George Knight

Debat tussen links en rechts

Uitslag van Russische referenda worden vooraf bepaald. Traditie

with 4 comments

Het draait niet om het tellen van de stemmen, maar om de mensen die de stemmen tellen. Aldus een regel uit de overlevingsgids voor dictators die Josef Stalin in de praktijk bracht. Dat de resultaten van het zogenaamde Krim-referendum vervalst waren was vanaf het begin het vermoeden. Statistisch klopte het niet, de 13% Krim-Tataren waren niet in de uitslagen terug te vinden. Of de 25% Oekraïners. Het was te mooi opgeklopt door het Kremlin. Er is nu een rapport van een Russische mensenrechtencommissie dat dit vermoeden onderbouwt. Zo was de opkomst met hooguit 50% lager dan het Kremlin het voorstelde. Die cijfers lijken meer in lijn met de demografie van de verschillende bevolkingsgroepen. Het bedrog werd mogelijk gemaakt door het ontbreken van onafhankelijke internationale waarnemers, verwarrende vraagstelling, onvoldoende voorbereiding, intimidatie en geweld tegen de tegenstanders en gebrek aan democratisch besef bij de leiding van Rusland.

Nu komt de SBU, de geheime dienst van Oekraïne in het kader van de bestrijding van terreur met het bericht over bovenstaand afgeluisterd telefoongesprek tussen een leider van de extreem-rechtse Russische Nationale Eenheid Aleksandr Barkasjhov en een van de leiders van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk Dmitro Boitsov over een ander pseudo-referendum in Oekraïne. Deze keer gepland voor 11 mei. Beide hardliners lijken zich te ergeren aan het Kremlin dat zich naar hun idee niet hard genoeg opstelt. Het is de vraag hoeveel ze in de melk te brokkelen hebben. Hoe dan ook maakt het inzichtelijk dat in Rusland gedacht wordt dat de resultaten van een referendum niet door het tellen van de stemmen, maar vooraf bepaald kunnen worden.

Intussen zal president Putin mensen als Barkasjhov of Boitsov van zich vervreemden door z’n aankondiging vandaag dat het referendum van 11 mei beter niet kan doorgaan. Putin roept weliswaar in de openbaarheid op tot een dialoog met Kiev en lijkt zo afstand te nemen van de hardliners en het vuile werk, maar kan -en zal- tegelijkertijd niet meer verhinderen dat het referendum op 11 mei gewoon doorgaat. Het is immers al op de rails gezet. De uitslagen liggen al klaar. In de goed Stalinistische traditie. Alles voor het moederland.

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. ‘De voorzitter van de zelfbenoemde kiescommissie in Donetsk, een van de steden waar de separatisten actief zijn, zei dat de plannen voor het referendum niet worden gewijzigd.’
  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/05/07/poetin-stel-referendum-oost-oekraine-uit/

  Wat was de echte reden dat Putin voorstelde om het referendum af te gelasten? In een proefreferendum bleek een paar dagen geleden dat een meerderheid van 70% in de regio’s Donetsk en Luhansk voor de Oekraïense eenheidsstaat stemde. Niks nieuws, zo liggen de cijfers al lange tijd. Nieuw was dat de pro-Russische separatisten waarschijnlijk inschatten dat ze niet in de positie waren om de resultaten geloofwaardig te vervalsen. Zoals op de Krim wel lukte. De chaos en onvoorspelbaarheid in het gebied zijn vermoedelijk te groot. In samenspraak met deze separatisten heeft Putin een draai gemaakt en ze de kans gegeven om het referendum af te gelasten. Ze praten er op donderdag over. Opnieuw een nieuw teken van onzorgvuldigheid van dat hele proces rond het referendum. Want welke militante minderheid gaat nou weer eenzijdig over de afgelasting beslissen?

  Naschrift: De uitslag van de beraadslagingen van de commissie van hardliners is dat het referendum doorgaat. Putin heeft zich er cosmetisch van losgemaakt en maakt zo het opleggen van sancties lastiger. Vraag is waar de pro-Russen de zekerheid op baseren dat ze bij machte zullen zijn het zogenaamde referendum van 11 mei grootschalig en geloofwaardig te vervalsen. Enfin, het doet ook weinig ter zake, de uitslag staat toch al vast. Want de separatisten zelf tellen de stemmen. Zij alleen. WC-Eend keurt WC-Eend.

  George Knight

  7 mei 2014 at 17:43

 2. Als Putin een federale staat krijgt, waar het Oosten zich op Rusland orienteert met een grote mate van autonomie heeft hij zijn zin. Rusland hoeft dan de kosten voor Oost-Oekraine niet te dragen. Mocht daarna blijken dat Oost-Oekraine toch richting Westen neigt, kan hij nog altijd ingrijpen op de van hem bekende wijze want Putin zal niet toestaan dat hij de controle over strategische delen van Oost-Oekraine verliest m.h.o. industrie en een corridor naar de Krim en Transnistrie/Moldavie.

  King Billy

  8 mei 2014 at 11:15

 3. Berichten geven aan dat 100.000 stembiljetten met ‘ja’ voor het Donetsk-referendum in Sloviansk zijn onderschept door Oekraïense troepen. Terwijl het stemmen nog moet beginnen.
  http://www.kyivpost.com/content/ukraine/100000-yes-ballots-for-referendum-intercepted-2-347222.html

  George Knight

  10 mei 2014 at 19:02

 4. Tjsa, dit ‘referendum’ is een farce, maar duidt wel op een richting. Meer dan zorgelijk, steeds meer loopgraven en bunkers waarin verschansing wordt gezocht. Wat gebeurt straks als het economische deel van het associatieverdrag wordt ondertekend?

  Hier wordt deels goedgepraat waar de EU steken heeft laten vallen, verschillen van meningen verdoezeld, “lessons learned” en middels een ‘action plan” Europa voorbereid op dure consequenties:

  http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/142552.pdf

  .

  King Billy

  12 mei 2014 at 14:45


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: