Pestman dient klacht in: AIVD luistert advocaten af

Advocaat Michiel Pestman legt uit bij AT5. Hij heeft een klacht ingediend over de AIVD bij minister Ronald Plasterk die verantwoordelijk is voor deze dienst. Pestman zegt in z’n contacten met klanten afgeluisterd te worden. Hij verklaart dat omdat zijn kantoor ‘relatief veel mensen‘ vertegenwoordigt die ‘de dienst in verband brengt met terrorisme, islamitisch extremisme, antifascisme, Moluks activisme en dierenrechtenextremisme‘. Met een beroep op de nationale veiligheid mag de AIVD een gesprek van een advocaat met een klant aftappen om onderzoek te doen. Vraag is of het beroep van de AIVD op de nationale veiligheid altijd terecht is.  

3 gedachten over “Pestman dient klacht in: AIVD luistert advocaten af

 1. Zie ook http://www.telegraaf.nl/binnenland/22487801/___AIVD_mag_advocaten_niet_afluisteren___.html. De recherche mag zoiets niet doen, de AIVD wel.

  Het ligt volgens mij niet eens zozeer aan de cliënten dat men dit kantoor zo graag afluistert – de advocaten zelf gelden nl. automatisch als subversief in de ogen van een veiligheidsdienst als de AIVD. Ulli d’Oliveira bv. staat bekend om zijn kritische standpunten t.o. het koninklijk huis (m.n. de invloed die de koning(in) uit kan oefenen via de Raad van State). Zegveld en Böhler staan bekend om hun vertegenwoordiging van slachtoffers van de Nl. Staat (uit o.a. Indonesië en voormalig Joegoslavië). In zaken waarin de Staat zèlf in het beklaagdenbankje zit kan men dus via de AIVD voorkennis bemachtigen.

  Like

 2. @Joke
  De overheid zal natuurlijk nooit onderschrijven dat het afluistert vanwege de advocaten. Een smoes is snel gevonden om het anders voor te stellen. Dat leert Edward Snowden ons.

  Like

 3. – Hoe weet Pestman dat hij wordt afgeluisterd?
  – Hoe weet Pestman dat het de AIVD is?

  jan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.