Petitie aan Frankrijk: Geen Mistral-oorlogsschepen voor Rusland

mist

Update 3 september 2014: Het viel te verwachten en was onvermijdelijk, hoewel de Franse regering te lang tegenspartelde en de schepen toch wilde leveren. VS en EU en uiteraard ook Oekraïne uitten scherpe kritiek op Frankrijk. Maar vandaag haalt Frankrijk alsnog bakzeil. Het Elysée maakte bekend dat het de levering van de Mistralschepen aan de Russische Federatie opschort vanwege de oplopende spanningen in Oost-Oekraïne. 

Het valt niet te verwachten dat Frankrijk twee helicopterschepen aan Rusland levert. Een Mission Impossible van de Franse regering. Vroeg of laat zal het in moeten binden. Zeker als de Oekraïens-Russische oorlog in hevigheid toeneemt en de VS, Groot-Brittannië en Duitsland openlijk de kant van Oekraïne kiezen. Probleem voor Frankrijk is dat grotere landen als de VS of China hun eigen oorlogsschepen bouwen en kleinere landen de dure schepen niet nodig hebben. Rusland blijft over als een regionale grootmacht die technisch achterloopt op het Westen, maar zich militair steeds agressiever opstelt tegenover de buren. Diplomatiek is het pikant dat Rusland een van de Mistral-helicopterschepen vanuit de marinehaven van Sebastopol op de Krim wil laten opereren. Nog steeds Oekraïens grondgebied dat Rusland eerder dit jaar onrechtmatig inlijfde. De internationale gemeenschap erkent dat niet. De petitie roept de Franse regering op af te zien van de verkoop.

De EU heeft in 1998 een Gedragscode voor Wapenverkoop geratificeerd. Alle EU-landen onderschrijven de criteria. Niet valt in te zien hoe de verkoop van de Mistral-schepen aan Rusland regionale gewapende conflicten niet doen oplaaien of de vrede, veiligheid en stabiliteit in de Zwarte-Zee regio dienen. De gedragscode stelt in criterium 5 dat lidstaten geen wapens mogen verkopen aan landen die de nationale veiligheid van bevriende staten in gevaar brengen. Door het tekenen van het associatieverdrag met de EU is Oekraïne een bevriende staat van de EU geworden. Er is nog veel meer te zeggen over de geheime oorlog van Rusland in Oekraïne, maar de hoofdzaak is dat de EU bij de beslissing over de verkoop van de Mistral-schepen haar eigen gedragsregels navolgt. Als het dat doet dan dient de verkoop aan Rusland afgeblazen te worden.

Een optie is om de schepen aan een andere partij dan Rusland te verkopen zodat Frankrijk niet eenzijdig met de schade blijft zitten. Te denken valt aan een constructie waarbij rijkere landen als Japan, VS, Duitsland of Saoedie-Arabië de schepen betalen en ze in bruikleen geven aan een land als Canada dat ze inzet voor een humanitair doel ten behoeve van een supranationale organisatie als de VN. Of wie weet kan een creatief Den Haag zorgen dat de Nederlandse marine betrokken wordt in onderhoud en beheer. Maar dat gaat voorbij aan de politieke onwil van de nieuwe Entente tussen Frankrijk en Rusland om een streep door de deal te zetten.

Foto: Schermafbeelding van petitie ‘France’s Foreign Minister Laurent Fabius: Stop supplying Russia with Mistral-class warships’ voor Avaaz.

Advertentie

4 gedachten over “Petitie aan Frankrijk: Geen Mistral-oorlogsschepen voor Rusland

 1. Een petitie aan Brussel, zich niet te lenen voor VS imperialisme, op kosten van de burgers van de EU landen, lijkt me meer op z’n plaats.
  Juncker heeft net gezegd dat we VS schaliegas vervoerd met schepen moeten gaan gebruiken.
  Of het doorgaat is de vraag, in Engeland betogingen tegen het handelsverdrag EUVS, vanwege gevolgen voor National Health, 57 % van de Duitsers wil een lossere band met de VS.

  Like

 2. @piterfries
  Het gaat me niet om de VS of Rusland, maar om de EU. Dat moet doen waarvoor het zegt te staan. En de eigen verdragen volgen. En die niet uit opportunisme oprekken. Trouwens, het imperialisme van de VS wast het imperialisme van Rusland niet schoon. Of andersom. Dus het een is niet meer op z’n plaats dan het ander.

  Dat de regering-Obama ontzettend stom bezig is in het spionage-dossier staat buiten kijf. Obama krijgt het voor elkaar om de Duitsers tegen de haren in te strijken. Je vraagt je als buitenstaander werkelijk af wie nou eigenlijk de macht heeft in de VS. De veiligheidsindustrie of de regering.

  Like

 3. 15 juli, 09.07 uur:
  http://euobserver.com/foreign/124979

  Ukraine’s ambassador to the EU, Konstantin Yeliseyev, circulated a document to press on Monday pointing out that the €1.2 billion warship deal violates the EU’s 2008 Code of Conduct on Arms Exports.

  The code says arms sales should not take place if the weapons could be used to press territorial claims, undermine the security of EU states and their allies, or if the buyer has violated international law.

  “Gaining the Mistral warships and relevant technologies by Russia will drastically change the balance of power in the Black Sea region to which a number of EU and Nato member states, as well as EU associated partners [including Ukraine] belong”, he said.

  En in hetzelfde artikel:
  a Ukrainian diplomatic source told EUobserver: ‘What can we do to make the EU understand the realities of this conflict?’.”

  Like

 4. Pingback: OVSE: Met kettingzaag werd in MH17 gezaagd. Wat is reactie EU? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.