WikiLeaks publiceert geheime onderhandelingen TISA

WikiLeaks publiceerde gisteren de geheime concepttekst van het zogenaamde Trade in Services Agreement (TISA) Financial Services Annex, dat 50 landen betreft en 68.2% van de wereldhandel in dienstverlening omvat. Zie hier het persbericht van WikiLeaks. Via de EU is ook Nederland betrokken. De definitieve tekst moet 5 jaar na ondertekening geheim blijven. Dat geeft al aan dat er iets opvallend aan de hand is als het tegendeel van transparantie leidend is bij deze onderhandelingen. Wat moet er verborgen blijven en welke rol speelt de Nederlandse politiek? Komt deze op voor de Nederlandse burgers of voor de Nederlandse en internationale banken die door de TISA nog mee macht krijgen en wegkomen met minder regelgeving?

Advertentie

3 gedachten over “WikiLeaks publiceert geheime onderhandelingen TISA

 1. = Komt deze op voor de Nederlandse burgers of voor de Nederlandse en internationale banken die door de TISA nog mee macht krijgen en wegkomen met minder regelgeving?=

  Dit betreft allerlei vormen van dienstverlening, niet uitsluitend bancaire dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan waterleidingbedrijven, de muziekindustrie. energieaanbieders. Alles buiten de WTO om.

  Like

 2. @King Billy
  Helemaal correct dat het meerdere vormen van dienstverlening omvat. Maar de steun voor banken kan brisant zijn. Door de volgens velen onterechte miljardensteun aan de banken van toenmalig minister Bos moet Nederland nog steeds op de blaren zitten. Als reactie kwam er een roep om meer regelgeving om te voorkomen dat dat een tweede keer zou gebeuren. Als de reactie nu echter niet meer, maar minder regelgeving is, dan roept dat de vraag op of de belastingbetaler straks opnieuw de rekening voor het onverantwoord beleid van de banken moet betalen. Het wordt dan wel waarschijnlijk. En da’s werkelijk onverteerbaar voor iedereen die de banken en financiële instellingen juist kort wil houden.

  Like

 3. Dienstverlenng genereert in de grootste handelspartner ter wereld, de EU 75 procent van het BNP. Met dit verdrag, dat alle WTO verdragen omzeild en de afspraken desnoods “in een verzegelde container moeten worden ondergebracht”, kan goedkope arbeid naar de EU worden gehaald ipv dat goedkope arbeid in het land van herkomst wordt ge- of misbruikt. In Taiwan hebben studenten een maand voor het parlement gelegen om een soortgelijkverdrag tussen China en Taiwan te voorkomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.