Duxit: Rutte leidt Nederland uit euro. Waarheen? Waarvoor?

eudebtcrisis

Duxit, ofwel een Nederlandse (Dutch) exit uit de euro. Premier Rutte zou er in 2012 mee gedreigd hebben tegenover EU-president Herman Van Rompuy. Deze bevestigt dat vandaag in De Volkskrant. ‘Geen enkele andere premier zwaaide ooit met het eurolidmaatschap van zijn land‘ zo citeert deze krant Van Rompuy. Nederland is opnieuw gidsland en staat er gekleurd op. Premier Rutte ontkent zijn dreigement uit 2012. 

Al sinds 2011 klinken er in Nederland geluiden dat ons land de eurozone moet verlaten. Of dat deze in een sterke en zwakke zone gesplitst moet worden. In 2011 kregen Wilders en toenmalig DNB-president Wellink het met elkaar aan de stok over de steun aan Griekenland. Vanwege de oproep om Griekenland uit de eurozone te gooien verweet Wellink Wilders  een ‘valse profeet op economisch gebied’ te zijn. Het is een strijd over doel en middelen. Want ten koste van wat moet Nederland in de eurozone blijven? Waar ligt de grens? En gaat het om het belang van de banken en de grote bedrijven, die van de burgers of wat dan ook?

De vermeende uitspraak van premier Rutte is koren op de molen van de oppositie. Zo kort voor de Europese verkiezingen van 22 mei. GroenLinks wil opheldering in een brief. Het CDA sluit zich daar bij aan. De PVV en de SP willen nog deze week opheldering van Rutte in de Tweede Kamer. PVV-leider Wilders zegt over Rutte: ‘Eerder was hij nog tegen het PVV-voorstel de Eurozone te verlaten maar nu blijkt hij er zelf voorstander van te zijn geweest. Dat is een absolute doorbraak.‘ Harry van Bommel steunt het verzoek van de PVV voor een debat. Hij zegt: ‘Premier Mark Rutte ontkent het verhaal, en dat snap ik wel, maar dit raakt aan de geloofwaardigheid van het Nederlandse bezuinigingsbeleid.‘ In een tweet zegt Van Bommel dat Rutte de eurozone beter in 2012 had kunnen verlaten. Opgelegde bezuinigingen zouden Nederland kapotmaken. 

hvb

Foto 1: EU

Foto 2: Tweet van Harry van Bommel.

10 gedachten over “Duxit: Rutte leidt Nederland uit euro. Waarheen? Waarvoor?

  1. Je lost een in de kern kapot en wereldvreemd economisch systeem niet op door van munteenheid te wisselen.

    Het huidig economisch systeem is gebaseerd op oneindige exponentiele groei. Helaas zijn er natuurwetten en is er een plafond aan wat je op de aarde kan doen qua economische initiatieven. De huidige economie is wars van die constantes als grondstoffenvoorraden en hoeveelheid beschikbare energie, vandaar dat ik het wereldvreemd noem.

    In de kern kapot, mede door bovenstaande korte uitleg en doordat men op dit moment allerlei rare fratsen en kronkels uithaalt om het systeem toch aan de draai te houden.

    De euro is hiervan niet de schuld, de economische leiders zijn hiervan de schuld. Dat dit systeem op de lange duur gewoon zichzelf kapot maakt was al meer dan 100 jaren geleden bekend.

    Dat men uit de euro wil stappen of dergelijke is gewoon inspelen op de emoties van mensen. Volksmennerij. Niks meer, niks minder.

    Like

  2. Robske heeft een punt. En het lijkt er inderdaad op dat dit systeem op de lange duur het geluk van veel mensen zal vernietigen. Maar of je nou een revolutionair bent als je zoiets zegt vraag ik me af. Het is zoals de zaken plegen te gaan en daar is niets revolutionairs aan. Revolutionair zou zijn als er iemand zou opstaan met een solide wetenschappelijke oplossing voor de problemen die nog gaan komen.

    Like

  3. “Want ten koste van wat moet Nederland in de eurozone blijven? Waar ligt de grens? En gaat het om het belang van de banken en de grote bedrijven, die van de burgers of wat dan ook?”

    Like

  4. @reinjohn
    Was er maar zo’n wetenschappelijke oplossing. Maar economen spreken elkaar voortdurend tegen.

    Ik noemde Robske goedkeurend een revolutionair omdat hij korte metten wil maken met de economische leiders. Ik deel zijn mening, maar zie het niet gebeuren. Hun machtsbasis is op dit moment onaantastbaar omdat ze de politieke leiders in hun zak hebben.

    Like

  5. Wisselkoersen hebben een functie, voor de euro landen zijn die functies er niet meer. In plaats van devaluatie nu deflatie, verlagen van lonen en prijzen, een moeizaam proces, wat tien tot vijftien jaar duurt.
    De gevolgen zie je in de zuidelijke landen, die alle een lang geschiedenis hebben van devaluaties en munthervormingen: werkloosheid.

    Frankrijk gaat nu vijftig miljard bezuinigen, ik hoop dat dat leidt tot een opstand als die van 1789, en dat dat het einde wordt van de euro ramp, misschien ook van de EU ramp.
    De Franse werkloosheid is nu 12 %.
    Bij de vakbondsmanifestaties vandaag, 1 mei, demonstreren twee van de vier grote vakbonden tegen de EU.
    De andere twee nog voor de EU.

    Bij de link die ik hierboven gaf kun je inderdaad een richtingenstrijd tussen economen zien.
    Ik denk dat de voorstanders van een lage staatsschuld en een lage inflatie inmiddels zouden kunnen zien waar hun idee toe heeft geleid.

    Like

  6. Mijn regio kampt al decennia lang met een werkloosheidspercentage boven de 12% en gaat niet kopje onder. Kwestie van hoe men omgaat met die kwestie. Overigens ook mede vanwege die omstandigheden dat Den Haag het pikte van de lokale gemeentes hier dat ze Haags beleid weigeren uit te voeren (bijv Wietpas). Iets met don’t wake the sleeping dragon.

    Persoonlijk ben ik wel voor de munteenheid de Euro, maar dat is vooral omdat ik het fijn vind als ik even naar Duitsland of België ga, dan geen Marken of Francs hoef te halen, maar gewoon met dezelfde munt als in Nederland kan betalen. Mensen die weinig in het buitenland komen onderschatten dat stuk toch enorm.

    Mijn visie hierin is dat we zonder de euro niet beter of slechter af zullen zijn. Het zijn de leiders die het probleem zijn. Een systeem draaiende proberen te houden dat met simpele logica al te bedenken valt dat het gewoon ooit kapot moet gaan is gewoon idioterie op zijn best en moderne slaverij waarschijnlijker.

    Zoals hierboven gezegd, die economische machthebbers hebben de politieke leiders in hun zak. Je kan proberen ze omver te werpen, maar de historie toont aan dat de kans op succes op dat vlak nihil is. Persoonlijk ben ik bezig met de mensen de dingen te geven die zorgt dat ze veel dingen zelf kunnen regelen en zichzelf in voorzien. Elke macht heeft een machtsbasis nodig. Die van de huidige macht is economische dingen. Je moet aan het stelsel meedoen en je te pletter werken om je huis, eten, stukje vermaak enz te kunnen betalen. Ik ben op dit moment daarin bezig het stukje eten, water en energie de mensen onafhankelijk te maken. Daardoor kunnen ze op die vlakken niet meer door de machtsbasis uitgebuit worden, en verliest de huidige macht relevantie. Ik heb al de hoop opgegeven op politieke kanalen.

    Like

  7. @reinjohn 30 april 2014 at 23:39

    Hier 15 diagrammen over hoe de problemen van de monetaire unie op te lossen. Het belangrijkste diagram heet ‘Nur über Lohnstückkostenkonvergenz kann die Krise gelöst werden.’

    Klik om toegang te krijgen tot FLASSBECK-EUROKRISE-FOLIEN.pdf

    Het enige wat er aan de euro moet veranderen is het herschrijven van het stabiliteitspact van 1997. In dat pact werden geen eisen gesteld inzake contra-cyclische kapitaalbuffers. Dat was teveel Keynes. Om een lang verhaal kort te maken: vrije markt idioten dachten dat een minimale kredietwaardigheid niet eens nodig was om leningen te verstrekken, waardoor Grieken nu hetzelfde moeten ondergaan als Amerikaanse huiseigenaren. Natuurlijk was dit alles alleen mogelijk door onzinnige gedachten over eeuwige groei. Vlak voor de eeuwwisseling werd aan vele experts gevraagd om de ontwikkeling van Dow Jones te voorspellen. De meest pessimistische voorspelling was 15.000 rond 2004 met daarna versnelde groei. Dat maakte dat Bill Clinton die desastreuze act ondertekende voor een volledige liberalisering van de financiële sector. In 2007 viel de doorgeroeste bodem uit het systeem. Daarna werd dezelfde bodem er weer ingelast en neoliberale maffiosi verfden er aan de onderkant iets overheen. En … jawel hoor, de kiezers kochten het vehikel. Anno nu staat de index op 16.500 en dat komt vnl. door QE, zeg maar gewoon gratis geld. Als het weer misgaat, en ik denk dat het weer misgaat, dan zijn er twee mogelijkheden: we laten als CDS-burger (credit default swap) of als ‘lender of last resort’ de verrotte bodem via belastingen en pensioenen er opnieuw inlassen of de pleuris breekt uit. In feite is dat laatste gedeeltelijk al het geval. Lees daarover ‘We Are in the Middle of a Civil Global War’ van Pepe Escobar.

    Maar … bovenstaande alinea heeft vrijwel niets te maken met de oplossingen die Heiner Flassbeck e.a. bieden voor de monetaire unie en die wat mij betreft in het verlengstuk neerkomen op het volgende: kiezen tussen nationale groei (in Duitsland, Nederland ligt het accent daarbij op de export en de binnenlandse vraag wordt ondermijnd ten koste van MKB en burgers; slechts de belangen van multinationals worden gediend) en Europese samenwerking. Een uitleg daarover kan alleen zin hebben als men de uitleg van Flassbeck op youtube en elders eerst volgt (‘Wege aus der Eurokrise,’ maar ook ‘Europa im Abgrund’ of ‘Wer ist der Euro noch zu retten?’), hoewel voor enkelen de diagrammen wel voldoende zullen zijn.

    De methode Flassbeck (dat is het eigenlijk niet, het is logica) druist in tegen de m.i. contraproductieve politiek van de Trojka, Merkel, Rutte, etc. en op links is er ook weinig van terug te vinden, hoewel Groenlinks, Piratenpartij en SP standpunten hebben die de methode het meest bevorderen.

    Reinjohn, ik ben me er van bewust niet echt een antwoord op je vraag is. Het is stap 1. Broederschap (tussen mensen en Europese landen), vrijheid en democratie terugwinnen op multinationals & banken is een hele strijd. Stap 2 (duurzaamheid, nulgroei, consumentisme terugdringen) kan hooguit volgen als we de Europese cultuur herontdekt hebben na stap 1.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.