Waarom breken Piratenpartijen niet door in Europarlement?

oorlog-zoeklicht04

De druiven zijn zuur voor de Europese piraten. De in het Europarlement vertegenwoordigde Zweedse parlementariërs Christian Engström en Amelia Andersdotter verdwijnen omdat de Zweedse Piratenpartij bleef steken op 2,2%. Te weinig voor een zetel. In schril contrast met de 7,13% uit 2009. De enige vertegenwoordiger van de Piraten in het Europarlement van 751 leden wordt de Duitse Piraterin Julia Reda. Op een haar na miste de Duitse Piratenpartei een tweede zetel. De Nederlandse Piratenpartij haalde 0,8%.

Voorvechter van de Europese Piraten die aangelopen weken vele nationale Piratenpartijen hielp met hun campagne Rick Falkvinge houdt in een analyse de moed erin en zoekt met een zoeklicht naar lichtpuntjes. Hij wijst op oplopende steun in Tsjechië (4,8%), Oostenrijk (2,1%), Luxemburg (4,23%) en Slovenië (2,57%). Maar is objectief genoeg om het een pijnlijk langzame verbetering te noemen. Z’n tegenbewijs dat ‘the political world tends to be that painfully slow for people coming from the Internet’ klopt niet zoals het Zweedse voorbeeld toont. De Piraten boeren als ‘politieke familie’ achteruit. Alleen die politieke werkelijkheid is relevant. 

De kritiek vanuit nationale Piratenpartijen op de institutionele media die politieke partijen die toe willen treden tot het politieke bestel bewust geen platform bieden snijdt hout. Dit is ernstig voor wie de media als controleur van de macht wenst te zien. Dat moet geen poortwachter zijn die de deur sluit. Falkvinge zette op een rijtje hoe de Zweedse Piratpartiet -niet eens een kleine partij- door de Zweedse media steeds weer van debatten, kieswijzers en verslaggeving werd uitgesloten. Dat mechanisme van bewuste uitsluiting werkte ook op Europees niveau. De Zweedse piraat Amelia Andersdotter werd op oneigenlijke gronden uitgesloten van deelname aan de debatten tussen de kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Ook in Nederland werd de Piratenpartij zo goed als genegeerd door de institutionele media en kon daarom het gedachtengoed nauwelijks doordringen tot het electoraat. Een toetredende politieke partij die nog niet in een parlement vertegenwoordigd is ontvangt volgens de Wet Financiering Politieke Partijen in Nederland geen overheidssubsidie en is afhankelijk van free publicity. Als dat zo goed als ontbreekt, dan wordt het onmogelijk om de eigen stem tussen de gevestigde partijen te laten horen. In Duitsland is dat anders geregeld. De Piratenpartei kon zich al professionaliseren en publiciteit maken zonder dat het nog vertegenwoordigd was.

Het is lastig om de vinger te leggen op de nederlaag van de Piratenpartijen. Hun opmars gaat te langzaam. Onbegrijpelijk in het jaar van Edward Snowden, de NSA en de massale spionage van burgers. Ook door tal van Europese landen. Een verklaring is dat Groenen en links-liberale partijen als D66 deze kritiek succesvol weten te verwoorden. Sommige piraten beschouwen dat als opportunisme. Maar omdat het past binnen het gedachtengoed van deze partijen is dat de vraag. Als ze dit gewetensvol blijven doen, dan maakt het niet uit wie de kritiek verwoordt. Voor de bewering dat de institutionele media en de gevestigde politieke partijen de Piratenpartijen uitsluiten zijn voldoende aanwijzingen. Da’s zorgelijk omdat het raakt aan het functioneren van de journalistiek en het politieke bestel. Daarover kunnen de Piratenpartijen met andere nieuwkomers die bewust uitgesloten worden, zoals de Libertarische partijen, een breed maatschappelijk debat opstarten.

Foto: Zoeklicht, 1944.

9 gedachten over “Waarom breken Piratenpartijen niet door in Europarlement?

 1. Goed artikel
  Het zou mooi zijn zls je voor Nederland ook zo’n overzichtslijstje zou kunnen maken over alle uitgenodigde partijen per discussie, waar wij niet uitgenodigd waren.
  Overigens, als alle europese stemmen gebundeld waren, waren we dan niet op 3 zetels gekomen (met aanvulling van Nl, zweden etc; 2 uit duistland en 1 uit Tjechie?)

  Maar ik denk dat we voornamelijk de hand in eigen boezem moeten steken, alles wat bij eerdere verkiezingen fout ging, was nu nog erger. Ook ik als lid (en naar weinig posts op algemeen, ook andere leden) hebben niet vroeg genoeg gepushd.
  Dat terwijl we tijdens de gemeenteraadsverkiezingen al hadden kunnen concurreren, en zeker na 5 mei de fakkel van vrijheid brandend hadden moeten houden,

  Als het goed is komt er binnenkort op PP Algemeen een lijst met ervarings-en verbeterpunten die we voor over 2 jaar met de Landelijke verkiezingen kunnen gebruiken bookmarken dus.

  Like

 2. De enige reden waarom ik voor De Partij Voor De Dieren ben gaan stemmen is dat het ongeveer de enige partij is naast de piratenpartij die bezwaren wenst te maken tegen het TTIP. En Rob Wijnberg van ‘DE Correspondent’ mag ‘Animal Farm’ eens gaan herlezen en zich beraden op de titel.

  What’s in a name. Niets dierlijks is mij vreemd zal ik maar zeggen… en ook George Knight zou zich eens moeten beraden over, of de journalist Stan Van Houcke wel zo’n complotdenker is als hij ons graag wil doen geloven. http://stanvanhoucke.blogspot.nl/

  Ik merk er niets van. Feitelijk mis ik zijn uitzendingen bij radio stad Amsterdam waarbij hij ook criticasters, waaronder Henk Hofland, ruimschoots aan het woord liet. Het is buitengewoon jammer dat het journalistenpanel dat hij voorzat is verdwenen en hij nu als een soort outcast moet opereren op zijn eigen blog, genegeerd door de intellectuele literaire elite, verbazing wekt het niet, en toch zit het mij niet lekker dat juist jij, die over een gezond soort kritisch vermogen lijkt te beschikken eveneens zo hard oordeelt over iemand die mij heeft leren kritisch kijken en nadenken.

  Dat moest ik effe kwijt. Beschouw het als vermogen tot empathie. Dat gun ik jou ook.

  Voorlopig zijn wij aan de Goden overgeleverd als ik de verkiezingsuitslagen mag geloven, dat sluit nationalisten niet uit. Zou de discussie niet eerder daarover moeten gaan? Ethiek in ons tijdperk waarin ideologieën en zelfs de democratie (oligarchie) failliet bleek. En religie? Die ‘hoop’ waardoor de heersende (klasse?) macht altijd haar werk heeft kunnen doen? Zullen wij het daar eens over hebben?
  😈

  Like

 3. Het zal aan mij liggen maar de Partij Voor De Dieren is faliekant tegen TTIP en daarom heb ik op haar gestemd. Rob Wijnberg mag Animal Farm herlezen om een semantische discussie in z’n hoofd gaande te houden wat mij betreft.

  Like

 4. Ik heb ook voor Partij voor de Dieren gestemd. Maar dat was deels omdat de standpunten het dichtste bij liggen en omdat ik gewetensbezwaren had om Piraten te stemmen (ook al ben ik ledenraadslid in de Piratenpartij). Gelukkig hebben die vanuit Nederland wel een zetel weten te scoren. De vraag is alleen of ze ook daarin gaan samenwerken met de Duitse piraat in het EP om de burgerrechten te beschermen.

  Like

 5. @Chimura
  Ik weet niet of Stan van Houcke een complotdenker is. Ik volg hem de laatste tijd te slecht. Ik omschreef een verwijzing naar Van Houcke door een reaguurder dat Geert Mak een propagandist van het militair-industrieel complex zou zijn als wereldvreemd. En achter die kwalificatie sta ik nog steeds.

  Met de meeste conclusies van Van Houcke over de Amerikaanse institutionele media ben ik het eens. Die bevragen niet de macht, maar dienen deze zonder fundamentele kritiek. Ik heb daar hier herhaaldelijk aandacht aan besteed. Met de kritiek op Geert Mak van Van Houcke ben ik het ook grotendeels eens. Mak vind ik een zalvende lichtgewicht die zich naar mijn idee als een alleswetende dominee opstelt. Zonder dat-ie z’n feiten altijd nauwkeurig op een rijtje heeft.

  Maar de laatste stap in de ketenredenering om Mak een propagandist van het militair-industrieel complex te noemen vond ik ongerijmd. Dat verwijt heb ik hier types als Rob de Wijk gemaakt. Of oud-bevelhebber Dick Berlijn. Of rechtse politici die in de zak van de militaire lobby zitten: Hans Hillen, Jack de Vries of Mat Herben. Ik plaats Geert Mak als zalvend lichtgewicht eerder in de categorie van de nuttige idioten. Niet in die van de kwaadwillende profiteurs.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/04/17/stelen-jack-de-vries-en-hans-hillen-van-de-armen-en-geven-ze-aan-de-rijken/.

  Like

 6. Ik vind de kiesdrempel schandalig hoog in de meeste landen. In Duitsland heb je met 1% aanhang een zetel in het Europese Parlement. In Nederland moet je zo’n 4% scoren en in Luxemburg nog meer. Velen stemmen dan maar niet op de ‘kleintjes’ en die dat wel doen stemmen nogal eens voor nop.
  1% gemiddeld in alle landen op de PP zou dan al; 7 zetels zijn…

  Het Europees Parlement heeft meer dan 700 zetels te verdelen. 2,2% stemmen in Zweden is niet niks. Of de 3,8% van 50Plus. Beter is het als er overkoepelende partijen komen. Piraten uit alle landen, ouderen uit alle landen et cetera. Dan verdwijnen partijen als Sinn Féin wel, maar ja, wat doen zulke partijen in het Europese Parlement?
  Wel kan je het aantal zetels verlagen naar 500 stuks. Dan heb je als kiesdrempel 0,2%. Dat geeft wat leven in de brouwerij en eindelijk wat keus.

  Like

 7. Pingback: Waarom breken Piratenpartijen niet door in Euro...

 8. Pingback: Waarom breken Piratenpartijen niet door in Europarlement? | Nederlandstalige blog van de P2P Foundation

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.