Wat zijn kansen voor nieuwe partij ‘Voor Nederland’?

De tijd zal het leren of Voor Nederland (VNLbestaansrecht heeft. De partij is opgericht door de uitgetreden PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren die zitting hebben in de Tweede Kamer. De vooruitzichten zijn niet best omdat de laatste jaren behalve de PVV nieuwe rechtse partijen niet door weten te breken. Zoals TON van Rita Verdonk en DPK van Hero Brinkman waar TON in opging. Het wordt druk op rechts met de VVD, PVV, SGP en de niet van huis uit rechtse partijen als het CDA, D66 en de PvdA die af en toe naar rechts leunen.

VNL profileert zich als een klassiek-liberale partij, maar dus wel van het behoudende soort zoals de VVD. Fatsoenlijker en daarom aanvaardbaarder dan de PVV en principiëler en libertarischer (‘minder overheid’) dan de VVD. Met meer accent op de kernpunten van de staat zoals veiligheid en de vrijheden van de rechtsstaat, maar minder verzorgingsstaat waar zelfredzaamheid aan de orde kan zijn. Bontes en Van Klaveren zijn geen aansprekende boegbeelden, maar als VNL zo iemand weet te strikken dan heeft deze nieuwe politieke partij een kans. Interessant is hoe VVD en PVV dan op VNL reageren als het deze partijen een spiegel voorhoudt.

2 gedachten over “Wat zijn kansen voor nieuwe partij ‘Voor Nederland’?

 1. Wat denk je zelf ?
  Ze zijn er achter gekomen dat de PVV de mensen helemaal niets te bieden heeft en nu willen ze een soort “VVD waar niet mee te onderhandelen valt”. Dus gegarandeerde oppositie, totaal buiten de besluitvorming.

  En inderdaad : met een kop als een verlepte komkommer en een lelijk accent trek je geen stemmen.

  Like

 2. @knutselsmurf
  Ik zie op dit moment niet in wat de machtsbasis en het unieke verkooppunt van VNL zijn. Het is al zo druk op de rechterflank in Nederland. De partij zou naar m’n idee een kans maken met een geloofwaardige, relatief jonge lijsttrekker die boven de Nederlandse partijpolitiek weet uit te stijgen.

  Interessant vind ik wel dat libertarische aspect aan VNL, dus zeg maar een kleinere overheid, minder belastingen of lastenverzwaringen en minder overzeese militaire avonturen en een strikte opvatting van de vrijheden dat niet door het poldermodel en goede bedoelingen wordt gerelativeerd. Zoals de PvdA van het nabije verleden de scheiding van kerk en staat onaanvaardbaar oprekte. VNL presenteert zich uitdrukkelijk als een seculiere partij.

  In dat laatste raakt VNL aan D66, in dat niet-interventionisme aan de SP. Als er een uniek verkooppunt is, dan is dat denk ik dat libertarisme. Dus echt een kleinere overheid en minder belastingen en niet de lippendienst van de VVD die dat altijd zegt na te streven, maar dat in de praktijk nooit en te nimmer realiseert. Kortom, kiezersbedrog dat teleurstelt. In die zin kan VNL een spiegel voor de VVD zijn. Maar het maar steeds niet doorbreken van de Libertarische Partij leert dat het libertarisme door de Nederlandse kiezers slecht begrepen wordt. Of aan die kiezer slecht uitgelegd wordt? Wellicht ook een te ontzuilde stroming voor ons land is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.