Wie schreef de koran? Die vraag wordt niet toegestaan. Waarom niet?

Heeft de slang in de Hof van Eden tegen Eva gesproken? Daarover hebben christenen elkaar door de eeuwen heen de koppen ingeslagen. Of op z’n minst verketterd. Zoals over van alles en nog wat dat in de heilige schriften van godsdiensten staat geschreven gelovigen met elkaar van mening kunnen verschillen. Is de profeet de boodschapper van Allah? Of heeft Mohammed de koran geschreven zoals ook de bijbel een door mensen geconstrueerd boek is? Type roman of geschiedenisboek. De gast dr. Nora wordt door de gastvrouw uit het programma geschopt omdat ze controversiële ideeën over de islam zou hebben. En dat mag niet.

Tekenend is wat de gastvrouw tegen haar gast zegt: ’Je hebt het recht je mening te geven, maar je hebt geen recht het een mythe te noemen’. Wat dat het ook is. Daarmee ontneemt ze haar gast wel degelijk het recht om haar mening te geven. De begrijpelijke beperking van de vrijheid van meningsuiting onder gelovigen. Want vragen stellen over het bestaansrecht van een godsdienst raakt aan het bestaan ervan. Vele gelovigen zijn niet bereid daarover te debatteren. Grappig om het uitgebreid over de inhoud van de islam te willen hebben, maar de vragen naar de essentie ervan niet toe te willen staan. Als een huis dat staat, maar zogenaamd geen fundament heeft. Religie, een buitengewone aanleiding voor trammelant. Je kunt er alle kanten mee op.

5 gedachten over “Wie schreef de koran? Die vraag wordt niet toegestaan. Waarom niet?

  1. @Joke
    Dank je, ik kende de link waarnaar je verwijst niet. Die eerdere ferme opstelling van Riham Said maakt haar gedrag tegenover Dr. Nora (of: Noha) er alleen nog maar raadselachtiger op. Zou ze door haar bazen onder druk zijn gezet? Maar hoe logisch is dat nu de Moslimbroeders door de nieuwe macht worden tegengewerkt?

    Like

  2. Ik denk niet dat mevr. Saids verontwaardiging gespeeld is (maar wrsl. wèl gevormd o.i.v. culturele normen en verwachtingen, maar da’s wat anders). Ze hoopte misschien dat haar gast lekker af zou gaan geven op het salafisme, maar in plaats daarvan zei dr. Noha dingen die aan Saids eigen geloofsovertuiging raakten. Het laat zien hoe klein de religieus-politieke verschillen in Egypte in feite zijn, al zijn ze voor de betrokkenen misschien juist gigantisch. Het verbaast me niet omdat m.i. Egypte lange tijd laïcistisch is geweest (de grondwet was gebaseerd op die van Frankrijk) en je dan wel vaker ziet dat de religieuze stroming van de meerderheid juist extreem dominant kan worden. (Ook in Turkije heeft Atatürk weliswaar de hoofddoek afgeschaft, maar de soennitische islam werd onder zijn zgn. seculiere bewind juist tot staatsgodsdienst.)

    Like

  3. Pingback: Kennisdossier #5 over de Koran | De wereld van Anna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.