Rechter vindt Zwarte Piet inbreuk op privéleven. Wat volgt?

2008-32-28_2_300_VV-1-2_300_R_21_5x27_72

Een bestuursrechter oordeelde vandaag dat Zwarte Piet leidt tot negatieve stereotypering van mensen met een donkere huidskleur, aldus Elsevier. Volgens de rechter is er geen sprake van discriminatie. De procedure was een vervolg op een kort geding dat tegenstanders van Zwarte Piet vorig jaar aanspanden tegen de gemeente Amsterdam. Burgemeester Van der Laan was in gesprek met de critici om het Sinterklaasfeest bij de tijd te brengen. Critici hebben de aanpassingen niet afgewacht. Amsterdam kan in beroep gaan of een nieuw besluit nemen over de intocht. Mogelijk omvat dat een beschrijving van nieuwe gemoderniseerde Zwarte Pieten.

Met dit oordeel lijkt het van de dam. Waar gaat tolerantie voor afwijkend gedrag over in intolerantie? Waar leidt negatieve stereotypering tot inbreuk op het privéleven? Want in de pluriforme samenleving met allerlei groeperingen met specifieke gevoeligheden loert de negatieve stereotypering om elke hoek. Goed kan ik me indenken dat mensen met een gekleurde huid zich verbazen of zelfs ergeren aan elementen van het Sinterklaasfeest. Zwarte Piet als knecht van de witte Sinterklaas. De volkse traditie van het kinderfeest kan best aangepast worden aan de nieuwe tijd. Als het Sinterklaasfeest niet wil verdwijnen, moet het meegaan met de eigen tijd. Verwijzingen naar slavernij of kolonialisme zijn niet nodig om de negatieve stereotypering af te wijzen, wat de rechter trouwens ook niet deed. Een voordeel bij een nadeel is daarom dat het debat zuiver blijft. Het gaat enkel en alleen om de negatieve stereotypering van mensen met een donkere huidskleur.

Positieve stereotypering is soms gevaarlijker dan negatieve stereotypering, zo wijst onderzoek uit. Mede omdat positieve stereotypering minder snel opgemerkt wordt omdat het onder de radar blijft. Zo opgevat werkt negatieve stereotypering positief om mensen scherp te houden over hun eigen vooroordeel dat ze kunnen bijstellen. Ze moeten alleen geleerd worden er goed mee om te gaan. Een kwestie van onderwijs en voorlichting. De openbaarheid lijkt de beste plek om negatieve stereotypering aan te pakken en om te buigen. Verbieden kan averechts werken als de negatieve stereotypering ‘ondergronds’ gaat. Het is jammer dat de Amsterdamse rechter de modernisering van Zwarte Piet halverwege die ontwikkeling in de wielen rijdt.

Foto: Rob Agterberg, Willibrord processie in Utrecht, 2012.

7 gedachten over “Rechter vindt Zwarte Piet inbreuk op privéleven. Wat volgt?

 1. Een Rode Piet, een Witte Piet, een Blauwe Piet en een Oranje Piet om dit volksfeest voor kinderen op eigentijdse wijze een passend cachet te geven?

  Like

 2. @King Billy
  Die ontwikkeling van veelkleurigheid van Zwarte Piet is vorig jaar al in gang gezet. Prima, doorgaan daarmee.

  Waar ik me meer zorgen over maak is het oordeel van de bestuursrechter dat meent dat negatieve stereotypering tot inbreuk op het privéleven van burgers leidt. Waar eindigt dat als vertegenwoordigers van allerlei groepen -homoseksuelen, vrouwen, atheïsten, gelovigen, analfabeten, mensen met een laag IQ, laagopgeleiden, graaiende bankiers, dikke mensen, boeren, hoogbejaarden, chronisch zieken etc- die zich negatief gestereotypeerd voelen door maatschappelijke uitingen de gang naar de rechter zoeken?

  Anders gezegd, er is volgens de uitspraak van deze rechter geen sprake van discriminatie volgens artikel 1 van de grondwet. Mooi. Hoewel de voorstanders van de procedure nu claimen dat de rechter het verschijnsel Zwarte Piet racistisch acht. Onzin dus. Hoe breed is de glijdende schaal van ‘niet-discriminatie’ naar ‘negatieve stereotypering’? Het einde is zoek als groeperingen hier hun subjectieve gelijk willen halen.

  Like

 3. Wat is het volgende? Eisen dat de Moor van Venetië blond moet zijn met blauwe ogen? Ow…n ee, dat kan ook weer niet. En dan de Jood, jaja, Shakespeare kon er wat van!
  Get over it! Het zijn fictie figuren! Tenzij er ergens iemand in de contreien meent dat die baard al honderden jaren leeft.
  In feite heeft men het over een toneelstukje zo rond 5 december.

  Like

 4. Pingback: Tradities blijven om te veranderen. Ook God, Nederland en Oranje | George Knight

 5. Pingback: In A’dam verandert uiterlijk Zwarte Piet om hetzelfde te blijven | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.