Lachen met dominee Ezinga om religieuze echo van God

Geef mij maar dit soort video’s over de Here, Allah, tot God gaan, bekeren, geloven of zonde. Nederlands cabaret verbleekt erbij. Iedereen ontleent het eigene erin en vindt zichzelf. Religie is een bron voor zingeving voor sommigen, voor mij is het een onuitputtelijke bron van humor. Ik moet altijd zo onbedaarlijk lachen om de religieus geïnspireerden die zichzelf en hun God zo ontzettend serieus nemen. Trouwens niet in de zin van ‘uitlachen’ uit misnoegen, nee, echt als inspiratie om te lachen en alle zorgen en muizenissen te vergeten.

Dominee Ezinga stelt het duidelijk. Jij verlangt niet naar God en wilt niks met hem te maken hebben. Hij tuigt een actieve weerstand op die juist in die weerstand God centraal zet en aan waarde wint. Een win-win-situatie voor religie en degenen die hun brood in de religieuze sector verdienen: in het negatieve en het positieve draait het om God. Ezinga schetst niet het beeld dat God niet inspireert en buiten iemands gedachtenwereld valt. Of geen keuze is van een andere macht, maar een projectie van wat je er eerst instopt. Zoals een zoeker die van de waarzegster terughoort wat-ie haar zojuist vertelde. Uit onderzoek van het SCP blijkt dat religie een langzaam aan belang inboetende bedrijfstak is. Wellicht moeten religieuze organisaties de revitalisatie zoeken in het inzetten van humor. Ezinga maakt er een succesvol begin mee. Het is fijn lachen met hem.

ezi

Foto: Schermafbeelding van dominee Ezinga uit bovenstaande video ‘Het is (on)mogelijk om tot God te gaan

2 gedachten over “Lachen met dominee Ezinga om religieuze echo van God

  1. Religie betekent ‘opnieuw verbinden’, en is zo gek nog niet. Wat deze dominee hier vertelt komt in grote lijnen overeen met de oude Indiase Vedanta traditie. Een traditie die nauwgezet uit de doeken doet hoe die verbinding opniieuw gemaakt kan worden. Het jammere van de heersende godsdiensten is dat het machtsbolwerken zijn geworden die de kern van wat religie is niet meer begrijpen en over kunnen brengen. Maar inderdaad is het fijn lachen met Dominee Elzinga.

    Like

  2. En het is ook zo in om over godsdienst te lachen. Wat is er nou ook leuker dan om samen in een deuk te liggen? “Waar is dat feessie?!”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.