Erik Staal (Vestia) kan niet buigen. Hoe armzalig is dat?

Het is vervreemdend, die Japanse bestuurders die schuld bekennen. Buigend met hun hoofd, totdat het er bijna afvalt. Zodat je als kijker vol bezorgdheid haast roept ‘hoho, zo diep door het stof gaan hoeft nou ook weer niet’. Dat omdat ze het incident in de kerncentrale niet hebben kunnen voorkomen of hun ondergeschikte dat verkeerd hebben ‘gehandeld’ of omdat de fabriek failliet is gegaan waaraan ze leiding gaven. Het diepste stof is voor deze buigers niet diep genoeg om doorheen te gaan om schuld te bekennen.

Wat een verschil met de Nederlandse bestuurder Erik Staal van woningbouwcorporatie Vestia. De veelverdiener houdt z’n hoofd recht. Hij zadelde Vestia door onverantwoord beleid op met een schuld van bijna 2 miljard euro. Maar ging er toch nog met een vergoeding van 3,5 miljoen vandoor. Na alle gemaakte fouten is Staal niet tot inzicht gekomen. Onbereikbaar in z’n eigenwaan en verbeelding die hem ervan weerhouden schuld te bekennen en verantwoordelijkheid te nemen. Om de gedupeerden troost te geven. Erik Staal kan niet buigen. Da’s tragisch omdat hij zo geen afstand kan nemen van z’n eerdere fouten. Erik Staal is het inzicht voorbij.

Tepco-bosses-apologise-fo-007

Foto: Bestuurders van Tepco weten hoe ze moeten buigen, 2011.

3 gedachten over “Erik Staal (Vestia) kan niet buigen. Hoe armzalig is dat?

 1. Tja, een schaamtecultuur (Japan) is heel wat anders dan een schuldcultuur (het Christelijke Westen). Een schaamtecultuur heeft ook nadelen. Maar wij zijn kennelijk ook de schuld voorbij zonder aan schaamte toe te komen, althans aan de top. “Geld doet wonderen en vooral als het een hoop is” luidt een versregeltje uit de 50-er jaren. Eigenbelang versus algemeen belang (zie bijvoorbeeld de inmiddels wel bekende analyse van Roel Kuiper). Wat moet je als gewone burger met deze wetenschap? Ik zou het niet zo gauw weten. Inzicht is helaas nog geen verandering. Daar zit nog een heleboel tussen.

  Like

 2. @André van Gageldonk
  Nee, inzicht is nog geen verandering. In deze posting ging het me om iets anders. Die ik ook niet zo gauw zie gebeuren. Topbestuurders zoals de directeuren van woningcorporaties gaan nog steeds door roeien en ruiten om zichzelf te begunstigen. Op kosten van de samenleving. Hoe iemand zo zelfzuchtig en gretig kan worden interesseert me. Uitsluitend gespitst op geld.

  In de titel noem ik dat denken en handelen armzalig. Erik Staal en z’n kornuiten zijn financieel rijk maar geestelijke kleuters. In die bewustwording zit ‘m denk ik de verandering. Niet in regelgeving vanuit de politiek die toch steeds weer omzeild wordt. Laten u en ik maar in het openbaar zeggen dat we mensen van het type Staal domme, kleingeestige en geestelijk onvolwassen mensen vinden.

  Of Nederland nog een schuldcultuur genoemd kan worden weet ik niet. Het was dat ooit door de invloed van het christendom. Maar die is in de laatste eeuw teruggelopen, sijpelt nog serieus door maar is toch niet meer zo dominant als vroeger. Het handelen van Staal en al die bestuurders sinds de jaren 1990 die zich niets aantrekken van de opinies in de samenleving kunnen als tegenvoorbeeld van het functioneren van de schuldcultuur worden opgevat. Het idee van schuld slaat bij deze nieuwe vrijgestelden volstrekt niet meer aan.

  Like

 3. Ik denk dat na psychologisch onderzoek de oorzaak wel naar boven haalt. Maar dat zal niet gebeuren. Eric Staal wordt niet gezien als een zieke man maar, als volksvermaak.

  Het boek ‘Snakes in suites’ verschaft de lezer voldoende inzicht met welk gemak psychopaten de carrièreladder beklimmen. Er wordt ze geen strobreed in de weg gelegd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.