Maleisisch passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne neergehaald. Wat betekent dat voor de reputatie en positie van Rusland?

stre

De oorzaak is nog onduidelijk van dit verhaal dat zich ontrolt. Als het Maleisische passagierstoestel door toedoen van de pro-Russische separatisten boven Oost-Oekraïne is neergeschoten, dan beschadigt dat de reputatie van Rusland. De Boeing 777 van Malaysia Airlines vloog op een hoogte van 10.000 meter en was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. De 295 inzittenden zijn om het leven gekomen. Naar verluidt is het neergestort in de omgeving van Donetsk in gebied dat door de separatisten wordt gecontroleerd. Wat het achterhalen van de oorzaak bemoeilijkt. Want westerse experts zullen geen toegang krijgen tot het gebied.

De Boeing kan neergeschoten zijn door een gevechtsvliegtuig of het BUK-raketsysteem dat een hoogte van 25 kilometer haalt. De separatisten beschikken over beide omdat ze door Rusland ook worden voorzien van moderne wapens. Afgelopen tijd werden meerdere Oekrainse vliegtuigen en helicopters neergeschoten. Door de separatisten en mogelijk ook Rusland. Naar schatting vechten er meer dan 300 Russische militairen in Oost-Oekraïne. In de strijd om de publiciteit verwijst een woordvoerder van de Oekraïense regering naar de separatisten en hun gebruik van een BUK-raket. Maar ook Oekraïne of Rusland kunnen per ongeluk het Maleisische passagiersvliegtuig neergeschoten hebben. Wie weet. Nu ontbrandt de slag om de publiciteit.

Meest logisch is toch dat het toestel door de separatisten is neergeschoten. Mede omdat ze in hun hopeloze positie niets te verliezen hebben. Wat ze te winnen hebben bij het neerhalen van een commercieel vliegtuig is de vraag. Want ze brengen er het Kremlin mee in verlegenheid. Waarschijnlijk is dat de daders dachten dat het om een Oekraïens toestel ging. Waar een uitlating van de Russische militaire coördinator van de separatisten Igor Strelkov op duidt. Is het toeval dat het neerschieten volgt op de dag dat er westerse sancties tegen Rusland werden afgekondigd? Is het moedwillig gebeurd met de opzet om er een alles-of-niets oorlog van te maken die het Kremlin dwingt eindelijk eens grootschalig grondtroepen in te zetten? Het wordt uitgezocht.

Foto: Schermafbeelding van tweet van UkraineReporter.

Advertentie

24 gedachten over “Maleisisch passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne neergehaald. Wat betekent dat voor de reputatie en positie van Rusland?

 1. Voor wat het waard is: ‘Ukrainian servicemen recorded the launch of a missile that could have caused the air crash of a Malaysian airliner in Shakhtarsk District, Donetsk Region, Ukraine.
  “Our military recorded the fact of a missile launch,” Anton Herashchenko, aide to the Ukrainian Interior Minister, said on the 112 Ukraine TV Channel. He said that a huge amount of military hardware is currently located in the region, “including a Buk anti-aircraft missile system, which was detected this morning near the village of Ternove”.

  Naar verluidt zijn er 25 Nederlandse doden op deze gecombineerde MA/KLM-vlucht. Andere getallen spreken zelfs over 55 Nederlandse doden. Ook blijken er 23 Amerikaanse doden te zijn. Wat de reactie in de VS zal verhevigen.

  Like

 2. Mijn eerste gedachte was naar, de U2 van Powels,de golf van Tonkin,Het zogenaamde passagiers vliegtuig wat later een spionage vliegtuig bleek te zijn.
  Rusland is niet gebaad bij een oorlog, het westen wel.
  Roberto

  Like

 3. @Roberto
  Mee eens. Rusland wordt in verlegenheid gebracht door de acties van de separatisten. Als het is zoals het nu lijkt. Het beschadigt het Kremlin. Ik denk niet dat voor- of tegenstanders van wat dan ook nu menen dat het toestel van Malaysian Airlines een spionagetoestel was. Dus de vergelijking met de voorbeelden die je noemt ontgaan me.

  Rusland voert nu al een oorlog tegen Oekraïne. Vreemd dat het dat doet als het daarbij niet gebaat zou zijn. Maar ik ben het wel met je eens dat de natie Rusland tegen het eigenbelang ingaat. Het verdeelde Westen zit eenvoudigweg niet op een oorlog te wachten met Rusland omdat het niet op een lijn kan komen. Over wat dan ook.

  Like

 4. En zo is een oorlog in Verwegistan opeens heel dichtbij. Ik denk dat veel mensen in één klap wakker zijn.
  En ik denk dat dit een staartje krijgt, maar ik weet nog niet voor wie.
  Iedereen denk : luchtdoelraket. Maar daar moet nog wel een bewijs voor gevonden worden. Een bom in de bagage kan ook, en dan weten we misschien pas over jaren wie het gedaan heeft.

  Like

 5. Wat ik bedoelde is dat de berichtgeving toen der tijd in de eerste instantie anders was, een gerechtvaardigde
  oorlog begin je vanuit een slachtofferrol niet vanuit een agressorrol , later zal pas blijken wie het werkelijke slachtoffer is.
  Roberto

  Like

 6. @knutselsmurf
  Ja, veel mensen zijn nu in een klap wakker. Maar voor zeker 154 Nederlandse doden geldt het omgekeerde. Het bewijs voor de luchtdoelraket is nu al aanwezig. Geheime diensten maken overuren. Zie ook:
  http://online.wsj.com/articles/malaysia-airlines-loses-contact-with-plane-over-ukrainian-airspace-1405612373

  Zie ook:
  http://www.kyivpost.com/content/ukraine/separatists-admit-downing-a-civilian-plane-in-tapped-conversation-full-transcript-356545.html

  Like

 7. Strelkov jubelt zelfs als er een mug is geëlimineerd.
  Maar wat deed dat toestel daar? SQ (Singapore Airlines) als ook Air France nemen al maanden de zuidelijke route laag over de Zwarte Zee.
  Kerosine sparen omdat de zuidelijke route meer tijd neemt (waar), tijd proberen in te lopen omdat het toestel later vertrok( kan, maar vind ik niet zo plausibel). Blijft de kortste route om brandstof te sparen.

  Zelf medio maart en 1 mei deze route gevlogen beide keren onderlangs en no way over Oekraïne. Mijn zoon vloog medio mei en tweede week van juni, idem.

  Knutsel, ik zou maar aan wat zwaarders beginnen te denken, een 777 op 10 km hoogte is geen helikopter.
  Bom in de bagage, zou de brandstoftanks zijn ontploft. Lijkt er vooralsnog niet op.

  RIP voor de doden en medeleven voor de nabestaanden.

  Like

 8. De beeldvorming wordt gezet. Allerlei vage “bewijzen” uit de koker van de SBU zo rechtstreeks uitgezonden door de NOS. Geleverd nog voordat het vliegtuig is uitgebrand en er mensen ter plekke waren. Wie hebben er baat bij die beeldvorming, daar zitten de daders. Allereerst maar eens rouwen voor de slachtoffers en wachten op feiten. Eén ding is zeker, wie het ook gedaan moge hebben, ongeluk of niet, het zal (ge)(mis)bruikt worden om de Russen harder aan te pakken. Net zoals het Lockerbie decennialang uitgemolken werd om Kadaffi te kunnen beschuldigen. Nu wijst men opeens een andere schuldige aan:
  http://america.aljazeera.com/articles/2014/3/10/new-evidence-in-lockerbiebombingpointstoiran.html

  Like

 9. @toetssteen
  Ja, goede vraag, wat deed het toestel daar. In de dagen daarvoor was in die regio een Oekraïens legertransportvliegtuig op 6,5 kilometer hoogte met een luchtdoelraket neergeschoten. Volgens Oekraïne door Rusland, wellicht door de separatisten. Het kreeg veel publiciteit. Dan vraag je je af of de procedure van Malaysian Airlines wel klopte om het veiligheidsrisico voor de vlucht over Oost-Oekraïne correct in te schatten.

  Wat ik trouwens evenmin begrijp is waarom Oekraïense speciale troepen dat BUK-systeem waarmee het passagiersvliegtuig is neergeschoten en dat in het bezit van de separatisten is -waarschijnlijk veroverd op het Oekraïense leger- in een speciale operatie nog niet vernietigd hebben. Dat moet toch te doen zijn?

  @Reggie
  Laten we niet alles met alles vermengen. De wereld is al gecompliceerd genoeg. Grappig dat je de NOS noemt. Ik kom tot de conclusie dat het journaal juist veel te voorzichtig opereert. Als Putin een terrorist is of terroristen de gelegenheid geeft en daarvoor goede aanwijzingen zijn, dan mag dat best met een slag om de arm gezegd worden. Want dat is dan de politieke realiteit.

  Met satelliet informatie zijn er harde bewijzen. Probleem is alleen dat die in het bezit van de grotere landen, zoals de VS zijn. Feit dat een bewijs door de SBU gedeeld wordt maakt het niet per definitie waardeloos. Logisch is dat de separatisten of het Kremlin hun eigen schuld eerder wegmoffelen, dan aantonen. Dus het bewijs zal altijd van de andere kant moeten komen. Er zijn onderhand voldoende vindplaatsen dat Strelkov en z’n kornuiten gisteren eerst juichten over een Oekraïens vliegtuig dat ze uit de lucht geschoten zouden hebben. Niet dus, het kwam uit Amsterdam, met zo’n 173 Nederlanders aan boord. Ik ga zo’n terroristische daad niet verdedigen.
  http://khpg.org.ua/en/index.php?id=1405634995

  Like

 10. @George, het bewijs wat jij bewijs noemt is m.i. (nog) geen bewijs. Het kan makkelijk gefabriceerd zijn en de SBU heeft er zelf ook belang bij en dus het uitzenden van geheime gesprekken waarvan de authenticiteit nog niet van is vastgesteld is me te voorbarig. Ik probeer voor nu alle opties open te houden.

  Like

 11. Waarom wijs je de beschuldigende vinger direct naar Rusland, George? Feiten zijn nog nauwelijks bekend. Waarom direct mee blaten met de overige westerse propagandazenders?
  Het sluipschutters-verhaal van Yanukovic alweer vergeten? De waarheid daarover is blijkbaar opeens niet meer zo belangrijk sinds het doel om hem af te zetten bereikt is.

  Er zijn meer dan genoeg historische voorbeelden van false flag-operations (Lockerbie en Tonkin werden hierboven al aangehaald). Voldoende redenen om iets sceptischer op dit soort verhalen te reageren dan je nu doet.

  Like

 12. @Reggie
  De bewijzen zijn te overvloedig om ze nog in de doofpot te stoppen. 1) satellietinformatie bewijst dat er vanuit de regio een luchtdoelraket werd afgevuurd; 2) de pro-Russische separatisten toonden zich euforisch op sociale media toen ze meenden een Oekraïens AN-62 transporttoestel neergeschoten te hebben. 3) het vermeende neerschieten van de Antonov werd op de Russische nieuwszenders gebracht -waaronder LifeNews- die binnen het Russische propaganda-apparaat nauw samenwerken met de separatisten en vaak ter plekke zijn bij aanslagen als ze plaatsvinden. 4) achteraf werden er berichten door de Russen en de separatisten gewist die succesvol verhaalden van het neerschieten van de AN-62, indirect bewijs ervoor dat er een fout was gemaakt: militair en publicitair.

  @Pjotr
  Ik wijs niet ‘direct’ met een beschuldigende vinger naar Rusland. Ik wijs al sinds februari met een beschuldigende vinger naar Rusland. Het neerhalen van het Maleisische vliegtuig is geen incident, maar past in een patroon van een oplopende geweldsspiraal in de regio. Wie zich wil informeren kan de feiten vinden. ik ben het met je eens dat we voorzichtig moeten zijn. Want ook Oekraïne doet aan propaganda. Het allerergste daarvan probeer ik hier altijd links te laten liggen. Maar als het bewijs overdadig is en exact in het patroon past, dan heeft het weinig zin om dat te ontkennen. Ik ben er meer geïnteresseerd in wat voor gevolgen dit heeft voor de positie van Rusland. Durft de EU nu eindelijk door te bijten?

  Wat je bedoelt met het sluipschuttersverhaal van Janoekovitsj weet ik niet precies. Als je duidt op de door het ministerie van buitenlandse zaken van Estland gecorrigeerde getuigenis van minister Urmas Paet, dan gaan we uit van de feiten. Als je uitgaat van door derde partijen verbreide onwaarheden, dan ben je me kwijt. We vinden elkaar in de twijfel waarom er nog steeds geen afdoende eindrapport is over de gebeurtenissen.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/03/12/onderzoek-gevraagd-naar-doden-op-euromaidan-in-kiev/

  Like

 13. @George,

  Even over die facebook posts van die Strelkov [Igor Girkin] en andere media en video waar je naar verwijst. Dankzij Snowden weten we tegenwoordig hoe makkelijk social media en websites gemanipuleerd kunnen worden.

  ” [The agency] also uses “false flag” operations, in which British agents carry out online actions that are designed to look like they were performed by one of Britain’s adversaries.

  JTRIG used negative information to attack private companies, sour business relationships and ruin deals.

  Changing photos on social media sites and emailing and texting colleagues and neighbors unsavory information.”

  En dan toolings als: SPACE ROCKET: A programme covering insertion of media into target networks. Insert a video of underage girls on a whistleblower website.

  Zie ook:
  http://www.washingtonsblog.com/2014/07/spy-agencies-dirty-trick-powers-revealed-snowden.html

  Dus hoe standvast is dat bewijs nou George? Ik ben nog niet overtuigd…

  Like

 14. Glenn Greenwald noted:

  Western intelligence agencies are attempting to manipulate and control online discourse with extreme tactics of deception and reputation-destruction.

  These agencies are attempting to control, infiltrate, manipulate, and warp online discourse. Among the core self-identified purposes are two tactics:
  (1) to inject all sorts of false material onto the internet in order to destroy the reputation of its targets; and (2) to use social sciences and other techniques to manipulate online discourse and activism to generate outcomes it considers desirable. To see how extremist these programs are, just consider the tactics they boast of using to achieve those ends: “false flag operations” (posting material to the internet and falsely attributing it to someone else), fake victim blog posts (pretending to be a victim of the individual whose reputation they want to destroy), and posting “negative information” on various forums.

  Like

 15. @Reggie
  Zeker manipuleren geheime diensten als NSA en GCHQ het internet. Glenn Greenwald heeft dat in februari 2014 aangetoond. Julian Assange was daarvan de focus, zo je wilt het slachtoffer. De diensten probeerden hem in diskrediet te brengen. Wat aardig gelukt is als je de westerse pers leest die dat nog steeds onvoldoende doorheeft. Ik heb er verslag van gedaan en keur die manipulatie af omdat ik voor een vrij internet ben.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/02/25/greenwald-engelstalige-geheime-diensten-manipuleren-internet/

  Maar in de kwestie van het neergehaalde Maleisische vliegtuig is wat anders aan de hand. Alles past precies in elkaar. Je moet kijken naar de regio waar eerder een Oekraïense AN-62 op 6,5 kilometer hoogte werd neergeschoten, de militaire situatie, de sociale media en de verslaggeving van de Russische media. Ik neem niet aan dat je de NSA of de GCHQ ervan beticht het Russische LifeNews te manipuleren met het bericht dat een AN-62 gisteren succesvol werd neergeschoten. Wat achteraf het Maleisische toestel bleek te zijn.

  Laat Maleisië, Nederland en Oekraïne maar gedegen onderzoek ter plekke doen om bewijzen te verzamelen over de toedracht. Wie dat onderzoek bemoeilijkt laadt de verdenking op zich betrokken te zijn.

  Like

 16. @George, zo zie je maar weer. Van de 4 punten die je aanhaalt blijft er weinig over als je kijkt naar de mogelijkheden en middelen. Wat er voor pleit dat voorzichtgheid is geboden.

  Like

 17. @Reggie
  Mij ontgaat waarom de 4 punten niet zouden kloppen. Ze staan naar mijn idee nog steeds als een paal boven water. Laten we elkaar serieus nemen. Ik stel juist dat ze op een ander vlak spelen dan de manipulatie die te maken heeft met het in diskrediet brengen van een politieke opposant. Wat ik evenzeer afkeur.

  Ondersteunend bewijs voor de betrokkenheid van de separatisten is dat de Russische geheime diensten niet met gelekte berichten komen die de schuld van Oekraïne aantonen. Reken maar in de publiciteitsslag die nu speelt en waarin Rusland het onderspit lijkt te delven de Russen de kans niet zouden laten liggen om met foto’s, geluidsfragmenten of satellietinformatie te komen als dat naar Oekraïne zou wijzen.

  Zie voor dit zich ontrollend verhaal en de authenticiteit van de berichten van Igor Strekov en de sociale media:
  http://www.interpretermag.com/was-col-strelkovs-dispatch-about-a-downed-ukrainian-plane-authentic/

  Like

 18. Geduld George, ook de Russen zullen het nodige aanleveren verwacht ik de komende tijd.
  Via RT oa:

  “The Russian equipment detected throughout July 17 the activity of a Kupol radar, deployed as part of a Buk-M1 battery near Styla [a village some 30km south of Donetsk],” the ministry said in a statement.

  http://rt.com/news/173636-buk-malaysian-plane-crash/
  &
  http://rt.com/news/173636-buk-malaysian-plane-crash/

  Nou ga je waarschijnlijk terug antwoorden met RT, Russisch staatspropaganda, Putin etc. Om je alvast voor te zijn citeer ik jou zelf:

  “Feit dat een bewijs door de SBU gedeeld wordt maakt het niet per definitie waardeloos.”

  Dat geldt natuurlijk ook voor RT.

  Like

 19. @Reggie
  Nee, hoor, de verslaggeving van RT is niet per definitie waardeloos. Maar in dit geval wel. De bewijzen zijn overtuigend en overdadig. Omdat Strelkov en de Russische media het neerhalen van de AN-62 -dat een Maleisisch vliegtuig bleek te zijn- al overdadig vierden op hun media. Dat kunnen ze niet meer terugdraaien. Dat ligt vast. Het is te veel en de verspreid om het tot een complot terug te brengen. Daar helpt geen 180-graden draai aan zoals RT die nu maakt. Ergo, het bevestigt alleen nog maar de kleur van de politieke agenda van RT: bloedrood.

  Like

 20. Ja George, voor jou staat het zo te zien al vast. Zo ver was me al wel duidelijk. Je staat waarschijnlijk te popelen om de Russen aan te pakken aangezien je meer geïnteresseerd in wat voor gevolgen dit heeft voor de positie van Rusland. Ik ben meer geinteresseerd in wie de verantwoordelijken zijn voor deze tragedie.

  Like

 21. @Reggie
  Het gaat om realisme en conclusies trekken. Niet meer en niet minder. Ik stel niks vast. Ik volg de bewijsvoering. Ik heb er geen enkel probleem mee als iemand dat anders ziet. Ik pleit voor een internationale commissie -met Nederland- dat deze zaak tot op de bodem onderzoekt. En de resultaten ongecensureerd publiceert.

  En nogmaals, ik heb niks tegen de Russen en Rusland, maar alles tegen het regime van Putin dat in m’n ogen de positie en de reputatie van Rusland beschadigt.

  Like

 22. Het omlaag halen van een vrachttoestel dat op zo’n 6 km hoogte vloog kan met een PADS, maar een toestel neerhalen op 33.000 ft lukt daar niet mee!!! Het BUK system is niet een lullig playmobiel systeempje dat door een stel nono’s kan worden bediend.Het is een heel systeem van meerdere units dat allee door zeer geoefende specialisten kan worden bediend.

  Buiten dat is het nog in het geheel niet zeker dát het toestel daardoor naar de kelder is gejaagd. Het wordt beweerd, dat is al. Er zijn genoeg bijkomstigheden die eea op de zeephelling zetten en niet in de laatste plaats omdat weliswaar de rotorbladen van de motor pal bij elkaar zijn gevonden, maar de rest verspreid ligt over ten minste v kilometer, maar ik vernam dat dat nogal krap gemeten was.

  Enfin:

  http://www.globalresearch.ca/malaysian-airlines-flight-mh17-downed-over-warzone-ukraine-who-was-behind-it-cui-bono/5391840

  Like

 23. @Toetssteen
  Voor de zoveelste keer: Global Research bedrijft geen objectieve journalistiek en is onderdeel van de Russische propaganda. De afdeling afleiding en misleiding dus.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.