Duitse president Gauck kwaad op spionage VS. Wat doet Merkel?

Duitsland lijkt in rep en roer door een spionage-affaire. De Amerikaanse overheid heeft een medewerker van de Duitse geheime dienst BND geworven en geheime informatie van hem gekocht. Het is tussen bevriende landen taboe om informanten bij elkaars geheime diensten te plaatsen. De Duitse Bundespresident Joachim Gauck reageert verontwaardigd in een interview voor het ZDF. Hij vindt dat nu de maat vol is: ’jetzt reicht’s’.

De gevestigde politieke partijen reageerden het afgelopen jaar herhaaldelijk verontwaardigd op de spionage van kanselier Merkel en mensen in haar omgeving door de Amerikanen. Zie hier, hierhier en hier. Maar ze beten op geen enkel moment door. Klokkenluider Thomas Drake noemde afgelopen week voor een onderzoekscommissie van de Bundestag de Duitse geheime dienst BND een aanhangsel, (‘Wurmfortsatz’) van de NSA. De video zegt dat allen wachten op een reactie uit Washington. Maar de reactie van de Duitse regering lijkt belangrijker. Kanselier Merkel moet zich langzamerhand zorgen gaan maken over de beeldvorming. Vraag is of ze het zich om binnenlandse redenen nogmaals kan veroorloven zo afwachtend en vriendelijk tegenover de VS te reageren als afgelopen jaar. Ze wordt er zelfs van beticht een NSA-spion (‘Spitzel’) te zijn.

4 gedachten over “Duitse president Gauck kwaad op spionage VS. Wat doet Merkel?

 1. Van sfinx Merkel krijg je geen enkele hoogte.
  Wel is bekend dat ze Gauck niet wilde, die staat bekend als eerlijk man.
  Dat er taboe’s zijn bij spionage is natuurlijk onzin.
  Bevriende landen bestaan ook niet, er zijn landen met gemeenschappelijke belangen.
  Het punt nu is dat de belangen van VS en Duitsland uit elkaar aan het lopen zijn, 300.000 Duitsers leven van export naar Rusland.
  De VS spionage is weer eens een domme zet van dat land, tenminste, het is dom dat blijkt dat er gespioneerd wordt.

  Like

 2. @piterfries
  Ok, het is de vraag of er taboes zijn tussen ‘bevriende’ landen. In elk geval voeren de Duitsers aan dat je elkaars geheime diensten met rust laat. Hun perceptie dus. Duitsland kwam de Amerikaanse informant op het spoor omdat ze dachten dat hij voor de Russen werkte. Kun je nagaan hoe deze episode de Amerikanen in een slecht daglicht zet. Terwijl de relatie tussen VS en Duitsland toch al zo onder druk staat door alle onthullingen over het afluisteren van kanselier Merkel. Waarom neemt de VS met deze spionage zulke grote politieke risico’s? Je zou bijna denken dat ze denken zich tegenover de Duitsers alles te kunnen veroorloven. Dat voedt weer de verdenking dat beeldbepalende politici van de Duitse gevestigde partijen diep in de zak van de VS zitten.

  Like

 3. Ik denk net het omgekeerde.
  Sinds 1945 beheerst de VS Duitsland, het belangrijkste industriële land ter wereld, het toonaangevende economische land van Europa.
  De grootste VS basis buiten de VS is Ramsau.
  Verder betaalt Duitsland nog steeds aan Israel.
  Stel je voor dat Duitsland zich van de VS zou afkeren en vriendjes worden met Moskou ?
  De gaspijpleiding door de Oostzee is uiteraard de VS al een doorn in het oog.
  Dus moet je Duitse politici scherp in de gaten houden.
  Die politici moeten dan weer alle neo nazi lieden onder de duim houden, stel je voor dat inderdaad Duitsers gaan geloven dat zij geen daders, maar slachtoffers waren.
  In 1953 kwam de VS overeen met de Bondsrepubliek, als stichtingsvoorwaarde, dat de overwinnaars versie van de tweede wereldoorlog zou worden onderwezen.
  Dat gebeurt ook braaf.
  Tegelijk kan niet worden voorkomen, vrijheid van meningsuiting, of studie, dat het in Duitsland stikt van de boeken die een heel ander beeld van die tweede wereldoorlog geven.
  Dat is in Nederland onbekend, omdat nog maar zeer weinigen Duits beheersen.
  Als voorbeeld, onderzoek zou aangetoond hebben dat iets van de helft van de Duitsers nu antisemiet is.
  Na de merkwaardige dood van Mölleman schreef een Duits joods blad ‘in de café’s zal wel weer gezegd worden dat de joden het hebben gedaan’.
  Tot slot, Churchill zag de EU voor de inkapseling van Duitsland, Kennan zei dat dat al na WW I had moeten gebeuren, maar vooral dank zij de euro is het omgekeerde gebeurd, Berlijn de economische hoofdstad van continentaal Europa.
  Ten tijde van het begin van de Irak oorlog had dan ook nog de Duitse minister van buitenlandse zaken de durf zich in het openbaar tegen Rumsfeld te keren.
  Dus naar mijn mening doet Washington er goed aan Duitse politici scherp in het oog te houden.
  Tegelijk keert dat zich tegen de VS, maar je moet wel eens wat.

  Like

 4. @piterfries
  Zo kun je het zeker ook bekijken. We zien het dus anders, hoewel het een het ander niet volledig uitsluit. Denk ik. Mij vallen vooral de tegenstrijdigheden op in de officiële reacties van de Duitse regering. Dus het verschil tussen verontwaardigd in de publiciteit reageren op de Amerikaanse spionage en daadwerkelijk handelen dat uitblijft. Hoewel ik besef dat de marges smal zijn.

  Trouwens, wat de Duitsers ook steekt is de economische spionage door de NSA. Die verzwakt hun economisch positie. Via de controle over internet en de grote ICT-bedrijven verrijken de Amerikanen zich op een oneerlijke wijze. Atlantische voorstanders zoals voormalig buitenlandminister Ben Bot gaan voorbij aan dit aspect van oneerlijke concurrentie. Hij probeert het klein te praten door de Amerikaanse spionage terug te brengen tot rommelen in een goed huwelijk.
  http://www.bnr.nl/nieuws/politiek/687000-1407/spionagerel-vs-duitsland-is-rommelen-in-goed-huwelijk

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.