Vier vragen over vlucht MH17 van Malaysia Airlines

2014-07-17T232046Z_1_LYNXMPEA6G13Z_RTROPTP_2_UKRAINE-CRISIS-AIRPLANE

Vele vragen resteren. Zeker 189 Nederlandse doden op vlucht MH17 van Malaysian Airlines. Nederland rouwt, maar durft nog niet in de richting van de schuldigen in Oost-Oekraïne te wijzen. Het is nog niet gepast. Rouw gaat nog even voor. Of de vraag aan Malaysian Airlines waarom het ondanks allerlei waarschuwingen dat de separatisten over luchtdoelraketten beschikten die ze ook echt gebruikten om Oekraïense vliegtuigen van grote hoogte uit de lucht te schieten toch hun vliegtuigen over de regio lieten vliegen. Terwijl Air France of British Airways uitweken naar het zuiden. Klopte de veiligheidsanalyse van Malaysia Airlines? Of de vraag waarom speciale troepen van het Oekraïense leger het BUK-systeem waarmee MH17 is neergeschoten niet uitschakelden. Hoewel de separatisten dagelijks oorlogsmateriaal uit Rusland aangeleverd krijgen lijkt daar geen beginnen aan. Maar toch, was het BUK-systeem niet een speciale bedreiging en uitschakeling waard?

De belangrijkste vraag is of de vliegramp een wekroep voor de EU wordt. Ontwaakt het uit de sloomheid? Is het bereid om eensgezind op te treden tegen de expansiepolitiek van president Putin die de vrede in Europa bedreigt en is het in staat om de voet op de rem van het vertragende Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije en Griekenland te overstemmen? Zelfbewustzijn, zelfbeeld en samenhang van de EU staan op het spel. Der Spiegel geeft naast overweldigend bewijs ondersteunend bewijs voor de betrokkenheid van de separatisten. Ze zouden het gecompliceerde BUK-systeem waarvoor zeker 20 man geïnstrueerd personeel nodig is niet voldoende beheersen. Met als gevolg dat ze het niet meer in de hand hadden. En een vergissing begingen. Dat amateurisme dat tot terrorisme leidt moet gestopt worden. De EU is aan zet om het initiatief te nemen.

Foto: Bloemen en kaarsen voor de Nederlandse ambassade in Kiev om de slachtoffers te gedenken, 17 juli 2014.

Advertentie

14 gedachten over “Vier vragen over vlucht MH17 van Malaysia Airlines

 1. Is het bereid om eensgezind op te treden tegen de expansiepolitiek van president Putin die de vrede in Europa bedreigt
  =============================================
  Ik dacht juist dat het de expansiepolitiek van de EU was, en vergeet ook niet, dat de landen rondom Rusland
  onder min of meer gezag vielen Rusland, dat is een afspraak gemaakt(ik meen op Jalta) ter bescherming van het Russische volk.
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Hahaha, expansiepolitiek van de EU? Hoe verzin je het. Onmogelijk bij een EU die niet eens een geloofwaardige buitenlandpolitiek heeft.

  Jalta is bijna 60 jaar geleden. En was op het lijf van de Tweede Wereldoorlog geschreven. De wereld is intussen enorm veranderd. Trouwens, een van de deelnemende staten en verdragspartners bestaat niet meer: de Soviet-Unie. Als we selectief in het verleden beginnen te graven, dan is het einde zoek. Dan kunnen we ons eerder afvragen waarom de afspraken van het meer recente Boedapester Memorandum uit 1994 niet meer gelden. Dat dus Jalta overstemde omdat het later gesloten werd.

  Het garandeerde de territoriale integriteit van Oekraïne. En werd getekend door VS, VK en de Russische Federatie. Ondersteund door China en Frankrijk. Denk vervolgens aan de Krim en de onrust in Oost-Oekraïne, en denk aan het Boedapester Memorandum. Er klopt iets niet. Hoezo Oekraïense onafhankelijkheid en soevereiniteit binnen bestaande grenzen? Herinner je de inlijving van de Krim door Rusland. Kun je je voorstellen dat de Oekraïners zich verraden voelen? Niet alleen door Rusland, maar ook door de VS?

  Met onder andere de volgende hoofdpunten:
  – Respect Ukrainian independence and sovereignty within its existing borders.
  – Refrain from the threat or use of force against Ukraine.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Budapest_Memorandum_on_Security_Assurances

  Like

 3. De wereldvreemdheid van sommige Europese leiders is opmerkelijk. Kanselier Merkel zegt: ‘The events with the plane, as far as I remember, were not even 24 hours ago and at the moment we need to sort out an independent investigation.
  http://www.theguardian.com/world/2014/jul/18/mh17-pressure-on-russia-as-world-demands-answers-over-planes-destruction

  Maar hoe kan er in een oorlogsgebied een onafhankelijk onderzoek komen? Dat weet Merkel, ze weet wie de schuldigen zijn, maar toch draait ze om de kern van de zaak heen. Trouwens net als premier Rutte. De pro-Kiev gouverneur van Donetsk Sergei Taruta beschuldigt de separatisten er nu al van het onderzoek te dwarsbomen. Want de separatisten zouden wel gek zijn om zich over te leveren aan Nederlandse, Duitse of Amerikaanse deskundigen. Het valt moeilijk voor te stellen dat ze het in hun bezit zijnde BUK/M-systeem waarmee een raket werd afgevuurd dat het Maleisische toestel uit de lucht haalde en een immense smoking gun is niet over de grens naar Rusland zouden laten verdwijnen.
  http://euromaidanpress.com/2014/07/18/terrorists-interfering-with-crash-investigation-donetsk-governor/

  Like

 4. Russen en pro-Russische separatisten verbergen de sporen die naar de MH17 leiden. Dat maakt een grondig onderzoek waar de VN-Veiligheidsraad en de Nederlandse regering om vragen onmogelijk. Waarnemers van de OVSE werden vandaag door de separatisten geweigerd om een deel van het rampgebied te bezoeken.
  http://www.theguardian.com/world/2014/jul/18/separatist-links-malaysia-airlines-mh17-removed

  ‘Igor Sutyagin, a Russian military specialist at the London-based Royal United Services Institute, said he regarded the tape recordings as genuine, as well as postings on social media pointing the finger at pro-Russian separatists or Russia itself.

  But getting evidence would be very difficult. He said: “A decision has been made on the Russian side to hide their tracks. It will be hard to find the battery.” Satellites might have been able to catch something, but the trail from the missile would have been very short, Sutyagin said.’

  Like

 5. Naar verhouding is dit de Nederlandse versie van 9/11
  En de daders poseren voor de camera’s met speelgoed van gedode kinderen.
  Het valt me mee dat iedereen zo kalm blijft.

  Like

 6. @George Knight

  Korte route is over Oekraïne, het bespaart brandstof….

  BUK kan alleen bediend worden door specialisten. Wat feitelijk inhoudt dat die de destroy knop in zullen drukken als tijdens die toch tussen de 10/11 km blijkt dat het om een passagierstoestel gaat. Beginnersgeluk, wat heet, is met dit zeer gespecialiseerde systeem een broodje aap dubbel gebakken.

  Expansie politiek van Putin….. Ach ja, zo kan u de BRIC’s bank noemen als het gaat om de macht van de FED en het IMF in te tomen.
  Dit zit veel dieper Geaorge Knight. De VS, lees de banksters, dreigen de grip kwijt te raken. Want wat nu als de BRICS om mijn part in Boitcoins gaan betalen, dan kan die virtuele nullenmachine van de FED misschien nog proberen om de EU zo zot te krijgen zich head over heals in WOIII te storten.
  Lukte met WOII ook per slot.

  Like

 7. @knustelsmurf
  Ja, de mensen zijn teneergeslagen. Ook verrast. Wellicht komt de kwaadheid nog. Op Rusland en op Malaysian Airlines.

  De reactie van Rutte valt me tegen. Te zalvend, te soft, te weinig specifiek en te weinig autonoom. Andere regeringsleiders zoals de Australische reageren veel scherper. Je ziet al voor je hoe de werkgevers Rutte belden met het dringende advies om behoedzaam om te gaan met de Russen. Rutte vergeet dat hij Nederland ook kan binden door wel man en paard te noemen. Dat mag gerust met slagen om de arm en verwijzing naar het voortschrijden van een onderzoek, maar nu zegt het kabinet helemaal niets. Daarmee laadt het de verdenking op zich bang te zijn voor Rusland en de eigen economische belangen met dat land. Mij overtuigt Rutte met die zalvende toon geen moment dat hij er werkelijk alles aan zal doen om de onderste steen boven te krijgen. Daar is durf en lef voor nodig, plus het besef dat business as usual niet de hoofdzaak is. Die urgentie mis ik bij Rutte en het kabinet.

  @toetssteen
  Het klopt dat een operator van het BUK/M-systeem -dat waarschijnlijk het Maleisische toestel heeft neergeschoten- 30 seconden heeft om de raket te vernietigen voordat het het doel heeft bereikt. Bijvoorbeeld voor het geval er per ongeluk een raket afgeschoten zou worden. Of als er is mis is gegaan in de programmering van het doel of in de synchronisatie met de satelliet informatie. Het klopt dat het een complex systeem is met meerdere onderdelen. Niet alleen een raketwagen, maar ook ondersteuning. Dus? Alles duidt erop dat de separatisten in de waan verkeerden dat ze een Oekraïens transporttoestel aan het neerschieten waren. Hun gebrek aan professionaliteit bestaat eruit dat ze het verschil tussen een Antonov en een Boeing 777 niet zagen. Dat noem ik amateurisme.

  De training om om te gaan met deze luchtdoelraketsystemen die de separatisten volgens westerse bronnen in Rusland krijgen is dus waarschijnlijk onvoldoende geweest:
  http://www.kyivpost.com/content/ukraine/nato-official-says-separatists-getting-anti-aircraft-training-in-russia-356863.html

  Ik begrijp dat je een belastende brief het beste kan verstoppen in een brievenverzameling. Zoals complotdenkers een eenvoudig feit willen compliceren, uitbreiden en groot maken. Om de waarheid te verbergen. Allemaal best wat je zegt over BRICS, maar het gaat voorbij aan de ondermijning door het Kremlin van Oekraïne en de steun aan de separatisten. Overvloedig aangetoond.

  Like

 8. Pro-Russische separatisten hebben zo’n 36 lijken laten verdwijnen en de portefeuilles van de doden leeggeroofd. In het oorlogsgebied heeft niemand de controle. Zeker de civiele politie niet. Wat een onafhankelijk onderzoek nu al volledig verstoord en onmogelijk gemaakt heeft. Separatisten bieden hun excuus aan voor het neerschieten van het vliegtuig:
  http://thenewdaily.com.au/news/2014/07/18/exclusive-corpses-ignored-looting-mh17-crash-site/

  Like

 9. Het BUK missile system bestaat uit drie onderdelen en behoeft een bemanning van hoog gespecialiseerd personeel.
  Ja ik ken het broodje aap van vodkaslempers die stom per ongeluk twee raketten omhoog sturen hoort thuis bij Fred Flintstone vliegt zonder opleiding een A380.
  Overigens zou er bij een voltreffer een soort confetti neer zijn gedaald en was er op de grond geen explosie meer geweest. Daar zijn die missiles namelijk voor, te weten een vijandelijk militair gevechtsvliegtuig onklaar maken zonder dat het ondermaanse getrakteerd word op flinke stukken vliegtuig en brand.

  Like

 10. @toetssteen
  Ik schets de opties hoe het BUK/M-systeem bediend wordt. Over wodka praat ik niet. Naar verluidt is het systeem waarmee de raket werd afgevuurd nu naar Rusland vervoerd om te verdwijnen. Vraag is wat er door middel van de satelliet informatie van westerse landen valt te achterhalen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.