlijn, de dominee moet spreken. Nederland kan niet meer wegkijken voor het staatsterrorisme van Rusland dat Europa bedreigt. Nederland moet kiezen voor een harde lijn tegen Rusland. Om het kwaad te stoppen. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft Nederland bereikt.

ir2bl2t4r3cxyfmnp7cbm59fe9vrlxc

Foto: Marketing Sochi, President Vladimir Putin drinkt een biertje met koning Willem-Alexander. Februari, 2014.

31 gedachten over “Oekraïne: Niet Putin, maar Rutte moet er nu alles aan doen

 1. Voor dat we met de vinger gaan wijzen lijkt het mij het beste om de uitkomst van het (onafhankelijke)onderzoek af te wachten.
  Maar ja, wie is er onafhankelijk in deze tragedie?
  Putin heeft die seperatisten niet aan een handje, zij doen wat hun goed dunkt,evenals dat Amerika Israel niet aan het handje heeft, en in beide gevallen zijn de burgers de dupe.
  Ik probeer het altijd van 2 kanten te bekijken,en vraag mij af “hoe legaal was/is de regering in Kiev,er natuurlijk wel een gekozen president verjaagt, hebben de seperatisten in het oosten dan niet het recht om die regering niet te accepteren?
  het grootste gedeelte van de Nederlandse kiezers zien het kabinet Rutte ook niet(meer) zitten,hebben wij nu dan ook het recht om hem te verjagen?
  Ik denk het niet, ik wil ook niet aan de gevolgen denken als men het hier op zo’n wijze zou doen.
  Ik denk dat de overheid hier op de zelfde wijze zal reageren als Assad nu doet
  Een smerige (wereld) politiek waar tegenwoordig hoofdzakelijk burgers sneuvelen, en de waarheid die was al vele jaren geleden gesneuveld.
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Dat Putin de militaire professionals onder de separatisten niet in de hand zou hebben is onzin. Dus degenen die de zware apparatuur bedienen die Rusland levert. Want dat zijn Russische militairen die gedetacheerd zijn in Oekraïne of oud-militairen. Putin heeft de lokale criminelen, de dorpsidioten of de politieke geëngageerden onder de separatisten niet in de hand. Maar die doen er in de strijd ook helemaal niet toe omdat ze de afgelopen maanden door de Russen naar de marge verdrongen zijn.

  De vergelijking tussen de Maidan-opstand en de huidige opstand in Oost-Oekraïne gaat op vele punten mank. Wat de schaal betreft, de mate van vernietiging, de wil tot overleg, de criminele elementen, de rol van het parlement en het relatieve belang van extremisten.

  De vorige Oekraïense president is gevlucht met meenemen van zijn gestolen tegoeden. Zijn corruptie en onderhorigheid aan Rusland maakte Oekraïne machteloos en zwak. Dat moet nu met moeite hersteld worden. Jammergenoeg betaalt het armere deel van de bevolking die zonder reserves is daarvoor de rekening. Ook moesten vanaf februari 2014 de strijdkrachten opnieuw opgebouwd worden. De bevolking zamelde geld in voor helmen en vesten die er niet eens bleken te zijn. Door de endemische corruptie. Op de Krim wist het Oekraïense leger tijdens de Russische invasie niet hoe het moest opereren.

  Dat weerloos maken van zijn land was de verantwoordelijkheid van Janoekovitsj. Een president die tegen het belang van de staat handelt, zijn land verzwakt en de taken die de grondwet stelt niet uitvoert dient afgezet te worden. Zoals de VS een impeachment-procedure kent. Alleen, vanwege de aard en de ernst van de situatie en de dreiging van Rusland kon deze afzettingsprocedure niet op de formele wijze gevolgd worden. Maar de meerderheid van de Rada keurde de afzetting goed. Poroshenko wil parlementsverkiezingen als de oorlog dat toelaat.

  Ik ga niet herhalen wat hier elders overvloedig is beweerd over de schuldvraag over het neerhalen van de MH17. Er is overtuigend bewijs dat eenduidig naar de pro-Russische separatisten wijst. Zelfs talloze smoking guns die nauwelijks duidelijker kunnen zijn. Het is best om een onderzoek op de rampplek af te wachten, ware het niet dat de separatisten dit onderzoek tegenhouden door de bewijzen te verdonkeremanen en zo nog eens extra hun schuld lijken te willen benadrukken. Ofwel, het is zeer de vraag of er wel ooit een onafhankelijk onderzoek van de grond kan komen. Daarop wachten wordt dan een afleiding van de schuldvraag.

  Like

 3. @George Knight
  Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op! Rusland heeft manschappen opgeleid dus….. Wat nou dus? De VS hebben manschappen opgeleid die nu overal in allerlei islamistische moordbrigades huishouden. Dus?

  ‘De vorige Oekraïense president is gevlucht met meenemen van zijn gestolen tegoeden. Zijn corruptie en onderhorigheid aan Rusland maakte Oekraïne machteloos en zwak. Dat moet nu met moeite hersteld worden.

  Sorry hoor Knight, ik wil niet beweren dat de vorige president het toonbeeld was van rechtschapenheid, maar in vergelijking bij die miljarden achteroverdrukkende Poroshenko was hij nog heilig. Maar goed, u schijnt met graagte het nieuwe neo nazi tuig in Kiev vrij baan te willen geven.

  Inzake de lijken, die lagen in bodybags en zijn vervoerd naar plaatsen van koeling, zoals beschaafde mensen plegen te doen. Maar goed, men had ze natuurlijk lekker weg kunnen laten rotten in dat aardappelveld. O nee, dan was er nog meer commentaar geweest.
  Blijkbaar nog niets geleerd na Irak, Libië, de Arabische lente, Joegaslavië, Tonkin, Hiroshima en Nagasaki, Vietnam.

  Het gaat om de macht van de FED en het IMF Knight, de rest is bijzaak. De VS en de petrodollar in failliet! Maar dat kunnen en zullen ze niet slikken.

  Like

 4. N.a.v. het bovenstaande een paar vragen voor jou, George.

  1. Waar is jouw onweerlegbare bewijs dat de Russen erachter zitten?
  &
  2. Is het ooit in je opgekomen dat MH17 een ‘false flag’ operatie kan zijn?

  Like

 5. @toetssteen
  Als u naar de uitslagen van de Oekraïense presidentsverkiezingen kijkt dan ziet u dat de rechts-nationalistische partijen zeer laag scoorden. Minder dan de PVV in Nederland of het FN in Frankrijk. Dus ik zou zeggen, Nederland neem een voorbeeld aan Oekraïne. En als u toch met een vinger naar de regio wil wijzen, er zetelt meer neo-nazi tuig in Moskou dan in Kiev.

  Ik begrijp uw poging om het breed te maken en alles erbij te halen om de gang van zaken te verbergen, maar ga daar niet verder op in omdat dan de focus verdwijnt.

  @vilar
  1) informeer u op internet en zie de bewijzen
  2) nee, daar zijn geen aanwijzingen voor

  Like

 6. Ik begrijp de woede van premier Rutte wel. De nabestaanden doen er goed aan om de creditcards van de doden in het neergestorte toestel te blokkeren. Want dieven hebben alle cash, juwelen mobiele telefoons en creditcards gestolen. In dit door de pro-Russische separatisten gecontroleerd gebied waar niemand in of uit kan zonder hun toestemming:
  ‘A post on his Facebook page reads in English, “I have just now received information That Terrorists – Death-hunters collecting Were not Only Cash money and Jewelry of the crashed Boing [sic] passengers died but Also the credit cards of the Victims. Currently They might as well TRY to use Them in Ukraine or Pass Them on to Russia. My humble Request to the Relatives of the Victims to Freeze Their credit cards, so That They will not loose Their assets to Terrorists!”
  http://www.thewire.com/global/2014/07/flight-mh17-crash-site-has-been-heavily-looted/374707/#ixzz37wQvfcVW

  Like

 7. Een “false flag operation” uitsluiten of in een vroeg stadium van het onderzoek wegwimpelen betekent dat je binnen aangeleerd kader denkt. De geschiedenis staat bol met False Flag Operations. Dat mag je niet uitsluiten in de zoektocht naar de waarheid.

  Om je focus even van Rusland af te halen raad ik je aan De Shockdoctrine, opkomst van het Rampenkapitalisme van Naomi Klein te (her)lezen. Misschien verruimt dat boek je (tunnel)visie. Ik krijg namelijk een beetje het idee dat je de verwoestende krachten uit de VS lichtelijk onderschat.

  Like

 8. De separatisten zullen zich iedere dag dat zij langer dralen om de ontzielde lichamen over te dragen aan de families moeten bezuren.
  Ik raad de nabestaanden om te bidden in de oosters-orthodoxe kerken.

  Like

 9. @George,

  Waarom stuur je die onweerlegbare bewijzen niet naar Rutte en Obama. Die zijn nog op zoek wat er “echt” gebeurd is en willen een onderzoek starten. Bespaar ze de tijd en geld zou ik zeggen.

  Like

 10. er zetelt meer neo-nazi tuig in Moskou dan in Kiev.
  =======================================
  Dit vind ik een belediging aan het adres van het Russische Volk,
  ter herinnering:
  Het waren weldegelijk Oekrainse soldaten die met de Neo-Nazi’s meevochten en mee trokken richting Oost.
  Roberto

  Like

 11. @Pjotr
  Nee, hoor, je hebt dit blog blijkbaar niet gevolgd. Of slecht begrepen. Ik ben uiterst kritisch over de Amerikaanse partijpolitiek die verstard is en voor geld te koop, de verknoping van die partijpolitiek met het bedrijfsleven, de gevestigde media die de macht niet controleren maar ondersteunen, het Amerikaans imperialisme dat andere landen als wingebied beschouwt, de opbouw van de Amerikaanse controlestaat, de macht van de veiligheidsindustrie en het optreden van president Obama op buitenlands – en veiligheidsgebied. Ik beschouw hem als terrorist waar het z’n goedkeuring aan de inzet van drones in Azië betreft. Ik heb aan al deze aspecten hier herhaaldelijk kritische aandacht besteed. Ik wijs de richting die de VS de afgelopen 20 jaar is ingeslagen faliekant af.

  Maar wat verklaart dat voor het optreden van die andere terrorist in het Kremlin? Nogmaals, ik hoor het mezelf zeggen omdat ik het geloof ik voor de honderdste keer moet zeggen, het negatieve optreden van de VS wast het negatieve optreden van Rusland niet schoon. Hoewel ik begrijp dat vooral de regionale grootmacht Rusland soms gedwongen is om te reageren op de wereldmacht VS.

  Maar geopolitiek, dus de relatie tussen staten en de verdeling van de macht en invloedssferen, is er geen voldoende verklaring voor waarom Putin en de machthebbers in het Kremlin doen wat ze doen. Ik verwijt Putin dat hij Rusland niet moderniseert, het systeem van corruptie niet probeert af te breken, de mensenrechten, de vrijheid van meningsuiting en het politieke bestel ondergeschikt maakt aan de positie van hem en zijn zakenpartners, met het trekken van de nationalistisch kaart aan nostalgie doet naar een voorgoed verdwenen en opgeloste Soviet-Unie en buurstaat Oekraïne geen autonomie gunt.

  Ik wil dat niet goedpraten, netzomin als ik de ontwikkelingen in de VS wil goedpraten. Ik zou ook graag zien dat mensen die hier reageren zich een eigen mening vormen, zelfstandig proberen te denken en loskomen van voorgekauwde meningen die ze door de een of de ander ingefluisterd krijgen. in het geval van Oekraïne manifest door de propaganda die vooral van Russische zijde -maar niet uitsluitend- gevoerd wordt. Dat is een lastig proces omdat het de zekerheid van een simplistisch vijandbeeld moet loslaten. Maar het is denk ik de moeite waard omdat het tot dieper inzicht leidt die de voorgevormde mening voorbij is.

  Natuurlijk mag je geen enkele optie bij voorbaat uitsluiten. Maar om de wereld te kunnen duiden wat ik hier probeer om tot conclusies te komen moet je uitgaande van bekende feiten onderscheiden. Moet je filteren dat wat aannemelijk is van wat minder aannemelijk is. Dat probeer ik te doen.

  Als iemand met een onderbouwde theorie komt die op z’n minst aannemelijk maakt dat er een valse vlag operatie wordt uitgevoerd, dan neem ik dat serieus. Maar ik zet niet bij elke suggestie of vage verwijzing een aluminimum hoedje op. Zeker niet in het geval van Rusland en Oekraïne waar de informatie oorlog hevig woedt.

  Like

 12. Ik heb je kritische onderwerpen over de VS zeker wel gelezen, maar in de topics over Oekraïne zie ik verdacht weinig van je kritische geest ten opzichte van de VS terug. In de Oekraïne-topics gaat het voornamelijk over Rusland en Poetin. Alsof alles wat de VS in de wereld uitvreet in dit conflict niet van toepassing is en zij slechts aan de zijlijn staan toe te kijken.

  Like

 13. @Reggie
  We mogen aannemen dat president Obama over de politieke en militaire situatie in Oekraïne tot in detail gebriefd wordt door zijn inlichtingendiensten. Ze hebben niet voor niets zo’n groot budget en zoveel politiek-juridische invloed. En ik neem aan dat zowel minister Hegel en minister Kerry , alsook de vebindingsofficieren van de Amerikaanse inlichtingendiensten al het mogelijke doen om hun Nederlandse collega’s van hun lezing van de feiten te overtuigen met geheime informatie.

  @Vilar
  Ik heb het zojuist gelezen, maar zie er geen sterke aanwijzingen in. Het verklaart de bekende feiten niet, maar probeert deze te overschreeuwen. Het spijt me werkelijk, ik kan er niet meer van maken.

  @Roberto
  Ik diskwalificeer uiteraard het Russische volk niet door te stellen dat er meer neo-nazi tuig rondloopt in Moskou dan in Kiev. Ik diskwalificeer daarmee alleen de neo nazi’s in Moskou. De nationaal-bolsjewisten zoals Eduard Limonov, de rechts-nationalisten van Vladimir Zjirinovski of de groeperingen die de Russisch-orthodoxe religie combineren met nationalisme en Russisch etnicisme dat akelig grenst aan racisme. Ik diskwalificeer hiermee ook president Putin die de steun zoekt van Europese rechts-nationalisten als Marine Le Pen of de Hongaarse Viktor Orban die teruggrijpen naar delen van het nazistisch gedachtengoed.

  In de strijd tegen de nazi’s vochten vele Oekraïners mee in het Rode Leger. Zie hoeveel nationale helden uit die patriottische oorlog geboren Oekraïners waren. Het beeld is dus verdeelder dan je stelt.

  Like

 14. @George
  Denk jij dat de Russische propaganda machine hier in het Westen enige voet aan de grond krijgt?
  De westerse propaganda machine( of denk jij dat hier alleen de waarheid geschreven wordt?),doet hier dagelijks z’n werk, het zijn vaak kleine niet belangrijke berichten waaruit blijkt dat ook wij voorgelogen worden.
  Als voorbeeld:In de jaren 50,60 werd er hier geschreven en gezegd dat westerse muziek in Rusland verboden was, tot mijn verbazing zag ik een Russisch danspaar op het ijs dansen op …………………..Jim Reeves, het is natuurlijk onbelangrijk, het geeft alleen maar aan dat wij een bepaald beeld van de Russen moeten krijgen/hebben. en zo zijn er vele voorbeelden.
  En als dat beeld niet negatief is, dan voldoet het niet aan het vijandbeeld wat we moeten hebben/krijgen van de Russen, want bij een positief beeld is de bereidheid om ten strijde te trekken niet aanwezig.
  Roberto

  Like

 15. & George

  Als je voor Russen invult ” Marokkanen en/of Islam” dan werkt die propaganda ook.

  Roberto

  Like

 16. @George

  “We mogen aannemen dat president Obama over de politieke en militaire situatie in Oekraïne tot in detail gebriefd wordt door zijn inlichtingendiensten. Ze hebben niet voor niets zo’n groot budget en zoveel politiek-juridische. En ik neem aan dat zowel minister Hegel en minister Kerry , alsook de vebindingsofficieren van de Amerikaanse inlichtingendiensten al het mogelijke doen om hun Nederlandse collega’s van hun lezing van de feiten te overtuigen met geheime informatie.”


  Waren zij niet dezelfde mensen die logen over Irak? Dezelfde die logen over Assad’s vermeende sarin gebruik? Zijn zij niet dezelfde mensen die liegen tegevonver de senaat en congress over NSA’s doen en laten? Hoevaak moeten we nog belazerd worden door ze George voor het kwartje een keer gaat vallen?

  Like

 17. @Pjotr
  Dat komt omdat als het over de invloed van de VS in Mexico of Honduras zou gaan, evenmin kritiek op Rusland erg relevant zou zijn. Dat is dus geen kwestie van wegkijken of ontkennen van een werkelijkheid, maar een gevolg van de situatie.

  Bedenk dat tot februari 2014, maar ook nog in de maanden daarna, de Oekraïense geheime dienst voor 100% werd gerund door Rusland. Maar ook de top van het leger. Dat verklaart waarom het het Oekraïense leger in het begin zoveel moeite koste om op te treden tegen de annexatie van de Krim door Rusland en de opstand in Oost-Oekraïne. Dat er in maart en april 2014 stuivertje werd gewisseld op de kantoren van de geheime diensten en op de hoofdkwartieren van het leger in Kiev is duidelijk. Getrouwen van Rusland eruit en van het Westen erin. Die machtswisseling kwam direct voort uit de dreiging vanuit Rusland en was er een logische stap op. Dat is hier gemeld.

  Het is dus geen geheim dat de VS er alle belang bij had om de invloed van Rusland in Oekraïne terug te dringen en dat ook heeft gedaan. Zoals Rusland maar al te graag een luisterpost in Cuba inricht, met Venezuela samenwerkt of probeert de invloed van de VS in de eigen achtertuin terug te dringen. Zo wordt het spel door alle partijen gespeeld.

  Maar het is niet zo dat Oekraïne nu gerund wordt door de VS, zoals het tot voor kort gerund werd door Rusland. Hooguit op onderdelen. Daarvoor is de situatie te gefragmenteerd en de Amerikaanse steun te bescheiden. Want de Amerikanen zijn oorlogsmoe en hebben geen trek in een dure en verwarrende oorlog in een regio op de drempel van Rusland.

  Dus ja, ik zie de betrokkenheid en het belang van de VS in Oekraïne wel degelijk. Rusland heeft dat nog verergerd door de annexatie van de Krim, waardoor de gevestigde Oekraiense politieke en economische klasse en een meerderheid van de bevolking in de armen van het Westen werden gedreven. Maar nee, ik zie niet in dat de Russische Oekraïne-politiek een directe reactie is op de rol van de VS. Die politiek wordt vooral door binnenlands-Russische sentimenten en belangen gestuurd. Onderdeel van de legitimatie daarvan voor een binnen- en buitenlands publiek is om de geopolitieke rol van de VS daarin als beslissend en allesverklarend uit te leggen. Dat schat ik anders in en volg ik niet.

  Like

 18. @Reggie
  Ik weet niet of het dezelfde mensen zijn, maar het Irak-beleid van president Bush en vice-president Cheney was een schande. De informatie over Syrie en Sarin komt denk ik eerder uit landen uit het Midden-Oosten zelf. Over het liegen en bedriegen van het congress door directeuren van de NSA of de nationale veiligheidsdienst zijn we het eens. Ik heb Tweede Kamerleden herhaaldelijk gevraagd om een procedure te starten om Edward Snowden asiel in Nederland te verlenen. Naar aanleiding daarvan zijn ook kamervragen gesteld. Maar … het Nederlandse kabinet durft niet los van de VS een eigen koers te varen. Bang dat het haar informatiepositie verliest.

  Dus Nederlandse bewindslieden en specialisten van AIVD of MIVD moeten uiterst voorzichtig zijn met de informatie die ze van de Amerikanen of Engelsen krijgen. Vooral omdat er een overduidelijk politiek belang mee gemoeid is. Maar de Nederlanders zijn slim en professioneel genoeg om het kaf van het koren te scheiden. En nogmaals, de bewijzen van de Russische betrokkenheid zijn hemelhoog.

  Like

 19. @George,

  ” Maar de Nederlanders zijn slim en professioneel genoeg om het kaf van het koren te scheiden.”

  Blijkbaar niet George. Als dat zo was geweest hadden we nooit onze medewerking verleend aan Irak. De parlementaire enquete die dit had kunnen bevestigen is ook nooit van de grond gekomen. Ipv daarvan kreeg Balkenende een stille uittocht.

  Like

 20. @Reggie
  Dat stel je verkeerd voor. Als je teruggaat naar de Irak-oorlog en de conclusies van de commissie Davids, dan blijkt dat de Nederlandse inlichtingendiensten los van andere westerse inlichtingendiensten tot een eigenstandige conclusie kwamen. Anders dan je meent lieten ze zich juist geen knollen voor citroenen verkopen. Ze ondersteunden nooit de claim dat Irak over massavernietigingswapens beschikte.

  Wat de politieke leiders van dat moment, en met name toenmalig premier Balkenende daar vervolgens van brouwden valt die inlichtingendiensten niet kwalijk te nemen. Dat ging vooral over de vraag of er een volkenrechtelijke basis was voor de inval in Irak. Die was er niet. Met mijn opmerking over Nederlanders die slim en professioneel genoeg zijn om het kaf van het koren te scheiden doelde ik op de inlichtingendiensten en niet op de politiek.

  Like

 21. Er zijn volop getuigenverslagen op de rampplek over het feit dat de separatisten een internationaal onafhankelijk onderzoek onmogelijk maken. Nederlandse onderzoekers zijn op dit moment nog steeds niet ter plekke. Met het bewijs wordt gesjouwd en geknoeid door degenen die de plek controleren. Zoals minister Timmermans vrijdagavond verklaarde laden de separatisten door de obstructie de verdenking van schuld op zich.

  Maar de geluidsfragmenten die de Oekraiense geheime dienst publiceert zijn van een ander kaliber. Die kunnen gefabriceerd zijn. Daarom moeten ze anders dan de obstructie ter plekke door de separatisten kritisch bekeken worden. Het valt nauwelijks te begrijpen waarom de separatisten zich zo in hun kaart zouden laten kijken. Ze verwijzen naar het verdonkeremanen van de zwarte dozen om het onderzoek te frustreren. Mogelijk, eerder zeiden ze een ervan al in hun bezit te hebben en naar Moskou te willen sturen. Nu blijken dat de zwarte dozen moeten verdwijnen, samen met het systeem dat de raket afvuurde dat het vliegtuig trof. Vreemd. De manipulatie van bewijs is extra kwetsend voor de nabestaanden van de getroffenen.

  Like

 22. En wat valt er te bereiken? Iedereen weet ondertussen wel dat de separatisten een inschattingsfout hebben gemaakt. Het is daarom een ongeluk. Eveneens een grote fout was om met een burgervliegtuig boven oorlogsgebied te vliegen waar luchtafweergeschut wordt gebruikt.

  Like

 23. George Knight, u blaast hoog van de toren. Levert u eerst maar eens het bewijs dat Rusland het vliegtuig met een raket naar beneden heeft gehaald. U doet dat niet maar u roept uw lezers op zelfstandig dat bewijs te vergaren op het internet. Uw houding doet me denken aan wat vooraf ging aan de Israelische terreurdaden tegen de bewoners van Gaza; Netanyahu wees zonder een spatje bewijs Hamas aan als de ontvoerders van drie Joodse jongens. Met als resultaat dat er nu honderden doden en gewonden betreurd worden.

  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/27852_ontvoerd_door_de_media/

  Like

 24. @Blitzest
  Een erg dure inschattingsfout door een burgervliegtuig dat toevallig over Oekraïne vloog neer te schieten. Op z’n minst zouden Rusland en de separatisten hun schuld kunnen toegeven. Maar wat doen ze? De separatisten vertragen het onderzoek, gebruiken dat als onderhandeling voor een wapenstilstand en Putin ontkent nog steeds elke verantwoordelijkheid. Rusland blijft militair materiaal aan de separatisten leveren en blijft vanuit Russisch grondgebied het Oekraïense leger beschieten.

  @Jan
  Elementary, my dear Watson. Ofwel, 1 plus 1 is 2. En niet 3 of 0 of 10. Ik beweer trouwens niet dat ‘Rusland’ het vliegtuig heeft neergehaald, maar dat het door toedoen van Rusland is neergehaald. Als u of ik onze plaatselijke junk een geweer geven en hij daarmee een winkel berooft en de winkelier neerschiet, wie is er dan het meest verantwoordelijk? De junk of u of ik? ik denk dat laatste.

  Uw houding doet me denken aan de struisvogel die met z’n kop in de grond kruipt om de waarheid niet te zien.

  Like

 25. Ik ben blij met uw rekenvaardigheid. Dan is het voor u ook niet zo moeilijk om uit te rekenen wat de reactie van Rusland is op de staatsgreep die 22 februari 2014 in Oekraine plaatsvond. 1 plus 1 is 2. Dat de opstandelingen in het oosten naast buit gemaakte wapens op het leger ook verouderd materiaal toegeleverd krijgen uit Rusland is geweten. Ze zullen zich daar toch op de een af andere manier moeten zien te verdedigen tegen het geweld van het leger dat niet schroomt steden te bombarderen. Uw bewering dat het vliegtuig is neergehaald door ‘toedoen’ van Rusland is net zo hopeloos als de bewering dat het vliegtuig is neergehaald door Westerse bemoeienis met de staatsgreep.

  Like

 26. @Jan
  Hetzij zo. We beoordelen dit op alle aspecten verschillend. Hopelijk wijzen de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek uit hoe de vork in de steel zit.

  Like

 27. Niet om het een of ander, het is een tragedie. Maar is het feit dat dat vliegtuig daar vloog ook niet een beetje fucking pech?
  1) De luchtvaartmaatschappijen waren er niet op gespitst dat dat mis kon gaan
  2) De luchtverkeer organisaties idem dito (hoewel die van de oekraine en de oekrainse regering) toch eigenlijk had moeten laten weten dat het mis kon gaan, gezien er al een paar militaire vliegtuigen waren neergehaald
  3) De seperatisten hadden er niet op gerekend dat ze burgers gingen neerhalen.

  Dat de seperatisten oorlogje aan het spelen zijn is misschien verfoeilijk, maar net zo’n niet te ontwarren probleem als bv het Israel-Palestina conflict. DAARVAN zeg je ook niet: los dat ff snel op. (want zo naief is niemand meer)

  Niemand is schuldig aan het expres neerhalen van een burgervliegtuig, zo lijkt het. Niemand is ook schuldig aan het expres laten doorvliegen van de vliegtuigen, wetende dat ze gevaar liepen, zo is te hopen.
  Wie is er dan wel schuldig? Misschien is iedere betrokkene wel iets aan te rekenen.

  Like

 28. @Joris
  Ja, superpech. Er is wel een simpel antwoord op de schuldvraag. De fout is dat de pro-Russische separatisten van apparatuur waren voorzien door Rusland waarvoor ze klaarblijkelijk onvoldoende geschoold waren om mee om te gaan. Want het verschil tussen een Antonov-62 en een Boeing 777 op 10 kilometer hoogte is vanaf de grond te zien. Ze maakten een vergissing en zagen het niet. Het BUK-systeem kent de mogelijkheid om bij een fout de raket in de lucht te vernietigen. Ook dat deden de separatisten niet. De fout is ook dat de separatisten voor de juist coordinaten hoogstwaarschijnlijk satellietinformatie van een derde partij nodig hadden. Rusland dus. Dat verhaal is nog niet rond. Het zal de komende tijd wel een hot item in de media worden.

  Ik kan me niet herinneren dat boven Gaza of Israël een verkeersvliegtuig uit de lucht is geschoten. Dat maakt wel een verschil, toch? De situatie in Oekraïne is ondanks de ernst en de vele doden minder gelaagd en gecompliceerd dan het Israël-Palestina conflict. Als het stoken van Rusland in Oekraïne stopt, dan stopt de oorlog en verdwijnen de Russische militairen en wapens uit Oekraïne. In het Midden-Oosten zijn er veel meer partijen die onderhand zelf niet meer begrijpen waar ze eigenlijk op reageren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.