EU-debat verdient niet meer aandacht dan het verdient

eu

Deze petitie roept de Nederlandse publieke omroep op om meer aandacht aan de Europese verkiezingen te besteden en debatten tussen de lijsttrekkers van de grootste partijen in het Europarlement uit te zenden. De oproep vraagt om kanttekeningen. 1) De petitie suggereert dat de lijsttrekkers met zekerheid ook de kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie zijn. Dat suggereren de lijsttrekkers zelf, maar het is nog lang geen uitgemaakte zaak of de regeringsleiders niet zelf de voorzitter benoemen. 2) Niet alle stromingen uit het Europarlement of uit de Europese landen zijn vertegenwoordigd in de vier debatten die gehouden worden. Piraten en Eurosceptici ontbreken zodat de debatten kandidaten uitsluiten. Zo worden de debatten een onderonsje tussen christen-democraten, sociaal-democraten, liberalen en groenen die een vertekend beeld van de stemming onder het electoraat geven. 3) Geen van de kandidaten die aan de debatten deelneemt kan in Nederland gekozen worden. Hoe kan een Nederlandse kijker zich er dan mee identificeren?

Foto: Schermafbeelding van petitie ‘EU-Debat 15 mei op televisie‘, 2 mei 2014.

4 gedachten over “EU-debat verdient niet meer aandacht dan het verdient

 1. Het is allemaal een vaag gebeuren. Het kost alleen bakken met geld. En je ziet dat velen azen op een zetel

  Like

 2. @George
  Je bent werkelijk een rots in de branding. In elke discussie. Een bezienswaardigheid vanaf het strand waarop het leven zich afspeelt.

  Like

 3. Hoorde vanmorgen dat de werknemers een pro-Europa reclame-offensief starten op grond van louter economische voordelen van EU en euro. Met al mijn reserves voor werknemers denk ik, dat dat in alle politieke onzeker gezanik niet zo’n slecht idee is in een totaal onnodig politiek door PVV in verwarring gebracht Nederland.

  Like

 4. @rikus
  Vaag ja. Met half-gesloten ogen de toekomst tegemoet.

  @Arjan
  Alles stroomt. Dank.

  @Joost
  Je zult de werkgevers bedoelen. Dat hoorde ik vanochtend ook. De stelling van VNO-NCW is dat de economie in het debat over Europa zou ontbreken en het daarom geld in een pro-Europa campagne stopt. Logisch, werkgevers hebben voordeel bij de EU, sommige burgers nadeel. Maar ik begrijp alleen de stelling van de werkgeversorganisaties niet. Want heel dat Europese project draait om de economie in die zin dat zelfs de politiek geëconomiseerd wordt. Zonder dat de lokale politiek en de burgers er nog wat over te zeggen hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.