VN-rapport kritisch over mensenrechten Oekraïne

800px-Crimean_51_Alushta-Simferopol_inter-city_trolleybus_in_Simferopol

De Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties komt vandaag met een kritisch rapport over Oekraine. Alle partijen krijgen een veeg uit de pan. Er resteert geen positief beeld van de mensenrechtensituatie in Oekraïne of de Krim. De conclusie is dat desinformatie, propaganda en het aanzetten tot haat dringend moeten worden tegengegaan in Oekraïne om de verdere escalatie van spanningen in het land te voorkomen.

De wijdverbreide corruptie in Oekraïne ziet het rapport als oorzaak voor de aantasting van de mensenrechten, de vrijheden en het vertrouwen in de rechtsstaat. Dit is des te schrijnender omdat corruptie juist de armste en kwetsbaarste burgers raakt. Zo is het budget voor de gezondheidszorg de helft (3,5%) van wat de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert (7% van het bruto nationaal produkt). Een sociaal systeem van ziektekostenverzekering ontbreekt.

Over de zogenaamde Maidan-doden door scherpschutters twijfelt het rapport aan de voortgang van het onderzoek: ‘Concerns have been raised by local interlocutors in relation to the fact that the investigation is concentrating exclusively on the issue of persons killed by snipers on 20 February, and that it is not looking into issues related to responsibility for excessive force used on other occasions during the course of demonstrations between November 2013 and January 2014.’

Het rapport leest als een opsomming van een falende staat vol corruptie, gemiste kansen, propaganda, geweld en desinformatie die de werkelijkheid vertekent. Het is bedoeld als aanbeveling om lering uit te trekken, maar kan ook opgevat worden als een opeenstapeling van gemiste kansen en intolerantie. Geen prettig beeld.

Foto: Trolleybus in Simferopol op de Krim, 2007.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.