Tussenbalans Oekraïne: het perspectief is de eenheidsstaat

Tijd voor een tussenstand nu het erop lijkt dat Rusland de grip op Oost-Oekraïne verloren heeft en morgen de presidentsverkiezingen volgens plan doorgaan. Paul Gregory geeft zes redenen waarom Putin verloren heeft. Ontwikkelingen van de laatste twee weken zijn zo sterk dat ik hezelfde concludeerde. 1) Het ‘referendum’ in het oosten was een mislukking en werd zelfs in de Russische pers terughoudend verslagen. 2) De anti-terroristische operatie van het Oekraïense leger is een mislukking, maar zal op termijn aan kracht winnen en de strijd tegen de separatisten focus geven. 3) Separatisten hebben niets bereikt in de grote steden. 4) De Donbass-regio kan economisch niet op eigen benen staan en is afhankelijk van steun uit Kiev. Economisch zijn er nadelen voor Rusland om de regio op sleeptouw te nemen. 5) Oekraïense oligarchen  hebben geen belang bij chaos of integratie in Rusland en hebben voor Kiev gekozen. 6) Putin is bevreesd voor verdere westerse sancties bij een Russische economie met een dreigende recessie en moet daarom terughoudend zijn.

Putin zal blijven proberen om Oekraïne te destabiliseren om het een zo neutraal mogelijke positie in te laten nemen, maar een Oekraïense bevolking die met een kleine meerderheid voor Europa kiest is een niet meer om te draaien ontwikkeling. De annexatie door Rusland van de Krim heeft die ontwikkeling nog versterkt. De lijn die eind november 2013 door toenmalig president Janoekovistsj verbroken werd, wordt weer opgepakt.

Velen betwijfelden hier vanaf het begin de betrokkenheid van de Russische overheid bij de ondermijning van het gezag in Oost-Oekraïne. Dat betreft dus de inzet van toeristen en Groene Mannetjes. Harde aanwijzingen ontbraken. Het was lastig te duiden omdat deze (para)-militairen opereren zonder onderscheidingstekens, met maskers op en vanuit de tweede linie. Het Winnipeg Media Centre zet het op een rijtje. Mede als antwoord op de Russische propaganda in de informatieoorlog. Er resteert een verdeeld beeld over de huurlingen. De fascisten komen niet zozeer uit Kiev, maar uit Rusland. Sommige betrokkenen zijn verbonden aan de reguliere Russische krijgsmacht, anderen zijn juist op de vlucht voor Putin. Hoe dan ook bieden militairen die hun specialisme hebben in ondermijning en vernietiging geen perspectief voor de opbouw van Oekraïne. Dat beeld is definitief tot zowel de lokale bevolking als Putin doorgedrongen en werkt nu tegen de separatisten.

Video: Simon Ostrovsky is namens Vice News terug in Oekraïne, na z’n gijzeling in Sloviansk een maand geleden door pro-Russische separatisten.

2 gedachten over “Tussenbalans Oekraïne: het perspectief is de eenheidsstaat

 1. Op Hemelvaartsdag, donderdag 29 maart, ontvangt Van Rompuy de Keizer Karel de Grote prijs in Aken.
  Eerst een pontificale mis en dan politiek toneel:
  Quote te persbericht:
  11.15 International Charlemagne Prize award ceremony in the Coronation Hall of Aachen City
  Hall.
  Laudatio by
  H.E. Georgian Prime Minister Irakli Garibashvili;
  H.E. Moldovan Prime Minister Lurie Leanca
  H.E. Ukrainian Prime Minister Arseniy Yatsenyuk.

  Süddeutsche Zeitung, Kiev’s aandeel in de escalatie van de Ukraine crisis, ondersteund door het beleid van Washington en Brussel:
  http://www.sueddeutsche.de/politik/gewalt-in-der-ukraine-kiews-anteil-an-der-eskalation-1.1972886

  E.e.a. geeft een onfrisse bijsmaak. En dan komt er waarschijnlijk nog in juni een tweede verkiezingsronde omdat geen enkele kandidaat de absolute meerheid kan halen onder deze omstandigheden. Juni is ook de maand dat duidelijkheid moet komen over de gastarieven aan Gazprom.

  Ondertussen bezinnen Europese regeringsleiders op 27 mei hoe Europa de winter moet doorkomen en gaan een aanzet voor nieuwe narratieven bedenken om burgers weer voor het Europese karretje te spannen. Uitgerekend een tamelijk belligerente Donald Tusk, Polen – dat ook het Oost Europese ‘European Neighbour Partnership’ beleid ontwierp – komt dan met voorstellen hoe de mogelijke gevolgen van een verdere escalatie van de Ukraine crisis moeten worden gepareerd.
  Polen, waar de Ukraine zich gaarne aan meet, de grootste netto ontvanger van subsidiegelden in de EU.

  Het voorzichtig optimisme is wel heel erg broos omdat de de kwestie ‘Ukraine’ nog járen de Europese politiek gaat besmetten.

  Like

 2. @King Billy
  Het is al vele malen geconstateerd dat de Oekraïense overgangsregering en het leger van een ongelofelijke zwakheid zijn. Alles nog aangescherpt door de Russische ondermijning van dat toch al zwakke gezag. De oplossing is dan ook om aan versterking van regering en leger te werken. De presidentsverkiezingen van morgen zijn daarin een eerste stap. Wie weet haalt Petro Poroshenko 50%. De separatisten die hun mond vol hebben van legitimiteit proberen met alle middelen de verkiezingen te verstoren. Dat dient hun geloofwaardigheid niet.

  Het optimisme bestaat eruit dat de ergste stormen voorbij lijken. Hoewel de Russen het merendeel van hun troepen nog steeds niet van de grens hebben teruggetrokken. Waarschijnlijk om de Oekraïense grensbewaking te binden.

  Ik weet niet of het zo negatief getoonzet verdiend te worden als je doet door te spreken over besmetting. Oekraïne biedt ook kansen. Maar het is nog steeds een land waar de corruptie welig tiert en de democratie nog bij lange na niet gevestigd is. Lidmaatschap van de EU voor Oekraïne is niet in zicht. Wel een associatieverdrag. En reken maar dat Polen van de grote landen weinig ruimte krijgt om een Poolse agenda door te voeren. Premier Tusk speelt zijn rol als tegenwicht tegen Duitsland, Italië en Frankrijk die in de ogen van velen te toegeeflijk tegenover Rusland zijn. Zo komt de EU ook in dit dossier in het midden uit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.