Wilders vraagt EU en Rusland om terughoudendheid in Oekraïne

PVV-leider en enig lid van die partij Geert Wilders spreekt over Oekraïne voor RT. Een door het Kremlin van president Putin gecontroleerde Engelstalige nieuwszender. Wilders kan al zijn pijnpunten over de EU kwijt, zoals over een stop op uitbreiding. Met de kosten die daar bij horen voor de belastingbetaler. Hij stelt zich eerder op als een libertariër en isolationist van het type Ron Paul dan als een rechts-nationalist als Marine Le Pen van het Front National die dit jaar herhaaldelijk in Moskou verscheen om de lof van Putin te prijzen.

Wilders spaart de Russen niet en veroordeelt ook hun inmenging in Oekraïne. Die moed valt te prijzen voor iemand die niet meegaat in de Russische propaganda en lezing van de feiten. Maar Wilders legt wel de eerste fout bij de EU. Want die moet niet een, maar twee stappen terugzetten. Z’n oplossing van terughoudendheid van de machtsblokken spaart de kool en de geit, vermijdt het naar de mond praten van Putin van de andere Europese rechts-nationalisten, maar komt toch wereldvreemd over. Want zowel Rusland als het Westen zijn over de rug van het onmachtige Oekraïne in gevecht gewikkeld om de invloed over dat land. De oproep van Geert Wilders verandert daar niks aan. Hij redeneert zoals altijd vanuit de politieke marketing van de PVV.

0

Foto: Europarlementarier (VVD) Hans van Baalen was erbij in Kiev in februari 2014. Samen met Guy Verhofstadt. Met wijzend vingertje.

Advertentie

27 gedachten over “Wilders vraagt EU en Rusland om terughoudendheid in Oekraïne

 1. Wat gek dat “een door het Kremlin van president Putin gecontroleerde Engelstalige nieuwszender” Wilders zijn kritiek etaleert. Daarnaast hoor ik Wilders zeggen dat de EU twee-stappen terug moet nemen “and also Russia should do the same”.

  Like

 2. @Reggie
  Zo gek is dat niet. Want de meeste kritiek van Wilders is op de EU gericht. Verder is dit een interviewprogramma van RT. Zoals dat van Abby Martin dat meer ‘mag’ dan de gewone nieuwsvoorziening van RT dat meer richting pure propaganda gaat. Ik vind het wel opvallend dat RT dit fragment op haar YouTube-kanaal zet. Maar ook weer wel begrijpelijk als je denkt aan het motto ‘geef de dissident van de andere kant de ruimte‘. Wilders speelt die rol met verve, een smal pad van geloofwaardigheid naar alle kanten zoekend. Wilders de Atlanticus die kind aan huis is -of was?- bij de Amerikaanse neo-conservatieven die nu om een harde aanpak van Putin vragen. Opvallend daarom dat Wilders over de EU praat. En niet over de VS. Maar opnieuw begrijpelijk vanwege z’n Amerikaanse netwerk en fondsenwerving. Eigenlijk is dit een volslagen absurd fragment vol tegenstrijdige ‘subtexten‘. Daarom bevalt het me wel.

  Like

 3. Oh, dit komt uit Israël. Daar is men nogal benauwd over de toenemende animositeit.

  @Reggie
  And now for something completely different. Maar dat is schijn. Kijk even op het vorige blog van George (Duxit). Zie de grafieken van Flassbeck. Noem het niet weer ‘peanuts.’ Waarom? Wilders wordt gesteund door diehard PNAC lieden (die uiteraard Netanyahu steunen). Het is dus wel Washington die dit via Draghi c.s. in Europa doorduwen. In Nederland wordt Wilders ‘links-conservatief’ genoemd. Dat laatste had men bij Monty Python’s Flying Circus niet kunnen verzinnen.

  Like

 4. @Arjan
  Wat komt er uit Israël? Ik vermoed niet dat Wilders’ Israëlische vrienden blij zijn met zijn opstelling inzake Oekraïne. Dus ik betwijfel dat.

  Like

 5. @Arjan,

  Ik moet zeggen dat het filmpje waar je destijds naar linkte leerzaam en een eye-opener was. Verassend vooral dat van alle landen Frankrijk het goed deed/doet. Had nog niet op die manier gekeken naar de problematieken binnen de eurozone. Echter Draghi en consorten hebben een eigen agenda waar weinig plaats is voor dit soort logica. Vind maar eens een politicus die dit oppakt. De establishment lust hem/haar rauw.

  Like

 6. Gecontroleerd in goed nederlands is ‘beheerst’.
  Verder, RT wordt volgens mij niet meer beheerst door Putin dan Foxnews door Obama, en de rest van de westerse media.
  Kijk er nog maar even naar, Kerry wil RT blokkeren, in het kader van de westerse vrijheid van meningsuiting.
  De Iraanse zender is ook al verdwenen.
  Dit alles volgens het gezegde ‘het eerste slachtoffer van oorlog is waarheid’.
  De euro vergissing, als het dat was, ik denk alleen een poging een politieke unie te forceren, wordt uitstekend uitgelegd bij
  Thilo Sarrazin, ‘Europa braucht den Euro nicht, Wie uns politisches Wunschdenken in die Krise geführt hat’, 2012 München.
  Helaas beheerst vrijwel niemand meer duits, en worden boeken niet gelezen.

  Klik om toegang te krijgen tot wep%20shortlist%20essay%20-%20roger%20bootle.pdf

  Like

 7. @George
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.585374

  Verder las ik een maand terug ergens een goede analyse die er op wijst dat Israël druk uitoefent op Washington om de spanningen tussen het westen en Rusland te temperen. Ik hoop het terug te vinden. Hoe is het eigenlijk met je geheugen gesteld? Le Pen wil een Eurazië van Brest tot Wladiwostok. Ik heb je daarover een stuk in Le Monde gegeven. Dus uit die hoek kan het ook komen. Maar ik gok op Israël. Het is in ieder geval anti-EU. En een coherent EU-buitenlandbeleid kan Israël missen als kiespijn. Nou, daar zorgen Blair/Ashton wel voor. Wilders is een opportunistisch vat gevuld met gelegenheid-ressentimenten met een megafoon: het niets. Maar in die richting liet je je al uit.

  Like

 8. @piterfries
  Nou, een ding is zeker, namelijk dat Fox News en Obama absoluut geen politieke vrienden zijn. Die botsen voortdurend. Maar ik begrijp in algemene zin je bezwaar dat ik deel. Maar feit dat America 1 of America 2 propagandazenders zijn houdt niet in dat RT geen propagandazender is. Want dat is RT overduidelijk wel. Kortom, laten we zuiver discussiëren.

  @Arjan
  Meen je werkelijk dat Israël anti-EU is? Ik weet dat het land niks van de Franse, Spaanse of Italiaanse politiek moet hebben. Maar weer wel van de Duitsers of Engelsen. Maar anti-EU? Ik weet het niet. Speelt Turkije daarin indirect nog een rol? Het lijkt me eerder dat Israël samen met de CIA Oekraïne facilitaire steun geeft. En waar herstelt de burgemeester van Charkov die ternauwernood een aanslag overleefde? Juist, in Israël.

  Like

 9. @George
  ‘En waar herstelt de burgemeester van Charkov die ternauwernood een aanslag overleefde? Juist, in Israël.’ Tjonge, dat is wel een argument:

  = Kernes was noted for holding a strongly ‘pro-Russian’ stance and for being a supporter of Viktor Yanukovych. During the late 2013/early 2014 Euromaidan-protests he was accused of organizing Antimaidan demonstrations, as well as hiring titushky (thugs that allegedly provocated and attacked Euromaidan supporters). Following the February 2014 Ukrainian Revolution, Kernes was accused of alleged connections to death threats, kidnapping and torturing of participants of Euromaidan in Kharkiv and was subsequently placed under night-time house arrest. =

  https://en.wikipedia.org/wiki/Hennadiy_Kernes

  Verder stelde ik dat Israël het EU-buitenlandbeleid kan missen als kiespijn. Niet iets anders. Hier een gelekt rapport over het voornemen van de EU over te nemen maatregels tegen Israël:

  Klik om toegang te krijgen tot COM-Notice-guidelines-on-IL-and-EU-funding-instruments-compact.pdf

  Gevolgen van deze maatregels zullen zijn dat belangrijke Israëlische banken, waaronder Bank Hapoalim, Mizrahi Tefahot Bank en Bank Leumi, watermaatschappij Mekorot en andere bedrijven uitgesloten worden van het ontvangen van leningen van de Europese Investeringsbank (EIB) omdat ze allemaal illegaal opereren in de bezette Palestijnse gebieden en vestigingen hebben in illegale Israëlische nederzettingen. Dit beleid heeft voor Israël al zijn schaduw vooruit geworpen door beleidswijzigingen van Europese bedrijven.

  Like

 10. Ik schreef nergens dat RT objectief is.

  Wat betreft Israel en de EU, AIPAC heeft sinds 2004, meen ik, een kantoor in Brussel.

  Dat FN iets wil van Brest tot Wladivostok, nooit van gehoord, en ik kan Marine beluisteren op BFM.
  Haar voornaamste agendapunt is dat Frankrijk in Parijs moet worden geregeerd, en niet in Brussel.

  Wat betreft Israel en Ukraine, ik zie de door Washington met welwillende medewerking van Brussel veroorzaakte ruzie met Moskou als een VS wanhoopspoging z’n faillissement te ontlopen.
  De VS schulden aan China, maar ook aan Rusland, zijn onbetaalbaar.

  Toen Saddam onbetaalbare schulden aan Koeweit had, vroeg hij toestemming aan de VS het land te annexeren.

  Nadat de VS de zeggenschap heeft over Moskou en Peking is het faillissement van de baan.

  Indien het tot een wereldoorlog komt is Israel uiteraard verloren.
  Dat kan de Israelische opstelling verklaren.

  Like

 11. @Arjan
  Ik begrijp nog steeds niet wat er nou uit Israël zou komen. Wat bedoel je?

  @piterfries
  Over die Noordelijke ruimte van Brest tot Vladivostok sprak Marine Le Pen in juni 2013 met vertegenwoordigers van de Duma. De Jongerenbeweging van het FN vat het samen [eigen vertaling: GK]: ‘Tegengesteld aan het huidige beleid, propageert Marine Le Pen een visioen van een multipolaire wereld, tegen de heersende neoconservatieve gedachte in die een visie op een vanuit de VS gerichte internationale betrekkingen verdedigt. In die zin zei Marine Le Pen dat het Front National een partij was die wilde breken met Atlanticisme van Frankrijk dat ijverig en blijvend trouw zweert aan het buitenlands beleid van de Verenigde Staten. Met haar voorzitter steunt de JNF het idee van een noordelijk [arctisch] Europa van Brest naar Vladivostok.
  http://www.fnjeunesse.fr/2013/06/20/touite-92-marine-le-pen-en-russie-ou-leurope-de-brest-a-vladivostok/

  Dat zoeken van onverwachte verbanden onder het mom ‘de vijand (Putin) van mijn vijand (EU) is mijn vriend‘ leidt dus tot merkwaardige gelegenheidscombinaties. Dat is hoogst interessant. Voor de tijd dat ze duren, want ‘natuurlijk‘ en stabiel zijn ze niet. Want er zijn andere, meer logische verbanden zoals die tussen rechts-nationalisten in verschillende landen. Bijvoorbeeld tussen de Oekraïense Rechtse Sektor en het Front National. Maar de rechts-nationalistische Russische nationaal-bolsjewieken staan hier weer haaks op, want ze steunen Putin ondubbelzinnig.

  Like

 12. Wie spreekt onze megalomane Wilders nu weer toe? Rusland en de EU?! Of is het toch heel bescheiden een verkiezingsspeech voor zijn Nederlandse stemvee, maar dan toevallig in zijn limburgs engels op een russisch gelieerde zender? Sinds wanneer is hij de Grote Vredesstichter geworden en gedraagt hij zich als Secretaris-Generaal van de VN? Zou hij niet doorhebben dat hij meer lijkt op en spreekt als een russische separatist die per ongeluk zijn masker heeft afgezet ..en die zomaar ineens weer eens van achter zijn hollandse “waterwering” komt opduiken?

  Like

 13. Dank voor de uitleg.
  Marine is dan slimmer dan ik wist.

  Vanouds had W Europa handel met Rusland, ook in producten die uit Siberië komen.
  Na Lenin financierde Wall Street het communisme om die handelscontacten af te breken.
  Antony C. Sutton, ´Wall Street and the Bolshevik Revolution’, 1974 New Rochelle, N.Y.
  De tweede poging is aan de gang.

  Verder moet ik niets hebben van de VS ‘cultuur’, geld, hamburgers en porno, een wereld waarin elke cultuur z’n plaats heeft lijkt me veel interessanter.

  Like

 14. ‘Israel striking Obama, rooting for Putin’ by Efraim Halevy, former head of Mossad

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4504038,00.html

  Er is een opvallende eensgezindheid onder politici in Iran, de buitenlandse joodse oppositie tegen Netanyahu c.s. (Zie o.a. Mondoweiss: About that special relationship… met belangrijke verwijzingen in de reacties daaronder, ook van juristen), Amerikaanse experts, voormalige Duitse bondskanseliers e.a. die vinden dat Merkel, Kerry moeten luisteren naar de voorstellen van Putin.

  Like

 15. Hier een audio met Stephen F. Cohen in Pacifica Radio’s ‘Beneath The Surface’ (Cohen spreekt tussen 2:00 en 22:00) De belangrijkste opmerking daarin is dat 80% van de Oekraïners geen deel willen uitmaken van de NATO, wat hen door de VS/EU wel degelijk werd opgedrongen:
  http://www.thenation.com/blog/179187/diplomatic-resolution-crisis-over-ukraine-still-possible#

  Lees ook ‘Cold War Again: Who’s Responsible?’ van Stephen F. Cohen en ‘Trying Not to Give Peace a Chance’ van Ray McGovern

  Like

 16. Pingback: Europese rechts-nationalisten als vriend van ‘post-fascist’ Putin | George Knight

 17. @Knight:

  http://www.inminds.co.uk/boycott-brands.html

  Gaat lastig worden vermoed ik.

  Inzake Wilders, hij vraagt niet meer of niet minder dan dat zowel Rusland als de EU op hun handen moeten gaan zitten, nou dat is gruwelijk slecht!
  Nee, dan Verhofstadt en van Baalen die al knuistjes zwaaiend op Maidan stonden. We hebben het beste met u voor luiden, en het IMF ook.

  Like

 18. @toetssteen
  Alles gaat goed. Zojuist 3 dagen zonder media, internet en actueel nieuws doorgebracht in de echte wereld.

  Ik begrijp niet goed wat uw claim is en welke standpunt u nou precies inneemt. Esther Voet van het CIDI kwam vanochtend met het nieuws dat Wilders in zee gaat met de verkeerden. Volgens het CIDI ’verloochent Wilders zijn principes’ door op Europees niveau de samenwerking te zoeken met extreemrechtse en openlijk antisemitische partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ.’
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22594480/__Wilders_in_zee_met_verkeerden__.html

  Datzelfde idee had ik ook gekregen. Wilders zet politieke markering en electorale winst voor inhoud en interne logica, zo lijkt uit z’n laatste koerswijziging op te maken. Zo kondigt zich opnieuw een groeiende kloof tussen schijn en wezen van Wilders en de PVV aan. Over die consistentie en de verhouding tussen de programmapunten had ik me met enkele medediscussianten vorige week al vragen gesteld. Niet om per definitie Wilders af te serveren, maar om te willen begrijpen wat nou precies z’n opstelling is inzake Israel en Putin. Ik kan werkelijk nog minder chocola van Wilders maken dan ik al kon.

  Like

 19. @toetssteen
  De politieke elite van Israël bestaat inderdaad uit maffiosi. Al heel lang. Einstein, Arendt e.a. joodse intellectuele joden lieten zich daar meer dan een halve eeuw al om begrijpelijke redenen in bedekte termen (althans voor kenners) over uit. Uw uitdrukking ‘het zijn de joden, nietwaar Fernhout?’ getuigt van stupiditeit. Voor joodse verwanten van mij (niet allen) was Netanyahu eind vorige eeuw de spreekwoordelijke druppel om Israël te verlaten. Tot zover, althans bij deze gastheer. Zelfs het CIDI begrijpt inmiddels dat we i.g.v. Geert Wilders te maken hebben met een ongeleid projectiel. On-ge-loof-lijk laat om opportunistische redenen. O.a. gealarmeerd omdat belangrijke figuren bij FN de ellende in Syrië als een zionistisch complot beschouwen. Er is nog veel meer wat het CIDI via een brok ongeluk als Wilders niet openbaar wil zien. Los van dit alles is een zich vervelende Wilders slechts een verlies aan kamerzetels in constructief opzicht op welke manier dan ook.

  Verder is het EU beleid niet uit op een BDS. Uw reactie ‘Gaat lastig worden vermoed ik.’ naar Knight slaat dus ook nergens op. John Kerry zit tussen a rock (OT onder Amerikanen) and a hard place (kantoor van maffia-baas Netanyahu) en een sissend ‘apartheid’ uit het woedeventiel werd om electorale redenen al snel terug getrokken. Uitermate hinderlijk is dat zowel aan joodse critici – dat begon al met een George Steiner decennia geleden – als aan Palestijnen bij msm geen podium wordt geboden. Ook de beeldvorming over de VS is wat dat betreft in dorp Nederland ronduit afschuwelijk. Dat duikgedrag is niet weg te branden.

  Like

 20. @george knight

  Sinds zes dagen terug uit de tropen, inclusief maag darmbezwaren, zoals dat gaat.

  Wilders is een rammelende wekker. Gelijk ook Farage hoopt mensen wakker te krijgen. Er moet een wonder gebeuren wil men niet in het moeras worden getrokken dat zo onaangenaam luistert naar: vrjheid, gelijkheid.
  Mja, in slavernij.

  @Fernhout
  Ik heb al meerdere malen gezegd dat ik het vertik om te gaan vingerwijzen als ik weet dat een uitgelezen groep d ehele zooi in feite onder de duim houdt en erger nog indirect terroriseert en voorziet van een label.

  Ja inderdaad het stel lamjurken dat overal bezig is, heeft verwantschap, maar ik ga niet mee om dat de gehele groep aan te rekenen. Dat is te zot voor woorden.

  Like

 21. @toetssteen
  Dat is dus twee keer. Ik heb niet een ‘hele groep’ iets aangerekend. Ik haal nota bene een artikel van ynet aan waarin Efraim Halevy schrijft: The Israeli public is unaware of the nature of the discourse between Jerusalem and Moscow and of the understandings, if there are any, which have been achieved in this discourse on the highest levels. Verder verwijs ik naar het EU beleid inzake de OPT. Vanwaar uw opmerkingen inzake BDS?

  Kortom, u leest niet wat een ander schrijft of bedoelt en u kletst maar wat.

  Like

 22. @Fernhout
  As you like. Het kan me werkelijk niet schelen als u eea op uw manier wenst uit te leggen. So be it.
  Kletsen, grinn, het betaalde wel erg goed moet ik bekennen.

  Like

 23. Pingback: PVV heeft twee soorten verkeerde vrienden die elkaar uitsluiten | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.