Hoe gepast is kritiek op het Groninger Museum?

Photo-collage-of-manipulated-film-stills-from-The-Man-Who-Fell-to-Earth-Film-stills-®-STUDIOCANAL-Films-Ltd-Image-®-VA-Images

Bert de Jonge is depotbeheerder bij het Groninger Museum. En zegt het jaarverslag 2012, ook logistiek planner. Werkzaam bij de afdeling Collecties. Tevens is-ie oud-voorzitter van de Ondernemingsraad. Vandaag verschijnen er perspublicaties die kritiek van De Jonge naar buiten brengen. Volgens hem dreigt het Groninger Museum de concurrentiestrijd met andere musea te verliezen door te weinig spraakmakende tentoonstellingen  te organiseren. Hij denkt dat het voor een buitenstaander niet duidelijk is wat nu de stijl is van het Groninger museum. ‘We hebben de afgelopen tijd te maken gehad met drie externe vormgevers’.

Het is nooit kies als in een organisatie een medewerker de vuile was buiten hangt. Nog minder ligt het voor de hand dat een depotbeheerder die werkzaam is bij Collecties dit doet. Met kritiek op de profilering van het museum en het tentoonstellingsprogramma. Toch de verantwoordelijkheid van de directie. Het naar buiten treden van De Jonge roept eerder vragen op over de interne organisatie bij het Groninger Museum, de bedrijfsvoering en de werksfeer bij het museum dan over de kritiek die Bert de Jonge naar buiten brengt.

Directeur Andreas Blühm reageert naar buiten toe terughoudend op De Jonge: ‘Er is altijd veel lof, maar ook veel kritiek’. Wat er klopt van de kritiek van Bert de Jonge is de vraag. Wat hij verstaat onder ‘spraakmakende tentoonstellingen waarmee de concurrentiestrijd aangegaan kan worden’ is verre van duidelijk. Doelt hij op publieksbereik of op inhoudelijke verdieping? Musea concentreren zich door de teruggelopen budgetten noodgedwongen op de eigen collectie. Da’s minder sexy dan Ilya Repin of Go China! Ze moesten medewerkers ontslaan. De tendens van op veilig spelen treft bijna de complete museumsector. Het is pas op de plaats en redden wat er te redden valt. Een deken van voorspelbaarheid en gebrek aan durf smoort nu het avontuur.

Het Groninger Museum trekt jaarlijks tegen de 200.000 bezoekers en neemt daarmee de plek in die het verdient. De nieuwsgierigheid naar het gebouw dat ooit aangejaagd werd door de toverkunsten van toenmalig directeur Frans Haks is geluwd. Onderzoek wijst uit dat het musea buiten de Randstad ontbreekt aan bezoekers. Het Groninger Museum is een goed museum in een uithoek van het land dat niet zijn oren moet laten hangen naar stemmen uit het verleden. Maar het kan zich evenmin onttrekken aan de tijdgeest.

Foto: David Bowie, Collage. Vanaf december 2015 is de tentoonstelling David Bowie is te zien in het Groninger Museum

7 gedachten over “Hoe gepast is kritiek op het Groninger Museum?

 1. Zou dat niet iets te maken kunnen hebben met de museumranglijst? Als je als museum daalt op die lijst, loop je zomaar even een paar ton mis. Alles draait om je ‘rating’ tegenwoordig.

  Like

 2. @Joke
  Een paart ton mis? Ik weet het niet. Bereik -dus ook internet- en bezoek spelen mee. Beleidsmakers willen nu eenmaal kwantificeren. Vooral als ze weinig van kunst begrijpen. Maar deze lijstjes zijn relatief. Bij ’s werelds 100 meest bezochte musea staat slechts een Nederlands museum. Het Rijksmuseum op 66. Wat maakt het dan uit of het Groninger Museum bij wijze van spreken op plek 1100 of 1200 staat? Mogelijk vindt een cultuurwethouder het belangrijk. Niet omdat hij het echt belangrijk vindt, maar omdat-ie meent dat anderen er een punt van kunnen gaan maken.

  Zie de kritiek van een paar jaar terug op het Van Abbe Museum dat vanuit de Eindhovense gemeenteraad het verwijt kreeg dat het te veel met de rug naar de stad stond. Tja, daar sta je dan als directeur. In een groot rollenspel toont vervolgens iedereen goede wil. En dat alles niet omdat het aan de inhoud schortte, dat zit bij het Van Abbe wel snor, maar uit angst dat iemand van een andere partij scoort met kritiek. Om dat voor te zijn en de concurrent de weg af te snijden krijg je bovengemiddelde aandacht voor iets dat allen kunnen begrijpen: cijfers. Of: iets wat allen als enige begrijpen.

  Like

 3. Ik weet niet of dit museum nog op de loonlijst van het Rijk staat, maar als je een plekje zakt op de ranglijst van de Raad voor Cultuur, betekent dat een forse daling van de toelage. Dat overkwam bv. het Rijksmuseum voor Oudheden vorig jaar (nou ja bijna, uiteindelijk). Mogelijk hanteren ook provincies dat soort systemen – ik las ergens dat het Groninger een bedrag vdkv de provincie was kwijtgeraakt.

  Like

 4. @Joke
  Subsidiegevers categoriseren, kwalificeren en verdelen. Bijvoorbeeld door het Rijk om toegelaten te worden tot de Basisinfrastructuur. Dat kan vanwege allerlei criteria.

  Like

 5. De Jong weet niet waar over hij praat; de man moet zich bij zijn leest houden en zich in zijn rol van oppasser museum collectie en zich niet bemoeien met het beleid. Door deze onterecht negatieve uitlatingen doet hij onrecht aan de huidige directie en vele medewerkers van dit uitstekende musuem tekort, die met een solide beleid het museum weer een flinke stijging van het aantal bezoekers hebben bezorgd met uitstekende tentoonstellingen. Deze depothouder wil blijkbaar zelf graag spraakmakend zijn, dat mag hij zijn voor eigen rekening. Inmiddels op non-actief gesteld kan hij solliciteren bij het museum in Assen, de vraag is of ze daar zijn meerwaarde inzien.

  Like

 6. @Reinaart Jansma
  In de pers kan ik geen bevestiging vinden voor het op non-actief stellen van Bert de Jonge. Hebt u een verwijzing?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.