Pleidooi voor nieuw politiek machtsevenwicht. Via de flanken

Ralph Nader is duidelijk. De links-rechts tegenstelling over sociale kwesties wordt vanuit een verdeel en heers tactiek door het bedrijfsleven aangewakkerd. Zodat politieke partijen niet samen een front trekken tegen dat bedrijfsleven. Het te boven komen van die tegenstelling is een recente ontwikkeling. Het zijn rebellen van progressief links en libertarisch rechts tegenover het establishment. Hun meningsverschillen zetten ze per onderwerp voor een hoger doel opzij om een gelegenheidscoalitie te smeden. Als passing ships in the night.

In een hoefijzermodel raken conservatieven en progressieven elkaar. Niet door het midden, maar over de flanken. In de VS waren het Julian Assange en Ron Paul die elkaar vonden. Of genoemde rebellen tegen het establishment van de politieke partijen. Zodat Amy Goodman van Democracy Now! en de conservatieve Glenn Beck van Fox ondanks zichzelf in hetzelfde kamp belandden. Voor even. Beslissend was dat hun afwijzing van president Obama met z’n inperking van privacy, de opbouw van de controlestaat en de vrije hand voor de veiligheidsindustrie, het bedrijfsleven en de bankensector groter was geworden dan hun onderlinge afkeer. In Nederland vinden SP en PVV elkaar soms op de flanken. Jagers trekken soms op met milieuactivisten.

Logica van politiek is het zoeken van macht door het maken van afspraken met partners. Per onderwerp of per kabinetsperiode. Nederland kent de middenpartijen VVD, PvdA, D66, CDA, CU en SGP die niet twijfelen aan het bestaande machtsevenwicht. Maatschappijcritici die een samenleving met andere machtsverhoudingen wensen hebben niks van deze partijen te verwachten. Namens de macht achter de schermen mogen ze op de winkel passen. De verandering moet over de flanken komen. Hoe lastig dat gaat toont de mislukte campagne van de SP voor de Tweede Kamer in 2012. Het is de sleutel voor het gegeven dat het establishment met inzet van de gevestigde media actief het machtsevenwicht bewaakt. SP, PVV, Piratenpartij, Libertarische partij, vrijzinnige D66’ers en conservatieve VVD’ers weten wat hun taak is. En wel elkaar opzoeken via de flanken en de sociale kwesties tijdelijk bevriezen om een ander stelsel van afspraken naar het centrum van de politiek te brengen.

JAGUAR4

Foto: Maurice Tillieux en Gos, (uit: stripreeks Gil Jourdan /Guus Slim) Trois Detectives, 1987.

Advertentie

5 gedachten over “Pleidooi voor nieuw politiek machtsevenwicht. Via de flanken

 1. Het is niet alleen zo dat links en rechts door een globale elite tegen elkaar worden uitgespeeld. Dat gebeurt ook met hele landen. Wie zich een beetje in de materie verdiept, krijgt in aanloop naar de Europese verkiezingen de indruk dat zowel regeringsleiders als oppositieleiders ofwel boodschappenjongens van die globale elite zijn ofwel zich plooien naar hoe ‘Brussel’ leeft onder de bevolking (wat het laatste betreft laten msm zich misbruiken) ofwel het is een mix. Net naar Van Rossem -Sassen van Elsloo gekeken via uitzending gemist en wat mij betreft was de uitslag 0-0. A.d.h.v. wat Sassen van Elsloo in De Dagelijkse Standaard beweert over de monetaire unie en de euro (kan nie werken) klopt zijn visie niet en is van een soort luiheid die hem bij Geen Stijl etc. zo populair maakt en i.p.v. het te weerleggen kwam Van Rossem met een reeks ad populum’s. Is dit dezelfde Van Rossem die politici bekritiseerde omdat ze Wilders niet op de inhoud bestreden? Een uurtje luisteren naar dr. Heiner Flassbeck zoals in ‘Wege aus der Euro-Krise’ of Is ‘Mercantilism Doomed to Fail?’ (samen met o.a. Joseph Stiglitz) zal er bij het twittervolk – en bepaald niet alleen bij hen – wel niet inzitten. Vooral ‘Wege aus der Euro-Krise’ is geen rocket-science, maar logica. Van putjesgravers (wetenschappers) m.u.v. een Ewald Engelen of een Willem Schinkel die de gebeurtenissen slechts vanuit hun particuliere expertise beoordelen – daar waarschuwde Spinoza al tegen – valt ook al weinig te verwachten, merk ik. Voor mensen die soep van zich laten koken, heb ik geen respect. Misschien helpt dit nog:

  = I think we’ve been in that decline for quite some time, maybe 40, 50 years. The mobility of financial capital, the mobility of technological capital, has pitted state against state, region against region, and nation against the nation. As we’ve seen with the large low cost labor based economies of China and India being integrated with the world economy, we’ve had a very, very profound change in inequality, what you might call a race to the bottom in labor rights and a race to the bottom in environmental conditions.=

  &

  = I think right-wing populism is a symptom of the despair of the feeling that there is no direction home, as Bob Dylan used to say in his “Like a Rolling Stone” song. There’s no sense of order, there’s no sense of fairness, there’s no sense of rules, and what ones we have are rules made for the elite, for the powerful.=

  The Breakdown of Democracy

  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=11775

  Overigens komt Heiner Flassbeck met dezelfde argumenten als jouw Costas Lapavitsas van een paar blogs terug. Alleen veel indringender en met diagrammen die waarachtig niet moeilijk zijn om te onthouden. Van de Europese verkiezingen in Nederland verwacht ik een 0-0 uitslag. Komt met niks (Wilders) tegen Wil niks veranderen (Pechtold). Minder dan een rimpeling in de Europese vijver.

  Like

 2. @Arjan
  Links en rechts worden in alle landen tegen elkaar uitgespeeld. Ja, de keuze van ‘Komt met niks’ tegenover ‘Wil niks veranderen’ is armoede. Zojuist econoom Bruno de Haas in Nieuwsuur gezien die pleit voor het afschaffen van de euro. Hij zegt op een andere manier wat Costas Lapavitsas ook zegt, namelijk dat er geen niet-rechtse eurosceptische keuze is.

  Like

 3. De link die ik 23:36 gaf, kan verwarring geven. Flassbeck pleit voor de mogelijkheid van een ordelijke exit van landen uit de eurozone en de schrijver van het artikel ziet het niet zitten. Er is veel meer over het artikel te zeggen (bijvoorbeeld dat (Amerikaanse) bankiers/Obama een ‘Grexit’ destijds ‘out of the question’ vonden en het IIF het geval Griekenland ‘oploste’ na veel gemor van EU leiders, om maar aan te geven hoe de machtsverhoudingen werkelijk liggen) maar niet over het afschaffen van de euro. Op zijn eigen site geeft Flassbeck aan het vertrek van Duitsland uit de eurozone (zoals door Soros voorgestelt) voor dat land een ramp zou betekenen:

  http://www.flassbeck-economics.de/die-systemische-krise-des-euro-wahre-grunde-und-wirksame-therapien/

  Degenen die wel iets van Flassbeck (en van Lapavitsas) begrijpen beschouwen, deze als de laatste mogelijk redder van de euro, al denkt Flassbeck zelf dat het 5 voor 12 is. Zie de youtube ‘Wie ist der Euro noch zu retten?’ Enfin, een zondagmiddag Flassbeck die het over de werkelijke oorzaken van de crisis heeft, beschermt mensen tegen het geklets van zowel eurofobe als eurofiele kletsmeiers.

  Like

 4. @Arjan
  Ik zeg niet dat Costas Lapavitsas voor het afschaffen van de euro pleit. Ik zeg dat Costas Lapavitsas net als Bruno de Haas geen niet-rechtse eurosceptische keuze ziet. Of: dat een geloofwaardig en krachtig links euroscepticisme ontbreekt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.