George Knight

Debat tussen links en rechts

Pro-Russen plunderen in Donetsk cultuurcentrum Izolyatsia. Why?

with 8 comments

iz

Pro-Russische separatisten bezetten op 9 juni cultureel centrum Izolyatsia in het Oost-Oekraïense Donetsk. Een dozijn gemaskerde en gewapende mannen drong dit in een industriële omgeving gevestigde gebouw binnen. Het zou de bezetters die optreden namens de zogenaamde Volksrepubliek Donetsk niet zozeer om de kunst, maar om de schuilkelder en de opslagplaatsen te doen zijn die op het terrein zijn gelegen. Opvallend is het wel dat een cultureel centrum waar op dat moment geen activiteiten plaatsvonden wordt bezet door de separatisten. Naar verluidt was de bezetting aangekondigd. Euronews zegt in een bericht dat de aan de zogenaamde Volksrepubliek Donetsk loyale media naar buiten brengen dat Izolyasia een ‘door de VS gefinancierde anti-Russische organisatie is die fascisme ondersteunt en decadente kunstvormen ontwikkelt’.

Izolyatsia is een niet-gouvernementele organisatie die sinds 2010 bestaat om ‘veranderingen voor allerlei vormen van creatieve expressie in gang te zetten’. De overkoepelende onafhankelijke Europese stichting Trans Europe Halles (TEH) waarbij Izolyatsia is aangesloten veroordeelt in harde woorden de bezetting. Het ziet er een gebrek aan respect van de zogenaamde Volksrepubliek Donetsk in voor de waarden van een vrije maatschappij. TEH roept de zogenaamde Volksrepubliek Dontesk op om de bezetting te beëindigen. Het is een publiciteitscampagne op sociale media gestart om deze oproep te ondersteunen:

teh

In een open brief zegt Izolyatsia dat ondanks de toezegging dat er niks beschadigd zou worden op 10 juni dronken militairen van de zogenaamde Volksrepubliek Donetsk de kantoren plunderden, privé-eigendom vernielden, apparatuur en gereedschap meenamen inclusief bezit van de werknemers. De kunstwerken zijn niet veilig voor dit vandalisme. Izolyatsia vraagt toegang tot kunstwerken om deze te evacueren. Waaronder schilderijen van Oekraïense en buitenlandse kunstenaars. Anders sitespecifieke werken en installaties kunnen niet verwijderd worden. Als het gebouw niet wordt ontruimd vraagt Izolyatsia daarvoor een vergoeding.

Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van een hevig en diffuus conflict in Oost-Oekraïne. Dat vele scheidslijnen kent. Er is een geo-politieke strijd tussen Rusland en het Westen, een strijd tussen Europees- en Russisch gezinde Oekraïners en tussen Oekraïners die wel of niet voor de eenheidsstaat Oekraïne zijn.

Een recente complicatie is de onderlinge strijd tussen pro-Russische opstandelingen. Lokale opstandelingen van het eerste uur zijn naar de marge verdrongen door de uit de Russische Federatie afkomstige huurlingen die goed georganiseerd zijn, over modern materieel uit het reservoir van het Russische leger beschikken en weinig betrokkenheid bij Oekraïne hebben. Tekenend voor de laatste ontwikkeling is het opzijzetten van de ‘volksburgemeester’ van Sloviansk Vyacheslav Ponomaryov. De aan het Russische leger verbonden oud-kolonel Igor Strelkov die namens het Kremlin lijkt op te treden is de enige gezaghebbende leider in de zogenaamde Volksrepubliek Donetsk van wie strijders bevelen opvolgen. Zodat het conflict nog meer dan voorheen militariseert en burgers moeten wijken voor de militaire strijd die met alle middelen wordt gevoerd.

Foto 1: Schermafbeelding van homepage Izolyatsiageplunderd.

Foto 2: Tweet van Trans Europe Halles, 11 juni 2014.

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik heb ook via via gehoord dat Rusland met man en macht Monsanto uit Oekraine weg wilt houden. En dat dit ook een belang van Rusland en Amerika in dit conflict is.

  Uit Oekraine komt toch van oudsher een flink stuk van de voedselproductie in Europa, en laat nou net dat iets zijn waarvan de Russen niet willen dat de Amerikanen via Monsanto daarop volledige controle krijgen (los even van Monsanto’s nogal vieze tactieken). Ondertussen waarschuwt men al vanuit de VN en wereldbank dat de voedselprijzen in Europa de komende maanden flink gaan stijgen en dit niet goed zal zijn voor het economisch herstel, en sterker nog, gezien dat veel mensen nog moeite hebben met rondkomen de onrust enorm zal toenemen.

  Like

  Robske

  11 juni 2014 at 16:31

 2. @Robske
  Er zijn vele landen die Monsanto uit hun eigen land weg willen houden. Het is uiteraard niet aan Rusland om iets weg te willen houden uit Oekraïne. Dat is aan de Oekraïners. Daar hebben de Russen niets over te vertellen. De Oekraïners vertellen evenmin wat er weggehouden moet worden uit Rusland. Dat de Russen Oekraïne op allerlei gebieden hun wil op willen leggen staat als een paal boven water. Daartoe voert het in Oost-Oekraïne een vernietigende geheime oorlog die steeds meer burgerslachtoffers eist. Het lijkt me op dit moment urgenter om daar tegen te protesteren dan tegen de praktijken van multinational Monsanto.

  De spanningen die het conflict met zich meebrengt zijn slecht voor het economisch herstel. Mee eens. Dat gaat verder dan de voedselprijzen alleen. Of de onrust van het publiek toeneemt is telkens weer de vraag. Komen mensen in West-Europa nog wel in beweging? Hoe erg moet het worden voordat dat gebeurt?

  Like

  George Knight

  11 juni 2014 at 18:29

 3. Gezien dat omdat men in Polen Monsanto toeliet men zich tot aan Roemenie daar woedend over maakte, zegt denk ik genoeg. Rusland wil Monsanto uit Ukraine weghouden zodat Monsanto geen voet aan wal krijgt in Rusland. Zo simpel is het. Die zaden van die planten vliegen met gemak over die fictieve lijn die over het land tussen Rusland en Ukraine ligt heen. Zodra dat gebeurt is het hek van de dam.

  Overigens staan landbouwers in Duitsland en omstreken ook zwaar onder druk door Monsanto (en ze zijn niet bepaald happy met dat bedrijf). Vrij recent moesten alle imkers hun oogsten in Beieren (was het dacht ik) van de rechter vernietigen omdat er maispollen van Monsanto door de bijen was rondgedragen en door bepaalde stoffen die in die maispollen zaten is die honing niet meer voor menselijke consumptie geschikt.

  Los van alle culturele en etnische spanningen in het gebied en het gevoel van de vergane glorie van Rusland willen herstellen is dit zeker iets om mee te nemen. Dit is naast de olie en dergelijke nog een sterk economisch getint motief.

  Like

  Robske

  11 juni 2014 at 20:58

 4. @Robske
  ‘Rusland wil Monsanto uit Ukraine weghouden zodat Monsanto geen voet aan wal krijgt in Rusland. Zo simpel is het. Die zaden van die planten vliegen met gemak over die fictieve lijn die over het land tussen Rusland en Ukraine ligt heen.’

  Nogmaals, Rusland heeft niets over Oekraïne te zeggen. Hoewel het daar zelf anders over denkt. Rusland weigert juist de grens met Oekraïne af te sluiten. Dus daar kunnen de Russen nog heel wat winnen in het tegenhouden van het zaad. Je zou zeggen, omdat de problematiek die je aanstipt grensoverschrijdend is, typisch een geval voor de EU.

  Like

  George Knight

  11 juni 2014 at 21:10

 5. Daar heb je helemaal gelijk in. Dit had het beste diplomatiek opgelost kunnen worden. De aggressieve route kiezen (dat Rusland nu doet) is sowieso fout. Geweld is nooit goed, en het risico dat er een eindeloze spiraal van geweld komt is erg groot. Met etnische groepen in een land rommelen en woede opstoken (wat Rusland doet), dat is heel link spel en heeft al meerdere keren in het verleden tot Balkan/Joegoslavië achtige taferelen geleid. Ik weet niet de precieze details, maar mogelijk had er wel een soort quarantaine overeen gekomen kunnen worden met Ukraine en de Eu dat binnen x kilometer dan de grens geen GMO gewassen verbouwd mogen worden. Dat zou denk ik de meest constructieve oplossing zijn waar mogelijk alle 3 de partijen zich in konden schikken. Dan heb je alleen maar de VS die daar niet blij mee zouden zijn, maar die hebben mijn insziens in Ukraine al helemaal niks te zoeken (laat staan Rusland of de EU).

  Like

  Robske

  12 juni 2014 at 01:02

 6. In the overall picture of what is happening in eastern Ukraine, maybe the seizure of IZOLYATSIA seems a lesser tragedy. It is not a hospital, an army base, a school. There has been no really major damage to property, so far. No one has died.

  Instead the casualties are curiosity, creativity, free expression, open-mindedness, debate. A platform for different opinions. The possibility of dialogue. And without dialogue, how can a war ever end?
  http://www.kyivpost.com/opinion/op-ed/lily-hyde-culture-and-dialogue-are-casualties-of-eastern-ukraine-conflict-351594.html

  Like

  George Knight

  12 juni 2014 at 16:07

 7. […] vervangen. Met onwennigheid en lacherigheid op de koop toe. Mykhailo Glubokiy, manager van het Donetsk art project Izolyatsia legde het vast op […]

  Like

 8. […] van te maken. Gebouwen werden geplunderd ondanks afspraken met separatistische leiders. Zie hier. Het tijdelijk naar Kiev uitgeweken Izolyatsia profileert zich als een cultureel centrum en zegt […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: