EU moet fermer optreden in Oekraïne-crisis. In Russisch belang

UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-CRISIS

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans spreekt ferme taal over Rusland. Dat land moet ophouden steun aan de opstandelingen in Oost-Oekraïne te geven zo zei hij vandaag in de marge van een overleg met collega’s in Luxemburg. De Russen moeten stoppen ‘met het voortdurend stoken in Oost-Oekraïne‘. Dat zet volgens hem de zaak alleen maar verder op scherp. ‘Willen de Russen nu vrede of niet?‘, vraagt hij zich af, aldus De Volkskrant. Vervolgens verklaart minister Timmermans dat uitbreiding van sancties op dit moment niet aan de orde is. Hoewel dat aan het eind van de week kan veranderen als regeringsleiders elkaar treffen.

Het is om mismoedig van te worden wat Timmermans en de EU doen. Het weet Rusland geen duidelijk signaal te geven dat het moet stoppen met de geheime oorlog in Oekraïne omdat anders per direct een derde ronde van sancties ingaat. De EU weet maar niet het smalle pad te bewandelen tussen escalatie en zachte heelmeesters die stinkende wonden maken. Zelfs nu de militaire betrokkenheid van het Kremlin aangetoond is houden de buitenlandministers van de meeste landen van de EU slagen om de arm. Bang om Rusland stevig de wacht aan te zeggen. In dat vacuüm en dat gebrek aan krachtdadig optreden kan Rusland verdergaan met de ondermijning van de eenheidsstaat Oekraïne dat het domweg niet als zelfstandige staat wenst te erkennen.

Het zou te veel eer zijn om te veronderstellen dat de EU in staat is de koers van Rusland te bepalen. Maar om vervolgens nauwelijks gebruik te maken van economische en politieke middelen om Rusland onder druk te zetten is weer het andere uiterste. Oekraïne is nu de brandhaard, maar Rusland is voor de EU het probleem van de toekomst. Dat moet een vooruitziende EU die naar 2025 kijkt zorgen baren. Het immense Rusland kan niet voor langere tijd op een autoritaire manier geleid worden met de ontering van democratie en rechtsstaat, het voorbijgaan aan de middenklasse en inzet van een ongekende informatieoorlog. Het rot achter het vernis waarmee het Kremlin nu met Russisch nationalisme en Sovjet-symboliek verschillen wegstrijkt. Dat blijft niet duren. Het Russische volk is gebaat bij vrede en Putin bij oorlog. Dat moet minister Timmermans begrijpen.

Foto: Een pro-Russische opstandeling staat in een gebouw dat als gevolg van de strijd tegen het Oekraïense leger zwaar is beschadigd. Sloviansk, 16 juni 2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.