Komst collectiegebouw Boijmans: opstapeling bezwaren en bezwaartjes

Het nog te bouwen collectiegebouw van Boijmans zorgt in Rotterdam al sinds 2008 voor weerstand. Ook bij directeur Jelle Reumer van het Natuurhistorisch Museum die voorbijgaat aan de publieksfunctie ervan. Van je collega’s moet je het maar hebben. Wat het echte bezwaar is wordt niet helder. Angst voor de macht van Boijmans dat een een-tweetje met de gemeente aangaat? De onderlinge verhoudingen lijken bol te staan van naijver en kinnesinne. Het Museumpark is nog niet volmaakt en kan flink verbeterd worden. Onder meer door de Museumparkweg te bevorderen tot groene zone zoals Boijmans-directeur Sjarel Ex en projectdirecteur Petra Verspui eensluidend voorstellen. Eerder liep de aanbesteding vertraging op toen Ex Winnie Maas van MVDRV een kennisvoorsprong gegeven zou hebben. Door koudwatervrees schrapte de gemeente toen MVDRV uit de aanbesteding. Dat spande een kort geding aan dat het won. Hoge gebouwen vangen veel wind.

boij

Foto: Bouwput voor het Museum Boijmans aan de Mathenesserlaan, 1929-1933. Met op de achtergrond de Remonstrantse kerk. Collectie Stadsarchief Rotterdam.

Advertentie

3 gedachten over “Komst collectiegebouw Boijmans: opstapeling bezwaren en bezwaartjes

 1. Als landschapsarchitect met kennis van: de geschiedenis van het land van Hoboken, het belang van het ontwerp van het Museumpark voor de canon van het Nederlandse parkontwerp, de status van het Museumpark als een van de vier parken die behoren tot de groene hoofdstructuur van Rotterdam, de stedenbouwkundige waarde van de onbebouwde ruimte van het Museumpark, het belang van groene parken voor het woon- en leefklimaat in het centrum van Rotterdam, het belang van groene parken voor het stadsmilieu van Rotterdam in de nabijheid van de zwaar vervuilde ’s Gravendijkwal, vind ik het onbegrijpelijk dat George Knight rept van bezwaartjes tegen de bouw van een reusachtig depot in het Museumpark. Het willen redden van het Museumpark heeft niets te maken met kinnesinne maar alles met gezond verstand! Bezoek http://vriendenvanhetpark.nl en teken de petitie.
  Anja Guinée

  Like

 2. @Anja Guinée
  We spraken elkaar eerder, Anja. Ik vind dat sommige tegenstanders tegen het collectiegebouw van Boijmans de proporties uit het oog verliezen. In velerlei opzichten. Wat zo iemand als Jelle Reumer zegt vind ik een museumdirecteur onwaardig. Vooral vanwege hem gebruikte ik het woord kinnesinne.

  Graag ondersteun ik de claim dat historische landschapsarchitectuur het uitgangspunt is en blijft bij herinrichting van of nieuwbouw in het Museumpark. Ik meen ook niet dat gemeente Rotterdam of Boijmans dat principe verwerpen. Maar zoals altijd in de ruimtelijke ordening gaat het om het schipperen tussen vele belanghebbenden. Niemand kan volledig z’n zin krijgen. Het lijkt me doelmatig om Boijmans constructief tegemoet te treden. Niet met een principieel njet. Want de stad groeit. Om te zorgen dat het museum die 1% van het grondgebied van het Museumpark dat het wil bestemmen voor het collectiegebouw naar de zin van zoveel mogelijk Rotterdammers bebouwt. Zo beroerd en non-communicatief zijn Sjarel Ex en Winnie Maas toch niet?

  Like

 3. Pingback: Drents Museum stoot objecten af. Ontzamelen gaat van au | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.