Weerstand tegen ombudsman Van Woerkom neemt toe

omb

Update: In een reactie maakte Van Woerkom het er nog erger op. Hij meent de ophef niet te snappen en zegt het jammer te vinden ‘dat de discussie tussen de bevolkingsgroepen nu oplaait.’ Deze reactie die eerder een afleiding dan een verklaring is, zet opnieuw twijfels bij zijn geschiktheid. Want niet de discussie tussen bevolkingsgroepen staat centraal, maar zijn eigen geschiktheid voor de functie. Daarover bestaan vanuit verschillende doelgroepen twijfels. Het gaat over de vraag of ondubbelzinnig vaststaat dat deze beoogde kandidaat boven de partijen staat. Het antwoord daarop beantwoorden velen negatief. Dat geeft te denken. 

Niet iedereen valt zo’n eer ten deel, maar beoogd Nationaal Ombudsman en ANWB-directeur Guido van Woerkom wel: een Facebook-pagina die stemmen mobiliseert en focust die tegen z’n benoeming zijn. Hij is afgelopen woensdag voorgedragen door de Commissie Binnenlandse Zaken. De Tweede Kamer debatteert komende dinsdag 3 juni over de voordracht. De NOS vat de gewraakte uitspraak samen: ‘Vier jaar geleden maakte hij een discriminerende opmerking over Marokkaanse taxichauffeurs. Hij zei dat hij zijn vrouw niet met de taxi wilde laten gaan, omdat er weleens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten.’

Er is een petitie gestart die genoemde Kamercommissie oproept de voordracht van Guido van Woerkom in te trekken, want: ‘Een Nationale Ombudsman dient neutraal te zijn en de belangen van alle Nederlanders te kunnen vertegenwoordigen. Integriteit en geloofwaardigheid van Guido van Woerkom is in het geding. Wij achten dat de heer van Woerkom deze functie niet naar behoren kan uitvoeren.’ Ik ben het met de conclusie eens en heb hier de petitie getekend. Van Woerkom heeft alle schijn tegen niet boven de partijen te staan.

Gisteren zette ik vragen bij de reden waarom in hemelsnaam een VVD’er met een achtergrond als ANWB-hoofddirecteur Nationale Ombudsman moet worden. Zo’n benoeming ligt niet voor de hand. De vorige Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer kwam herhaaldelijk in aanvaring met het kabinet. Vooral met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Zo sprak Brenninkmeijer in 2012 de 15de Burgemeester Dales lezing uit en hekelde daarin de toon van het debat dat-ie intolerant vond. Naast Wilders richtte hij daarbij z’n pijlen op premier Rutte. Brenninkmeijer was iemand met een autonoom oordeel die zich weinig gelegen liet liggen aan de partijpolitiek. Nu haalt het kabinet met Guido van Woerkom een hardcore VVD’er binnen die door zijn partijloyaliteit de schijn tegen heeft niet autonoom te zijn en vooral dekking te moeten geven aan beperkende maatregelen van het kabinet over immigratie, illegalen en de toegang tot het recht. Nederland verdient een meer onafhankelijke Nationale Ombudsman die op afstand van de partijpolitiek staat.

pet

Foto 1: Facebook-pagina

Foto 2: Petitie

Advertentie

9 gedachten over “Weerstand tegen ombudsman Van Woerkom neemt toe

 1. Helaas, de vorige ombudsman was ook niet helemaal onpartijdig, en het lijkt me ook lastig.

  Zeker, er staan mooie rapporten op internet, met harde conclusies ook, maar de overheid veegde vaak haar bips af met de aanbevelingen.

  Gaat een klacht over een fenomeen dat je corruptie of collusie mag noemen dan gaf Brenninkmeijer niet thuis. Ik merkte dat aan de lijve toen ik een klacht indiende over het CVZ.

  Like

 2. Ik heb ook te maken gehad met de ombudsman en ik vind deze kandidaat nog slechter dan de vorige al was. De meeste klachten gaan over de politie en deze figuren zijn veel te veel “law & order” aanhangers om dat werk te doen. Het moet een goede advocaat of rechter zijn. Ik heb zelf ook een linkje naar de petitie geplaatst.

  Like

 3. @Koos en knutselsmurf
  Dat kan geen toeval zijn dat jullie allebei met de vorige Nationale Ombudsman te maken hadden. Jammer dat jullie ervaringen niet positief zijn. Ik kan me volledig vinden in de woorden van knutselsmurf. Zowel over het feit dat de beoogde kandidaat Van Woerkom nog slechter oogt dan Brenninkmeijer als over het feit dat het een goed advocaat of rechter zou moeten zijn.

  Waarom zou iemand als Britta Böhler niet een goede kandidaat zijn? Als ze deze functie wil -wat de vraag is- dan kan GroenLinks haar komende dinsdag voorstellen als tegenkandidaat. En D66 kan uit de eigen achterban nog wel een blik kandidaten opentrekken. Opmerkelijk trouwens dat zowel Brenninkmeijer als Van Woerkom man zijn, terwijl de meerderheid aan rechters vrouw is. In die feminiene sector van de rechtspleging. Dus waarom geen vrouw benoemd?

  Like

 4. Het gaat niet alleen om de persoon maar om het hele Bureau, hoe dat functioneert. Er zijn veel klachtbehandelaars, en de een is beter dan de ander.

  Knutselsmurf heeft gelijk; de meeste klachten worden ingediend tegen de politie. Ik wens nadrukkelijk niet te generaliseren maar, ik ben van mening dat de kwaliteit van de Nederlandse politie maatschappij-ontwrichtend is.

  Mensen die onterecht hard en langdurig met de politie in aanraking zijn gekomen, jarenlang door ze werden belaagd, worden regelmatig “opgevangen” door mevrouw Van Wijk van de Nationale ombudsman. Mevrouw Van Wijk wordt door de politie zelf ingeschakeld, niet door de klagers over het politiegeweld. Er volgt een bemiddeling, waarbij de politie “de klager” verzoekt een voorstel tot schadevergoeding in te dienen. Als het verzoek tot schadevergoeding is ingediend, gooit de politie keihard de deur in het slot.

  De bemiddelingspoging van de Nationale ombudsman is daarna niet meer terug te vinden in de computers van de Ombudsman…althans dat was bij iemand die ik goed ken,en bij mij zo.

  Ik heb de brief van de politie die de bemiddeling van de Nationale ombudsman aanbiedt in dossier en ik wil hem wel aan George mailen.

  Like

 5. Pingback: Van Woerkom schiet tekort in gedrag of geloofwaardigheid | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.