Tegen het WK in Brazilië. De keerzijde van verspilling

Het WK Voetbal in Brazilië dat komende donderdag begint ontmoet veel tegenstand. Waarom? De kosten voor voetbalstadions, infrastructuur en veiligheid bedragen 14 miljard dollar, zo’n 10,4 miljard euro. Da’s extreem veel. En dat in een semi-ontwikkelingsland. Kan Brazilië het zich veroorloven zoveel geld niet te besteden aan armoedebestrijding of onderwijs? Nee, allicht niet, maar het gebeurt. Want wie profiteert ervan? Dat zet kwaad bloed bij de demonstranten. Die niet zozeer tegen voetbal zijn, maar tegen de besteding over hun hoofden heen van het overheidsbudget. Demonstraties en stakingen nemen alleen nog maar toe nu het WK voor de deur staat. Massale inzet van veiligheidsdiensten zal ongetwijfeld de openbare orde garanderen. Maar is een nederlaag voor het Braziliaanse establishment dat onrust oogst waar het met spelen rust meende te kopen.

4 gedachten over “Tegen het WK in Brazilië. De keerzijde van verspilling

 1. 75.000 agenten en 100.000 militairen zijn op de been gebracht om de orde te handhaven. De omstreden FIFA, belastingvrijstelling, dicteert de eisen en voorwaarden waaraan voldaan moet worden door het gastland. Een spiksplinternieuw stadion in Manaus, waar normaal slechts Tweede Divisie wordt gespeeld.
  Het is te hopen dat het Braziliaanse team mag winnen.

  Like

 2. @King Billy
  Dit WK Brazilië, Olympische Winterspelen Sochi 2014, het geplande WK Voetbal Qatar, het oogt allemaal niet fris. Maar het lijkt erop dat de sportwereld nog corrupter is dan vele andere werelden.

  Nog een andere analogie valt me op: oude mannen die verslaafd zijn aan de macht. Zo’n FIFA-baas Sepp Blatter is de Jean-Marie Le Pen van het voetbal.

  Like

 3. En Julio Grondona, president Argentijnse voetbalbond, Videla adept, Senior VP FIFA, die ooit eens zei dat Joden nimmer scheidsrechter kunnen worden, omdat ze niet van lopen houden. Stond in 1978 tijdens het omstreden WK naast Videla toen de laatste de wereldbeker aan de aanvoerder van het Argentijnse team overhandigde.

  Hij lanceerde tijdens het WK in Zuid Afrika het plan om het honderdjarig bestaan van de FIFA in 2030 met een WK in Argentinie en Uruquay te vieren. Sepp Blatter was geporteerd.

  Like

 4. Pingback: Twee gemeenschappen op één kussen, daar slapen de Rode Duivels tussen | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.