Angelina Jordan is acht jaar. En wint Noorse talentenshow

Een Noors 8-jarig meisje dat de stem van Billie Holiday zingt. Met de trompet die Bunny Berigan uit 1936 citeert. Ze boetseert een combinatie van de vroege en late Holiday die nooit zo bestond. De laatste jaren van Lady Day stemmen overeen met de eerste jaren van Angelina Jordan Astar. Onvast, maar doorgroefd. Hoe kan het? Klopt het in zo’n jong lichaam? En Summertime, waarom in hemelsnaam Summertime? Opmerkingen over de negatieve kanten van zo’n verkiezing kunnen altijd nog. Het komt oh zo vaak voor. Optreden van jonge kinderen is zelfs een serieus genre in Noord-Korea. Maar waar houdt de uitbuiting op en begint de eigen wil?

5a52119r

Foto: Carl Van Vechten, Portret van Billie Holiday, 1949

2 gedachten over “Angelina Jordan is acht jaar. En wint Noorse talentenshow

 1. Ik begrijp de onthutsing. Ze is buitengewoon muzikaal en daardoor gemakkelijk te misbruiken.
  Het heeft echter niets met Billie Holiday te maken of een andere vertolker van Summertime die minstens evenveel aanzien geniet. Althans in mijn ogen.
  Het zegt meer over hoe wij met kinderen omgaan. Ik beschik toevallig wel of ben ontvankelijk voor het buitengewone talent waarover zelfs Noord Koreaanse kinderen blijkbaar beschikken. Helaas verdwijnen dit soort videos als sneeuw voor de zon vanwege het vermeende kindermisbruik dat door het bekijken, cq kennisnemen, ervan aanstootgevend zou kunnen zijn. Met dank aan de georganiseerde meld cultuur die zulks mogelijk maakt, maar dit terzijde. Dat vindt ik persoonlijk best jammer. Dat we gaan lopen doen alsof iets nooit bestaan heeft alleen al. Maar gelukkig biedt onze cultuur genoeg alternatieven die voor het nageslacht de moeite waard geacht worden wel te blijven voortbestaan zoals deze: http://www.youtube.com/watch?v=W1dSmhoVxtI

  Laat onze kinderen daar een voorbeeld aan nemen! Dan komt het goed. En laten wij vooral doorgaan kinderen als onvermogend te beschouwen op elk terrein behalve als het ons uitkomt.
  En ik sta niet geheel onsympathiek tegenover je post maar soms moet dat even. Hoe, en op welke misvormende manier, misbruiken wij kinderen in onze cultuur?
  Wat verstaan wij onder kindermisbruik?

  Er zijn Aziatische alternatieven.

  Of beperkt het zich niet tot totalitaire systemen waar wij geen deel van uitmaken?
  Hoe dan ook, ethiek in het onderwijs daar heb ’t bedrijfsleven niks bij te winnen, zoveel is zeker.
  Dus… wat leer je hier? Als ie maar geen voetballer wordt?
  .

  Like

 2. @Chimura
  Het is een detail, maar ik meen in de stijl van Angelina Jordan wel degelijk Billie Holiday te herkennen. Hoewel de verschillen groot zijn. De rest is de vraag waar uitbuiting van kinderen ophoudt en de eigen wil begint. Daar kun je verschillend over denken.

  Niet voor niets linkte ik naar een andere bijdrage over een Zuid-Afrikaans meisje dat met haar moeder schoonheidswedstrijden bezocht. Ter meerdere glorie van moeder of dochter. Ook immens populair in de VS waar jonge meisjes als volwassen vrouwen worden opgedoft. Maar dat eindigt vaak tragisch als de kinderen rond de 12 zijn en ze zich hun eigen wil beter gaan realiseren. En volgen.
  http://georgeknightkort.wordpress.com/2011/08/18/sa-jeunesse/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.