VVD’ers Eenhoorn en Van Woerkom: benoemd uit partijloyaliteit?

gvw

Twee hardcore VVD’ers worden benoemd op belangrijke posten en media of persberichten van de overheid zwijgen daarover. Alsof ze uit het politieke niets komen. In de berichtgeving over Bas Eenhoorn en Guido van Woerkom wordt hun lidmaatschap van de VVD en hun betrokkenheid in die partij nergens genoemd. Bas Eenhoorn is op 28 mei benoemd tot Nationaal Commissaris Digitale Overheid. Een nieuwe functie die dient om de digitale infrastructuur te coördineren. Hoofddirecteur van de ANWB Guido van Woerkom is beoogd Nationaal Ombudsman die de naar de Europese Rekenkamer vertrokken Alex Brenninkmeijer moet opvolgen.

Of Eenhoorn en Van Woerkom hun benoeming of voordracht te danken hebben aan de loyaliteit aan de VVD of aan het feit dat ze de beste kandidaat voor de functie zijn is de vraag. Ze hebben in elk geval de schijn tegen door hun prominente rol in de VVD. Moeilijk valt in te zien waarom nou juist de al 67-jarige Eenhoorn voor vier jaar tot Nationaal Commissaris Digitale Overheid moet worden benoemd. Zijn er geen kandidaten van jongere generaties die beter alle facetten van de digitalisering bestrijken en tot in hun haarvaten begrijpen? In mindere mate geldt dat voor Van Woerkom. Hij is gewend vanuit het idee te redeneren dat ANWB-leden klanten zijn die moeten worden bediend. Maar burgers zijn geen klanten en geven mede de overheid vorm.

Functies in het openbaar bestuur zijn eigendom van de partij die het op dat moment voor het zeggen heeft. Hoewel leiders van politieke partijen dit nooit in het openbaar zullen toegeven. Premier Mark Rutte was in zijn beginperiode als regeringsleider terughoudend in het benoemen van partijgenoten op belangrijke posten, maar heeft nadien een inhaalslag gemaakt. Dit banencircuit van toonaangevende politieke partijen leidt soms tot benoemingen waarbij niet de beste kandidaat wordt benoemd. Maar partijloyaliteit wordt beloond.

Of bij Eenhoorn en Van Woerkom het partijlidmaatschap de hoofdzaak is voor hun benoeming is de vraag. Het zou aan de Tweede Kamer moeten zijn om dat te toetsen. Maar verder dan een aanzet tot een debat zal het niet komen omdat details van de benoemingen van partijpolitici in het openbaar bestuur uit de openbaarheid worden gehouden en achter gesloten deuren worden bedisseld. In dit geval in een ruil tussen PvdA en VVD. Het wachten is op de benoeming op korte termijn van een PvdA’er op een belangrijke post. Maar vooral op hervorming van het politieke bestel dat dit soort politieke benoemingen als beloning voor partijloyaliteit ziet.

be

Foto 1: Schermafbeelding van VVD Afdeling Oegstgeest met Guido van Woerkom.

Foto 2: Schermafbeelding van VVD Afdeling Vlaardingen met Bas Eendoorn.

8 gedachten over “VVD’ers Eenhoorn en Van Woerkom: benoemd uit partijloyaliteit?

 1. @Knutselsmurf
  Op m’n beurt val ik van m’n stoel over je opmerking dat Alex Brenninkmeijer een slechte Nationale Ombudsman was. Ik vond hem tamelijk goed, hij was in elk geval iemand met een autonoom oordeel die zich niks gelegen liet liggen aan de dagelijkse Haagse politiek. Dat-ie soms te hard van stapel liep was wellicht z’n minpunt. Daarin heb je dan gelijk.

  Dat Guido van Woerkom wordt binnengehaald omdat hij juist niet autonoom is en wel aan het handje van de Haagse politiek loopt lijkt me een groter nadeel dan dat incidentele nukkige optreden van Brenninkmeijer. Kortom, de politiek benoemt liefst toezichthouders of controleurs die het bij voorbaat in de zak heeft.

  Maar er is hoop, wellicht weet Guido van Woerkom zichzelf te overtreffen en geeft de status van de functie hem een kracht die hem door z’n partijgenoten nu niet wordt toegemeten.

  Like

 2. Pingback: Weerstand tegen ombudsman Van Woerkom neemt toe | George Knight

 3. Mijn onmiddelijke reactie bij de benoeming was: hoeveel VVD’ers zaten er in de benoemingscommissie?
  De tweede was: voor mij als voetganger en OV gebruiker is dit de laatste persoon die ik als nationale ombudsman wil zien. Iemand die vrolijk meedeed met allerlei milieuvijandige maatregelen bovendien.
  En dat hele verhaal over zijn vooringenomenheid m.b.t. tot de geografische afkomst van taxichauffeurs kwam daar nog bovenop.
  Die man moet mij verdedigen tegen willekeur ? Komop, zeg.

  Like

 4. @Myriam
  Ja, mee eens, ongelofelijk. Er is nu kritiek bij vooral GroenLinks op de benoeming van Guido van Woerkom. Zien wat het morgen wordt in de Tweede Kamer. En hoe de PvdA zich houdt in het debat. Of draait. Eindigt het met de spreekwoordelijk sisser?
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3665677/2014/06/02/Twijfels-bij-GroenLinks-over-nieuwe-Ombudsman.dhtml

  Je kunt je alleen maar afvragen hoe omvangrijk het antecedenten-onderzoek van Van Woerkom was. Hoe is de man gescreend? Of liever gezegd, is hij wel serieus gescreend? Nu lijdt de VVD schade. Waarom de politieke leiding van de VVD dacht de kandidatuur van Van Woerkom erdoor te kunnen drukken wordt een steeds groter raadsel. Hoe dan ook, onzorgvuldig is het wel. Iemand met het profiel van Van Woerkom blijft een onwaarschijnlijke kandidaat. Alsof er geen ander is te vinden voor de functie van Nationale Ombudsman.

  Like

 5. Pingback: Benoeming ongeschikte Van Woerkom vraagt om tegenbeweging | George Knight

 6. Pingback: Bas Eenhoorn heeft haast en maakt periode niet vol. De commissaris vertelt | George Knight

 7. Pingback: Bestuur Piratenpartij stopt over naar Forum voor Democratie. Partij is in rechtse richting bijgebogen. Hoe nu verder? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.