Chocolademelk en misbruik met Gijsen: katholieke hel op aarde

4555-1 Gezin aan de picknick; [chocomel drinken]; 1956

Op een keer nodigde aangeklaagde klager uit om chocolademelk te drinken. Nadat aangeklaagde terug was met de chocolademelk trok hij klager op schoot, waarna hij startte met het betasten van klager. Aanklager zat uiteindelijk met zijn hand in klagers onderbroek om met zijn penis te spelen. Na deze handelingen werd klager, bij het afscheid, te verstaan gegeven dat hij zijn mond moest houden, omdat hij anders niet in de hemel maar in de hel terecht zou komen.’

Aldus een rapport van 11 februari 2014 van de Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de R.-K. Kerk van de Stichting Beheer & Toezicht inzake Seksueel Misbruik in de R.-K. Kerk in Nederland. Het onderzoekt het misbruik in de periode 1958-1959 door toenmalig kapelaan Jo Gijsen. De latere bisschop van Roermond. De klager was 9 of 10 jaar oud. Intussen zijn klager en aangeklaagde overleden. De Klachtencommissie acht de hierboven beschreven klacht gegrond, maar niet de zwaardere klacht van anale penetratie door Jo Gijsen.

Wat leert dit voorbeeld? 1) Het is onverstandig om adviezen van religieuze leiders op te volgen; 2) Het is onverstandig om in een hemel of hel te geloven omdat een religieuze leider dat zegt; 3) Het drinken van chocolademelk met religieuze leiders is onverstandig; 4) Werknemers in de religie hebben een verstoord beeld van seksualiteit en weten zich seksueel niet te gedragen en 5) Sommige religies dienen ten zeerste afgeraden te worden omdat ze levenslange schade aan kunnen brengen. Religie is de dekmantel voor verzwakte geesten.

RA01_30051001468229_U

Foto 1: ‘Aurore’s chocolademelk en cacaodrank geeft u het volle genot van chocolade en de voedingswaarde van melk’, 1950-1975. 

Foto 2: ‘Picknick, vader schenkt chocolademelk in voor zijn kinderen terwijl de hele familie in het gras aan het water zit, 1956.’ Fotograaf: Walter Blum. Collectie Spaarnestad Photo.

4 gedachten over “Chocolademelk en misbruik met Gijsen: katholieke hel op aarde

 1. George, even oneerbiedig gezegd, het plaatje lijkt wel op de familie von Trapp, je weet wel die van de Sound of Music.

  Ik weet nou niet precies of ik blij moet zijn of niet dat Gijssen dit allemaal nog mee zou moeten maken. Het is natuurlijk wel allemaal heel erg lang geleden en het was niet meer dan een gefriemel maar van de andere kant vind ik dat je gewoon van jongens af moet blijven en zeker als je zelf je wijsvinger klaar hebt staan.

  Like

 2. Ik denk bij dit hele schandalige voorval toch eerder aan anijsmelk, dat klinkt toch allemaal wat onschuldiger en zo werd alles dan weer met de mantel der liefde bedekt. Dat vind ik nog wel het ergste aan de hele zaak, zelfs nu, had de RK van dat hele seksuele gebeuren niet veel lessen getrokken. Lessen zijn voor hen waarschijnlijk meer zaken om te geven maar niet om toe te passen op zichzelf.

  Like

 3. @Ab Ovo
  Ja, doremi. Fasol. Ter discussie staat juist of het meer dan gefriemel was wat Jo Gijsen deed. De Klachtencommissie geeft een lichter vergrijp (!) toe, maar ontkent een zwaardere beschuldiging. Cynici kunnen er een verbeelding in zien van ‘de kerk in het midden’ houden.

  @Agnes
  Anijsmelk? Ja, dat zou kunnen.

  Like

 4. Of er nog een ijsberg is, waar dit alleen de top van was? -We weten het niet totdat de slachtoffers zich melden. “Het houdt niet op, niet vanzelf.”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.