Wetteloos op jacht naar separatisten in Oost-Oekraïne

Wetteloosheid regeert in delen van Oost-Oekraïne. Politie treedt niet op tegen pro-Russische separatisten en gaf ze veel te veel ruimte. Als reactie wordt onrechtmatig op politiemensen gejaagd die het de afgelopen maanden zo af lieten weten. Of op z’n best opportunisten zijn die met alle winden meewaaien. Zoals de dikke politiechef die eerder in een komische film past, dan in een frontgebied waar een oorlog met Rusland uitgevochten wordt. Simon Ostrovsky van Vice News gaat op pad met de pro-Oekraïense politicus Oleh Lyashko die op z’n eigen manier orde op zaken stelt. En daarmee in Kiev respect verdient. Lyashko probeert de politie te corrigeren. Een verhaal over opportunisme, wetteloosheid, machismo, mensenjacht en het menselijk tekort. Oorlog en nationalisme, het maakt meer kapot dan je lief is. Want het komt zichzelf tegen.

Advertentie

9 gedachten over “Wetteloos op jacht naar separatisten in Oost-Oekraïne

 1. Ja, de VS kan er weer één toevoegen aan de lijst van landen die ze vernield hebben na inmenging.

  Like

 2. @Reggie
  Nogmaals, voor de zoveelste keer, waarom altijd dat jij-bakken als Rusland kritiek krijgt en nooit wanneer de VS kritiek krijgt? Wat is dat nou voor Pavlov-reactie, Reggie? Het verklaart toch niks over de opstelling van Rusland? Enfin, je zou maar Rus in Rusland zijn die democratie wil. Je staat zo goed als alleen. Trouwens, het gaat niet over Rusland. Maar over de wetteloosheid in Oekraïne.

  Like

 3. George, ik kijk naar het filmpje en zie een soort van razzia aan de gang. Nu tegen overheidsfunctionarissen en straks waarschijnlijk ook tegen burgers die jij en anderen steevast pro-Russische separatisten noemen. Ik zie een scenario in voltrekking die ik in andere landen ook heb gezien. Dieptriest om te zien. Dat uit ik, met of zonder je welbevinden.

  Like

 4. @Reggie
  Ik keur die wetteloosheid ook af. In de titel en de tekst. Zoals Vice News ook kritisch is. Maar ook begripvol. Want de politiemannen hebben niet de belangen van hun land gerepresenteerd. Enfin, zo luxueus kunnen inwoners van volwassen democratieën (Canada, Nederland) nu eenmaal redeneren.

  Maar jij zegt wat anders. Namelijk dat de VS weer een land vernield heeft na inmenging. Wat een onzin. Als het al waar was is het de steun van de VS waar de meerderheid van de Oekraïners op hoopt. ik neem aan dat je het recht van elk land op soevereiniteit erkent. Dus ook voor Oekraïne. Tegen het Kremlin in dat Oekraïne niet erkent, serieus wil nemen en blijft ondermijnen door onrechtmatige militaire acties. Die steeds massaler worden. De enige redding van Putin is een slap, verdeeld en opportunistisch Europa zonder ruggengraat.

  Like

 5. BRUSSELS – German and British leaders have voiced support for tougher EU sanctions on Russia.

  Chancellor Angela Merkel told press at the start of an EU summit in Brussels on Wednesday (16 July) that Russia did not fulfill the four conditions set down when EU leaders met in late June.

  “Since our last meeting, not much progress was made: hostages were not released and the Contact Group is not working. Russia has not contributed to peace in Ukraine”, she said.

  British PM David Cameron added: “The situation in Ukraine is unacceptable – the territorial integrity of that country is not being properly respected by Russia and we need to send a very clear message with clear action at this Council meeting tonight”.
  http://euobserver.com/foreign/125007

  Zoals zo vaak als het over de EU gaat: eerst zien dan geloven. Woorden kosten minder dan daden.

  Like

 6. @George, de huidige chaos gecreëerd in Oekraïne schrijf ik bijna geheel op conto van de VS, daarna de EU. De 5 miljard Soros geld die is uitgegeven en bevestigd door Victoria Nuland was het start daarvan.
  En het continueert met nog meer olie op het vuur: http://www.abovetopsecret.com/forum/thread1019901/pg1

  Over inmenging gesproken. George, jij leeft in een realiteit die meent dat als Rusland zich er niet mee bemoeid er democratie en vrijheden voor Oekrainers in het verschiet staat. Dat het land vervolgens soevereign (los van VS en/of EU?) beslissingen kan nemen. Dat is een realiteit die de mijne niet is en van woorden terugnemen kan derhalve geen sprake zijn. De VS heeft er, voor de zoveelste keer, een puinhoop van gemaakt.

  Like

 7. @Reggie
  Ik zie de kwalijke aspecten van grootmachten die anderen hun wil op willen leggen. Kijk wat China doet tegenover haar buren rond de Oost-Chinese Zee, zie de koloniale macht van de VS in Latijns-Amerika en zie Rusland dat de invloedssfeer claimt in de landen die vroeger de Soviet-Unie vormden. We kunnen dat toejuichen of afkeuren. Hoe dan ook zijn het de feiten.

  Oekraïne is een land uit de failliete boedel van de Soviet-Unie. Het heeft alle kenmerken van een autonoom land. Het heeft alles in zich een autonoom land te zijn. Het mag kiezen om een autonoom land te zijn. Het kan best zijn dat VS en EU dat streven steunen om Rusland dwars te zitten, maar dat gaat voorbij aan de wil van Oekraïne en de Oekraïners om zelfstandig te willen zijn. Die intentie komt eerst. Los van Rusland dat zich de Soviet-Unie waant.

  Ik weet niet waar Oekraïne eindigt. Niet in het laatst omdat Rusland de opbouw verhindert. En dan zijn er nog de oligarchen die uit de macht moeten worden verdreven. Sowieso een lang proces, waarbij de richting belangrijker wordt dan het resultaat.

  Want ik weet wel dat een democratisch Oekraïne dat zich moderniseert, de corruptie bestrijdt en goede banden met de EU en landen als Canada heeft een bedreiging voor Rusland is. Niet omdat het zich onttrekt aan de invloedssfeer van Rusland, maar omdat het een voorbeeld ervan is hoe een land aan de rand van Europa opgebouwd kan worden. Het verschil met het huidige Rusland dat steeds minder democratisch, nationalistischer en etnocentrisch Russisch wordt kan niet groter zijn. Een democratiserend Oekraïne dat haar bevolking welzijn biedt op de drempel van Rusland is een bedreiging voor Putin.

  Dat het buitenlandbeleid van zowel EU als de VS een ramp is hoor je mij niet ontkennen. Ik heb hier al talloze pijlen op president Obama gericht die ik niet hoog heb zitten als het over z’n begrip van de wereldpolitiek gaat. Maar er is een verschil tussen een brekebeen als Obama en een revanchist als Putin die de teloorgang van de Soviet-Unie niet kan accepteren. En Oekraïne uit kinnesinne op alle manieren tegenwerkt. Notabene een Slavisch broedervolk.

  Like

 8. Zo is het, Reggie. Shockdoctrine in volle gang. Het hele IMF-pakket, privatisering, deregulatie, keiharde bezuinigingen voor de burger in combinatie met repressie en razzia’s tegen mensen die het nieuwe regime niet steunen. Het is al zo vaak gebeurd, Chili, Argentinië, Irak..etc..etc… en altijd is de VS de initiator. Iedere keer hetzelfde principe, maar blijkbaar wordt het door mensen als George nog steeds niet herkend of als irrelevant ervaren.

  Ergens in het begin van dit proces heeft George geconstateerd dat de schuld bij Poetin – Land vereenzelvigen met leider, leider daarna vergelijken met Stalin en Hitler, de gebruikelijke propaganda. Dat Poetin-bashen van je,George, verschrikkelijk – ligt en die waarheid blijft tot het bittere eind voor hem gelden ondanks dat nu toch wel een keer duidelijk moet zijn dat Obama grijnzend naar de puinhopen staat te kijken en Poetin met de rug tegen de muur staat.

  In Oekraïne heeft de bevolking na de staatsgreep geen ene donder meer te zeggen over het te volgen beleid. Zij mochten opdraven om de staatsgreep een ogenschijnlijk democratisch karakter te geven. Nu mogen ze de prijs voor die schijnvrijheid gaan betalen. De soevereiniteit staat daar nu op het nulpunt. Alles wat er nu gebeurt gaat buiten de bevolking om. De regering is geïnstalleerd door de VS en de regering overlegt alleen met de VS, ofwel het hele land gaat in de uitverkoop. Het grote leegroven is begonnen en dat ligt niet aan Poetin!

  Like

 9. @Pjotr en Reggie
  Meningsverschil mag er zijn. Daarom debatteren we hier. De uiting dat de ander het niet begrijpt, niet herkent of zelfs in een verkeerde realiteit leeft (!) is geen argument. Maar een mening die vooral aardig is omdat het iets zegt over degene die het uitspreekt.

  Ik wens Rusland en de Russen het allerbeste toe en zie niet dat de huidige machthebbers in het Kremlin dat realiseren. Integendeel, ze gebruiken dat immense land als wingewest zoals in het verleden de bojaren of tsaren deden. Het gaat bergafwaarts met de mensenrechten, de democratie en de economie van Rusland. Welke westerse democraat wil dat verdedigen? Ik niet. Rusland kan deze leiders niks schelen, hun eigen macht en materieel gewin des te meer. Ik ben daarom niet zozeer een Putin-basher -hoewel ik vind dat hij Rusland gijzelt- maar een supporter van een democratisch en sterk Rusland. Laten we dat niet door elkaar halen.

  Het is onjuist dat de Oekraïense bevolking niets te zeggen heeft over de eigen toekomst. Onderzoeken wijzen uit dat in dat verdeelde land de steun voor toenadering tot Europa langzaam, maar gestaag toeneemt. De bevolking ziet daarvan de nadelen op korte termijn omdat het land zo goed als failliet is en nu zelfs door Rusland gedwongen wordt een dure oorlog te voeren, maar de voordelen op lange termijn. Zoals de Polen die in 20 jaar immense stappen hebben gezet naar de welvaart. En trouwens, waarom niet verwijzen naar de Russische bevolking die niets te zeggen heeft over de eigen toekomst. Ze kennen zelfs geen schijnvrijheid. Oppositiepartijen worden niet eens tot het politieke proces toegelaten.

  Het idee dat de VS in Kiev aan de touwtjes trekt komt niet overeen met de werkelijkheid. Ik heb ook geen idee op welke feiten dat gebaseerd is. Als je de Engels-Oekraïense pers goed leest -maar toegegeven, dat kan ook misleiding zijn om het achterste van de tong niet te laten zien- dan rijst juist een beeld op dat Oekraïne zich alleen voelt staan en in de steek gelaten voelt door de VS. Wat het krijgt zijn scherfvesten en helmen om het failliete leger aan te kleden en vermoedelijk satellietinformatie en strategische ondersteuning van de VS. Meer niet. Alleen van Polen en de Baltische landen krijgt Oekraïne krachtige politieke steun. Over de EU heeft het al helemaal geen verwachtingen, met een oud-kanselier Schroder die dikke maatjes is met Putin of kanselier Merkel en haar buitenlandminister die de Duitse belangen met Rusland boven alles zetten.

  Debat graag verder op volgende draad:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/07/17/bewijs-dat-rusland-escaleert-in-oekraine-verdeelt-het-westen/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.