Enerzijds, anderzijds over Oekraïne eindigt toch bij Rusland

Ukraine-062f3

Het is geen geheim dat ik verbijsterd ben over mensen die hier een lans voor president Putin breken en hem en het huidige Rusland positieve kwalificaties toevoegen die ik er niet in kan ontdekken. Meer dan ooit eindigden discussies over Oekraïne in verwijten over en weer. Die te verwachten reacties maken het sowieso lastig om dit onderwerp nog normaal ter sprake te brengen. Ik doe een poging. Dat wil niet wil zeggen dat ik geen begrip heb voor de opstelling van Rusland. Dat land doet wat het nodig acht. Waarbij het trouwens de vraag is welk doel het precies dient. Maar het gaat me niet om Rusland of Oekraïne, maar om al die mensen die me toch genegen zijn. Maar van wie ik nu besef een beetje vervreemd te zijn. Vooral dat betreur ik.

Ik heb niet de wijsheid in pacht en maak foute inschattingen. Zonder twijfel. Zoals al die goedgeïnformeerde, betrokken en goedopgeleide mensen met wie ik de degens kruis ook doen. Het menselijk tekort is ons zicht op voortschrijdend inzicht. Maar de gradaties van de goede wil houden verband met gemakzucht en een gebrek aan nieuwsgierigheid. Als mediaconsument ga ik uit van het standpunt dat gevestigde, institutionele media per definitie niet te vertrouwen zijn. Of laat ik het anders zeggen, ze dienen per onderwerp en per medium op hun woorden gewogen te worden. Wat nodig is in het conflict over Oekraïne is mediawijsheid. Het verwijzen naar propaganda als feit schiet tekort. Propaganda moet juist doorgeprikt worden.

Ook ben ik verbijsterd uit welke hoek de steun voor Putin komt. Zoals van de Europese rechts-nationalisten of eurosceptici. Daar kan ik me niet mee identificeren. En dat vervreemdt me nog verder van de voorstanders die mogelijk een heel andere achtergrond hebben. Zeker weten doe ik dat niet. Maar vooral, ik kan niet volgen dat in Europa opgegroeide burgers de daden van Putin willen goedpraten. Zoals de annexatie van de Krim.

Ik kies partij tegen de politiek van Putin omdat ik het huidige Rusland het grootste kwaad vind. Bedenk dat de onderwijsbegroting van Rusland afgelopen jaren met 30% is gekort om de defensie te financieren. Hoe valt dat te verdedigen? Oekraïne en de landen van Oost-Europa zijn soevereine staten die het recht hebben om voor zichzelf te kiezen. Ook als ze dat binnen westerse verbanden doen. Als ze daarvoor zelf actief kiezen, dan gaat het niet aan om die keuze met intimidatie en verstoring van het centrale gezag te ondermijnen.

Naar verluidt is 70% van de Oekraïense bevolking voor de eenheidsstaat. Waarvan een deel tegen de regering in Kiev. Vol gemengde gevoelens over hun situatie. Zo veelvormig en diffuus kan democratie zijn. Op 25 mei zijn er presidentsverkiezingen die de legitimiteit van het gezag kunnen vergroten. Hopelijk volgen er kort daarna parlementsverkiezingen. Juist de pro-Russische separatisten proberen die verkiezingen te verstoren. Ze wijzen de legitimiteit van Kiev af en vervangen die door hun eigen mantel van legitimiteit die nog minder is. Het gaat niet aan dat een ander land de zwakheden van een kwetsbare bevolking die opkrabbelt om democratie te vestigen misbruikt. Niemand kan trouwens blind zijn voor de fouten die de centrale regering in Kiev maakt, de corruptie die daar nog heerst en de westerse bedrijfsbelangen die gediend moeten worden.

Trouwens, hoewel het uit de media anders lijkt zijn het nog steeds de gematigde krachten die overal de meerderheid vormen. Aan de ene kant hebben Svoboda en de Rechtse Sector weinig steun. In de polls voor de presidentsverkiezingen staat de meest-rechts-nationalistische kandidaat Oleh Tyahnybokop op zo’n 1,5-1,9%. En de separatisten in het oosten vormen ondanks alle ketelmuziek in de media een minderheid waar de bevolking niet achter staat. Het is de fout van de media om dat onvoldoende te belichten en niet steeds dezelfde acterende harde kern pro-Russen of de nationalistische Rechtse Sektor leden in beeld te brengen.

Wat allemaal niet wil zeggen dat ik het beleid van de VS goedpraat. Al jaren heb ik kritiek op president Obama en de westerse veiligheidsindustrie die naar mijn idee de democratie ondermijnen door een controlestaat op te bouwen. In de VS zijn bedrijfsleven en overheid onaanvaardbaar verknoopt. Inclusief de institutionele media die onderdeel uitmaken van dat conglomeraat en niet meer kritisch kunnen zijn op hun eigen overheid. Ook in de kwestie Oekraïne gaan sommige Amerikaanse media weer ongenuanceerd en oorlogszuchtig tekeer. Maar er zijn in de VS ook kritisch-progressieve media die in Rusland uit de ether of van de kabel worden gehaald.

Meningsvorming is een weging van kwaden. Zonder dat fouten aan een kant liggen. In die weging twijfel ik niet dat het huidige Rusland voor Europa de meest destabiliserende factor is. Dat probeer ik te onderbouwen. Door me te verlaten op feiten van in m’n ogen betrouwbare media die geen propaganda voor de ene of de andere kant bedrijven. Iedereen kan daar gerust anders over denken. Mijn stellingname is niet te omschrijven als eenzijdig, maar wel als partijdig. Als blogger past zo’n positie. Aanscherping voedt ook het debat. Maar het liefst houd ik samen met anderen nuchter de onwaarheden van alle partijen tegen het licht, zonder in een grijs midden uit te komen. Zonder dat consensus hoeft. U weet waar ik het grootste gevaar voor de vrede zie.

Foto: Alexander Zemlianichenko/ Associated Press: Local citizens look as a pro-Russian armed militant guards a seized military truck with a mortar atop that was set alight during fighting with government troops at Oktyabrskoye village, about 20 km from Krmatorsk, eastern Ukraine, Wednesday May 14, 2014.

10 gedachten over “Enerzijds, anderzijds over Oekraïne eindigt toch bij Rusland

 1. @George, misschien vergis jij je … ik bedoel te zeggen dat als ik met de vinger naar de VS wijs of naar Europa wil dat nog niet zeggen dat ik een Putin fan ben. Zoals je weet ben ik een liefhebber van het Stan van Houcke blog, ook vandaag heeft hij weer een genuanceerd artikel geplaatst:

  http://stanvanhoucke.blogspot.nl/2014/05/de-mainstream-pers-214.html

  Aan de hand van het Geert Mak-Sven Kockelman interview ontleedt Stan de Westerse propaganda. Ook interessant om te lezen in dat artikel is de vergelijking die hij maakt over de financieering van de Amerikaanse en de Europese defensie. Daarbij vergeleken steekt de Russische uitgaven om haar defensie op orde te houden schriel af. En wat dacht je trouwens waar de VS en Europa haar geld weghalen om de defensie te bekostigen?

  Ik kies geen enkele partij. Juist daar is de macht op uit; dat je partij kiest. Ik denk dat steeds meer mensen dat spelletje niet meer mee willen spelen. Het geo-politieke spel tussen de drie grootmachten kent alleen maar verliezers, nu zijn dat de mensen van Oekraine, voorheen de Lybiers, de Syriers enzovoort.

  By the way, denk je dat de mensen in Oekraine van Coca Cola houden? Het bestuur van CC krijgt 15 miljard dollar uitgekeerd voor hun beleid. Prima toch. Fred Teeven twijffelt nog of hij de bootvluchtelingen op gaat slaan in oude gevangenissen of in tentenkampen in Groningen. Nee Putin is niet het grootste gevaar voor Europa. Het grootste gevaar voor Europa zijn de Europeanen zelf. Europeanen die geen keuze hebben en dus op rare partijen stemmen, voor lage lonen uitgebuit worden, en die het okee vinden dat een aanzienlijk deel van de bevolking het eten van de voedselbank betrekt. Een corrupt en ondemocratisch Europa dat vrijheid naar Oekraine gaat brengen ….

  Like

 2. Enerzijds, anderzijds…..

  Oekraiens Burisma Holding Limited, geregistreerd in 2006 op bailed-out Cyprus met opgehoest geld uit de eurozone. Olie-& gasexploratie, produktie, distributie en verkoop. Geen jaarverslagen, geen website.
  Sinds kort een vehikel om geopolitiek te bedrijven. Zo nodig niet allen

  Hunter Biden, zoon van Vice-President Joe Biden, toegetreden zoon van Mei 2014.
  Deon Archer, sponsor Kerry, toegetreden mei 2014
  Alan Apter – International Finance, toegetreden mei 2013

  http://www.themoscowtimes.com/news/article/white-house-sees-no-conflict-in-hunter-bidens-ukraine-gas-job/500085.html#comment-1387311973

  Vooraankondiging interview met Merkel in de FAZ.
  Geen veranderingen in de Duitse Ost-Politiek, geen verhoging van het defensiebudget, @Rasmussen. En al helemaal niet herinvoering van de dienstplicht, @Van Rompuy, waar stiekem ook over werd gepraat.
  Putin moet inbinden, en als je het niet doet, dan zijn de rapen gaar. Ost-Politik is een andere vorm van European Neighbour Partnership, dat jullie @Polen hebben bedacht tijdens een voorzitterschap van de EU en voorzitter Zweden daarna afrondde.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/die-kanzlerin-in-der-f-a-z-merkel-fuer-fortsetzung-der-engen-partnerschaft-mit-russland-12941420.html

  Mijn persoonlijke indruk is dat stelling nemen voor Putin voor een groot deel voortkomt uit ontevredenheid en wantrouwen over het beleid en de wijze van opereren door Brussel en Washington. Hoe kan anders de plotselinge publieke omslag van de houding jegens Putin na Sotchi worden verklaard?

  En ik blijf erbij: Laat niemand zeggen dat de gevolgen van het associatieverdrag met Oekraine, ook voor Europese burgers, gewoon de prijs voor vrijheid is. Het is de prijs voor onvoldoend doordacht, uiteindelijk onverantwoord politiek beleid.

  Maar dat betekent niet dat Putin’s opereren valt goed te keuren. Project ‚Europa‘ is slaapwandelend in een wespennest terecht gekomen.

  Lees eens op Wikipedia, de Duitse site het best gedocumenteerd, „Ukraine en het associatieverdrag.” Vanaf het begin, chaos troef.

  Like

 3. @Anoniem
  Wie weet. Ik vind het opmerkelijk dat als het over A gaat die met B ruzie heeft om dat te willen verklaren met C en D. Zonder dat B zelfs genoemd wordt. Brengt dat ook maar enig inzicht in die situatie? Ik zou zeggen, schenk klare wijn en laten we ons concentreren op A en B. En de VS zagen we lekker door als de NSA of de CIA weer eens congresleden voorliegen. Kansen volop. Maar niet als Putin een buurland intimideert en met een invasie dreigt.

  Ik zou vanuit je perspectief willen toevoegen, verhuis naar Rusland om daar in het democratische Rusland te gaan wonen en verlaat snel het ondemocratische Europa dat je zoveel slechts biedt. Wie weet kun je Stan van Houcke overtuigen om met je mee te gaan naar Rusland.

  @King Billy
  Ja, chaos. Een EU dat geen buitenlandse politiek heeft. Nou, dat was het afgelopen half jaar goed te merken. En een ander gelukje voor Rusland was dat Oekraïne nauwelijks een leger heeft. Vierdehands. Nou 1 + 1 = 2. Het is net voetbal. Als de tegenstander niet sterk is, dan hoef je als winnaar evenmin erg sterk te zijn. Ofwel, Rusland is bijna even zwak als Oekraine en de EU, maar net een stukje sterker. Maar voor hoelang?

  Het grootste gevaar van deze crisis zie ik niet in de ineenstorting van Oekraïne, dat blijft altijd wel ergens hangen tussen oost en west, maar in die van Rusland. En wat voor volksverhuizing zal dat betekenen in de richting EU? Daar verbleken de 1000 Eritreërs per week bij. Ik vermoed dat die mogelijke implosie van Rusland kanselier Merkel en haar staf grote zorgen baart. Straks zet Putin of z’n opvolger die dreigende emigratie nog in als geheim wapen. De Russische lemmingen komen, met hun gestreepte matrozentruitjes aan.

  Like

 4. @George, ik tel zo 2 retorische trucs in je reactie.

  1, ik mis het punt dat je wil maken over de defensieuitgaven van Rusland omdat je niet zorgvuldig genoeg
  je punt dat je wil maken uiteen zet.

  2. Een blogger als wereldvreemd bestempelen en dus niet de aangereikte context tot je nemen die een verklaring kan zijn voor Ruslands defensieverhoging,

  Geert Mak – Reizen zonder John. Te koop bij bol.com

  Like

 5. @Anoniem
  Je haalt alle draden door elkaar. Dat is voor niemand nog te volgen. Nogmaals, waarom praten over mij en niet over het conflict zelf? Nogmaals, ik zie daar afleiding in. Juist dat probeer ik te vermijden. En ik word op m’n wenken bediend door een tegenvoorbeeld hoe het dus niet moet.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/05/12/ondraaglijke-lichtheid-van-de-journalistiek-over-oekraine/

  Daar schreef ik je over defensie-uitgaven van Rusland. Ik herhaal: ‘Het ging me om de snelle verhoging van de Russische defensiebegroting ten koste van ander begrotingsposten zoals onderwijs. Hoe verstandig en evenwichtig is dat? Kan dat land dat dragen? Naar verluidt dreigt de Russische economie in een recessie te raken. In 2016 zal naar verwachting 20% van de begroting naar Defensie gaan. Kan Rusland dat economisch aan?’ Daar kun je anders over denken, maar het is toch duidelijk wat ik probeer te zeggen?
  http://en.ria.ru/military_news/20131008/184004336/Russia-to-Up-Nuclear-Weapons-Spending-50-by-2016.html

  Dat ik Stan van Houcke als wereldvreemd bestempel wil toch niet zeggen dat ik niet laat doordringen wat hij zegt? Dat besef ik terdege, maar ik ben het gewoon niet eens met wat hij zegt. Wie noemt nou Geert Mak een propagandist van de Amerikaanse en Europese veiligheidsindustrie? Maar nog minder begrijp ik waarom je hem citeert omdat het voorbij gaat aan de kern van het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

  Like

 6. Een rapport van de Hoge Commissaris van de Mensenrechten Navi Pillay van de Verenigde Naties duidt op verslechtering van de mensenrechten in Oost-Oekraïne en op de Krim. Zonder Rusland met naam te noemen wijst ze naar dat land dat z’n invloed niet aanwendt om degenen die de eenheid van Oekraïne verscheuren niet in te perken.

  Klik om toegang te krijgen tot HRMMUReport15May2014.pdf

  UN High Commissioner for Human Rights Navi Pillay said Friday that a new UN report produced by her 34-strong monitoring team in Ukraine shows “an alarming deterioration in the human rights situation in the east of the country, as well as serious problems emerging in Crimea, especially in relation to the Crimean Tatars.”

  She called on “those with influence on the armed groups responsible for much of the violence in eastern Ukraine to do their utmost to rein in these men who seem bent on tearing the country apart.”

  The 36-page report is the second to be produced by the UN Human Rights Monitoring Mission, based in five Ukrainian cities, since it was deployed by the High Commissioner for Human Rights in March. It covers the period from 2 April to 6 May.

  The report makes a number of observations and recommendations relating to the programme of legal reforms under way in the country, including expressing concerns about the “Law on the restoration of the credibility of the judiciary in Ukraine” which entered into force on 10 May.

  While noting that many peaceful rallies and demonstrations continue to take place in Ukraine, the report describes “an increasing tendency in some critical urban areas for rallies of opposing groups to be held simultaneously, often leading to violent confrontations.” It also notes “repeated acts of violence against peaceful participants of rallies, mainly those in support of Ukraine’s unity and against the lawlessness in the cities and villages in eastern Ukraine. In most cases, local police did nothing to prevent violence, while in some cases it openly cooperated with the attackers.”

  Listing numerous specific examples of targeted killings, torture and beatings, abductions, intimidation and some cases of sexual harassment – mostly carried out by well-organized and well-armed anti-Government groups in the east – the report also draws attention to missing persons, including 83 still unaccounted for after disappearing during the events related to the original “Maidan” protests in Kiev. In the east, there has been a worrying rise in abductions and unlawful detention of journalists, activists, local politicians, representatives of international organizations and members of the military, the report says. While some have subsequently been released, the bodies of a number of others have been dumped in rivers or other areas, and some remain unaccounted for. The problem has been especially marked in and around the town of Slovyansk, in the Donetsk region, with a group called the ‘Slovyansk self-defence unit’ heavily implicated.

  The report also notes cases when the State Security Service and army units operating in the east have been accused of killing individuals and of being responsible for forced disappearances. “Security and law enforcement operations must be in line with international standards and guarantee the protection of all individuals at all times,” the report says, adding that “Law enforcement bodies must ensure that all detainees are registered and afforded legal review of the grounds of their detention.”

  The report draws particular attention to the deteriorating climate facing the media in eastern Ukraine. “Journalists, bloggers and other media personnel either based in the region, or visiting, are facing increasing threats and acts of intimidation, including abduction and unlawful detention by armed groups,” the report states, noting allegations that “at the check-points of Slovyansk, there are lists of journalists and others that the armed group is seeking, with photographs and personal data.”

  The UN Human Rights office monitors say that they were aware of “at least 23 journalists, reporters, photographers (both foreign and Ukrainian nationals) who have been abducted and unlawfully detained, primarily in Slovyansk.”

  “The struggle for control of the media outlets, and who is able to broadcast where, continues inside Ukraine, particularly in the east,” the report adds, citing numerous examples of harassment, intimidation and blocked broadcasting in eastern Ukraine and especially in Crimea, where a number of radio and TV stations have had to cease broadcasting altogether.

  The report notes numerous difficulties arising from the fact that “the legislation of the Russian Federation is being enforced on the territory of Crimea, at variance with the UN General Assembly resolution 68/262.” This, it continues, “is creating difficulties for Crimean residents as there are many differences with Ukrainian laws.” One particular example concerns the halting on 6 May of the opioid substitution therapy (OST) programme that had been available to HIV/AIDS patients in Crimea as well as in the rest of Ukraine. “The majority of former OST patients now face deterioration in their health condition due to the fact that this treatment has been curtailed,” the report states.

  The report highlights a number of other emerging problems in Crimea, especially in relation to the Crimean Tatars and minorities. The Crimean Tatars, who were accused of treason and forcibly deported en masseto Central Asia by the Stalin government of the USSR 70 years ago on 18 May 1944, were only allowed to return to Ukraine during the 1990s.

  The report notes alarming developments surrounding the issue of citizenship following the agreement between the Russian Federation and the authorities in Crimea, which stipulates that the citizens of Ukraine and stateless persons permanently residing in Crimea or in Sevastopol shall be recognized as the citizens of the Russian Federation. There are reports that those who did not apply for citizenship by the deadline of 18 April “are facing harassment and intimidation.”

  Crimean Tatars are facing numerous other problems: these include the freedom of movement of their leaders (several of whom were denied entry when trying to go back to Crimea from other parts of Ukraine); cases of physical harassment; restrictions on Crimean Tatar media; fears of religious persecution of those who are practising Muslims; and a threat by the Crimean prosecutor that the work of the Parliament of the Crimean Tatars People may be announced illegal and terminated. Already, more than 7,200 people from Crimea – mostly Crimean Tartars – have become internally displaced in other areas of Ukraine.

  The report notes that the regional office of the Ombudsperson in Crimea has been forced to close, and expresses concern for “NGOs based in Crimea who will now operate under the law on foreign agents of the Russian Federation. This will potentially affect their operations, as it places restrictions on the receipt of foreign funding. There is no such law in Ukraine.”

  The High Commissioner urged all Ukrainian political leaders to avoid any actions that would further inflame the situation, noting that the country’s population should be allowed to vote on their future in a peaceful and secure environment during the elections scheduled for 25 May.

  “The report notes how presidential candidates are being harassed and sometimes physically attacked,” she said. “Free, fair and transparent presidential elections – in line with relevant international standards – are an important factor if tensions are to be reduced and law and order restored, which of course is essential for the peaceful development of the country and all its inhabitants. Instead, the continuing rhetoric of hatred and propaganda, coupled with killings and other acts of violence, is fuelling the escalation of the crisis in Ukraine,” she said.

  Like

 7. @George: de laatste tijd laat ik weinig van me horen omdat ik het idee krijg dat de spindokters steeds beter worden. Ik bedoel dat wij als nieuwsconsumenten de bijzaken als hoofdzaak gepresenteerd krijgen en de hoofdzaken als bijzaak, zodat politici en beleidsmakers voldoende armruimte krijgen om in de schaduw – of volledige duister – het politieke (vaak smerige) handwerk te doen. Ik bedoel dat bloggers zonder dat direct in de gaten te hebben de agenda volgen van het naar buiten komende nieuws. Het werkelijke (?) nieuws komt pas jaren later – als het komt – naar buiten. Ik maak me bijv. sterk dat het bij die Russische nationalisten om niet meer dan een paar procent van de bevolking gaat. Dus waar hebben we het over? Gajes? Een groep halve huurlingen waar Putin nu natuurlijk de greep op kwijt is geraakt?

  Wat concreter, ik snap niet dat er iemand bestaat die probeert het handelen van de(?) Russen – cq Putin – goed te praten. Hoe begrijpelijk dit geopolitiek ook mag zijn. En geloof me, ik denk dat ik het wel begrijp. Andersom zouden we in het Westen hetzelfde doen, en ook dan zou ik het ermee oneens zijn. Mijn probleem is natuurlijk een beetje dat ik voor dat gebied – one way or the other – totaal geen warmte of liefde voel. Ik zou niet weten welke kant ik zou moeten steunen, maar ben het met King Billy eens dat we in West-Europa zeer naïef zijn geweest en hebben geblunderd op een manier waardoor ik al mijn vertrouwen – wat ik overigens toch al niet, of niet veel, meer had – in de kwaliteiten van onze westerse politici ben kwijtgeraakt.

  Wie in het Westen Putin steunt zou zich eens moeten afvragen waar zijn of haar steun voor een megalomane (zijn lichaamstaal spreekt boekdelen) dictator op gebaseerd is. In deze neig ik de kant van de onafhankelijke staat te kiezen. Als je me echter zou vragen waarom, dan zou ik niet veel verder komen dan dat het een soevereine staat is en dat gehonoreerd dient te worden. En dat is in dit geval geen al te sterk argument aangezien ze ook daar het begrip democratie nog schijnen te moeten ontdekken. Immers, wat is soeverein?

  Dus mijn conclusie kan niet anders zijn dan dezelfde conclusie die ik vele maanden geleden op je blog schreef in verband met Syrië. Ik zou niet weten wie te steunen en tenslotte kiezen voor de militair strategisch meest veilige weg. Met Syrië wist ik het toen niet en nu nog niet. De militaire strategen hebben dus wat mij betreft de vrije hand. Heel eng! Zelf kom ik niet verder dan met de handen afblijven en de omringende landen alle steun geven om vluchtelingen op te vangen op een manier dat ze – zodra het weer kan – naar huis kunnen. Dit laatste alleen uit humane overwegingen en niet uit liefde, omdat ik denk dat het hele gebied en geesten van de betreffende mensen vaak met pure haat is vergiftigt. Mensen die ik ook niet graag naar Nederland of Europa zie komen. We hebben hier al voldoende haat.

  De reden dat ik hier nu toch reageer is omdat ik denk wat emotie bij je te lezen die ik niet eerder gezien heb. Ik doel op je reactie aan Anoniem en Stan van Houcke. Ik moest er een beetje om glimlachen, niet omdat ik het met je oneens ben, maar juist omdat ik het volmondig met je eens ben, maar ik dat nooit op papier zou zetten. Te politiek incorrect. Een reactie die je in de hele politiek conservatieve rechtervleugel van de VS kan horen. Ik heb dus geleerd om niet dergelijke reacties te geven omdat ik daar niet mee vereenzelvigt wil worden.

  Moet ikzelf maar eens over nadenken, want in mijn hoofd heb ik allerlei nare benamingen voor beide heren. Maar ik wil wel politiek correct blijven daar waar het gaat om het uiten van een mening. Hoe onwelgevallig die mij ook is. En geloof me, beide heren hebben zo ver ik weet nooit iets geschreven wat een ook maar sprankje warmte bij mij oproept. Maar dat kan natuurlijk aan mij liggen. Ik sla ze over het algemeen over omdat ik denk toch al te weten welke kant het uiteindelijk op zal gaan. Maar van mij mogen ze hier blijven en hun mond open trekken.

  Voorspelbaarheid is de dood in de pot.
  Vandaar deze reactie : -)))

  Like

 8. @Jack
  Altijd een plezier om je reacties te lezen. We zijn het er over eens dat ‘beeldvorming’ velen op het verkeerde been kan zetten. Deels door bewuste misleiding zoals het door het Kremlin gecontroleerde RT, deels door onbegrip. Ja, van wat zich nu ontrolt in Oost-Europa weten we nog niet hoe het eindigt. Zo’n 20 jaar geleden beweerde Francis Fukuyama dat de geschiedenis ten einde was. Nu zitten we er ineens weer middenin.

  Je observatie dat er emotie bij me te lezen was in m’n reactie aan Anoniem over een citaat van Stan van Houcke kan wel kloppen. Nou is het ook weer niet zo dat ik hier doorgaans de emotie schuw. Bij vele onderwerpen zoals de kunstbezuinigingen, de opbouw van de controlestaat door de VS en het autisme van de Nederlandse politieke partijen kan ik me goed kwaad maken. Een beetje drama hoort ook bij een blog. Alleen moet het geen opeenvolging van uitroeptekens en hoofdletters worden.

  Verschil is dus dat ik kritiek doorgaans zo kaal en nuchter mogelijk probeer te verwoorden. Maar er is een grens aan m’n geduld en begrip. Notabene onder een posting waar ik oproep om de reactie die gegeven wordt juist te vermijden. Maar iemand die de pleitbezorger voor het multiculturalisme en voormalige medewerker van de pacifistische PSP Geert Mak een propagandist voor het Amerikaanse en Europese militair-industriële complex noemt heeft in m’n ogen alle krediet verloren. Zo iemand ‘wereldvreemd’ noemen vind ik dan al met al nog een tamelijk terughoudende reactie.

  (Het is niet m’n gewoonte om indirect kritiek te hebben op reageerders. Dat is onaardig en ongepast. Zelf laat ik dat niet toe als anderen dat tegenover elkaar doen. Maar omdat de kritiek vooral gaat over een geciteerd iemand (Van Houcke) denk ik dat ik in dit voorbeeld aan de veilige kant blijf).

  Like

 9. Niet alleen Hunter Biden, Devon Archer, maar……
  ==Der ehemalige polnische Präsident und Ukraine-Beauftragte des EU-Parlaments, Aleksander Kwasniewski, hat eine Beratertätigkeit für das ukrainische Gasunternehmen Burisma eingeräumt und verteidigt.

  Kwasniewski bestätigte am Mittwoch in Warschau, bei dem nach eigenen Angaben grössten nichtstaatlichen Gasversorger der Ukraine seit Januar als Direktor zu arbeiten. Er sehe darin aber nichts Problematisches, sagte Kwasniewski im polnischen Nachrichtensender TVN24. Polens Regierungschef Donald Tusk hingegen bezeichnete die Situation als “sehr unangenehm”.==

  Burisma Holding is Ltd is gevestigd op Cyprus, bailed-out met geld van Europese lidstaten.

  http://www.gmx.ch/themen/nachrichten/ausland/ukraine-krise/98b9vkm-hunter-aleksander-kwasniewski-ukrainische-gasfirma

  Op Hemelvaarstsdag 25 mei, de laatste dag van de Europese verkiezingen, ontvangt de President van de Europese Unie, Herman van Rompuy, die hier van op de hoogte moet zijn, de Karel de Grote prijs van Aken.

  Wat blijft erover van de veelgeroemde normen en waarden waar Europese Unie voor staat?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.