Opslag kentekens: politiek verkoopt burger uit

anpr-camera

De noodzaak voor een politieke partij die principieel en ondubbelzinnig opkomt voor de burgerrechten en die rechten niet ‘weggeeft’ in het politieke spel is deze week toegenomen. Onder vuur ligt de maatregel dat alle kentekengegevens van alle auto’s een maand lang worden bewaard. Via automatische nummerplaatherkenning worden ze opgeslagen. Zodat niet langer het principe geldt dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Volgens de nieuwe logica is iedereen verdacht. Dit ‘experiment’ is een sluipweg naar de politiestaat.

Onbegrijpelijk is dat partijen als D66 en GroenLinks die altijd van zichzelf zeggen dat ze opkomen voor de privacy en de vrijheden van burgers met deze maatregel akkoord lijken te gaan in Eerste en Tweede Kamer. Wat bezielt deze partijen die het een zeggen en het ander doen? Waarom wisselen ze principes in die ze zeggen te hebben?

Uiteraard zegt de regering dat de toegang tot de database met kentekens voor de veiligheids- en opsporingsdiensten met garanties omkleed is. Want dat zeggen overheden altijd. Maar wie na Edward Snowden regeringen op hun woord vertrouwt is lichtzinnig en wereldvreemd. Het afgeven van dit soort garanties kan in de praktijk helemaal niet nageleefd worden. Opnieuw zet de regering Rutte met minister Ivo Opstelten in de afweging tussen veiligheid en burgerrechten dat eerste voorop ten koste van dat laatste. Opsporing moet, maar kan niet onder het principe dat iedereen verdacht is zonder vermoeden van schuld.

Burgerrechtenbeweging Privacy First ageert tegen de centrale opslag van kentekens. Het heeft aangekondigd een proces te beginnen om de onrechtmatigheid aan te tonen. Mogelijk wint het zoals het dat ook deed bij de centrale opslag van vingerafdrukken bij paspoorten. Burgers moeten het zelf doen.

De les is niet een ontspoorde wet van een ontspoorde minister in een ontspoord kabinet en de vermenging van overheid en bedrijfsleven vanwege het economisch belang van de veiligheidsindustrie. Deze maatregel toont aan dat het systeem van politieke partijen faalt en zelfbewuste, betrokken en verontruste burgers voor de behartiging van hun belangen niet bij de gevestigde politieke partijen terecht kunnen.

Er is een Piratenpartij die wel ondubbelzinnig en principieel opkomt voor de burgerrechten en de internetvrijheid, maar deze partij lukt het maar niet om geloofwaardig te worden en door te breken om alle burgers die verontrust zijn over hun privacy te vertegenwoordigen. Zelfs niet in het jaar van Snowden. Deze burgers worden in Nederland politiek niet vertegenwoordigd. Ze zijn dakloos en overgeleverd aan het opportunisme en de gemakzucht van de politieke klasse die het af laat weten als deze burgers bescherming zoeken tegen de almacht van de staat.

Advertentie

6 gedachten over “Opslag kentekens: politiek verkoopt burger uit

 1. @George, wat ik zou willen weten is wie dit project heeft geinitieerd en trekt. Weet jij daar toevallig iets meer over?

  Like

 2. Ik weet toevallig welk bedrijf de software ervan ontwikkeld heeft. Ben ooit bij ze op gesprek geweest. En ze vertelden dit met trots dat ze binnen 30 seconden een nummerplaat aan een persoon konden koppelen, en dat doorseinen richting een willekeurige agent die dan wist of hij deze auto staande moest houden.

  Like

 3. PS: Dat bedrijf is CapGemini.

  En dit soort stuff vertellen ze dus gewoon op een open dag. En het is niet per se verkeerd dat zo’n bedrijf dit soort dingen maakt (commerce), maar de manier waarop het gebruikt wordt (door de overheid) is wel nogal dubieus om het maar zacht uit te drukken. Voor Cap is dit een van vele projecten waarmee ze hun boterham verdienen.

  Like

 4. Het is een lastig onderwerp. Afgezien van criminelen is er eigenlijk geen mens die tegen de ontwikkeling van methodieken is die ervoor zorgen dat criminelen in minder dan geen tijd, en tegen geringe kosten, in de kraag gevat kunnen worden. Het bezwaar dat Snowden terecht maakt, is dat die technieken ook worden aangewend voor heel andere doeleinden. Zoals het faciliteren van massamanipulatie, economische- en politieke spionage en de daarmee verband houdende chantage van individuen, teneinde ze te ‘overtuigen’ van keuzes die ze uit zichzelf niet zouden hebben genomen.

  In een zeer lezenswaardig artikel in NRC schreef technologieredacteur Marc Hijink onlangs een stukje onder de kop ‘Privacy Moe’. Het sloot aardig aan bij wat ik zelf eerder al schreef op mijn blog:

  http://jammerjoh.com/entries/general/fatsoen

  Waar Hijink op wijst, is dat Nederlandse opsporingsautoriteiten, net als hun Amerikaanse en Britse collega’s, telefoons en computers te infiltreren en er ‘malware’ achter te laten. Zich uit te geven voor iemand die ze niet zijn om een ander in de val te lokken. En meer van dat fraais. Dat uitlokken van gedrag dat op gespannen voet kan staan met de wetgeving, waarbij vriend en vijand er inmiddels ook wel van overtuigd is dat de wetgeving in de meeste ‘westerse’ landen dermate complex is en vol jargon zit, dat het altijd wel mogelijk is om ergens een kapstok te parkeren om iemand aan op te hangen, maakt dat we het ‘Stasi-niveau’ in praktische zin al riant zijn gepasseerd. Niet dat de Stasi die mogelijkheden niet zou hebben benut als ze ze hadden gehad, maar de technieken waren toen nog niet zo ver ontwikkeld. Waar we in ‘het westen’ steeds dachten dat dat bij ons nooit zou kunnen gebeuren, zijn we dat station reeds enige tijd geleden gepasseerd.

  Like

 5. De belastingdienst ontvangt automatisch een kopie van de politie van alle gescande kentekens. Een selectie daarvan bewaren zij maar liefst 7 jaar lang: https://www.security.nl/posting/361690/%22Belastingdienst+is+centrale+cloud+die+priv%C3%A9data+bewaart%22.

  Maar wat ik eigenlijk veel schokkender vond om te horen was het nieuws dat de AIVD advocaten bespioneert. Voor de politie (recherche) zijn zulke praktijken pertinent verboden, maar voor de AIVD geldt dat blijkbaar niet. Hoe kan men ooit een eerlijke kans op een proces tegen de staat krijgen, als deze jou en je advocaat steeds een paar stappen voor is?

  Like

 6. @allen
  Probleem lijkt me dat cybercrime en ICT-verstoringen een steeds groter probleem worden, maar het oprekken van de wetgever van een rechtmatige aanpak eveneens. Met de vervolgvraag, over wie moeten we ons meer zorgen maken, voor de criminelen of voor de staat? Gezien de geconcentreerde macht en de ronduit slechte resultaten die de kabinetten Rutte hebben op het gebied van wetgeving -lees de kritiek van de Raad van State van vorige week- maak ik me meer zorgen over de staat. Over de nummerplaatherkenning zegt het kabinet dat het sowieso verder wil gaan met de ontwikkeling. Als de wetgeving onvoldoende ruimte biedt moet dat maar aangepast worden. Ten koste van alles. Nog erger is dat er geen enkele krachtige tegenmacht meer is. Vandaar m’n kritiek op de gevestigde politieke partijen die makkelijker vanwege hun marketing dan hun principes in beweging komen.

  Klik om toegang te krijgen tot 20100421-bussiness-case-anpr.pdf

  @Reggie
  De invoering van ANPR is hoe dan ook big business. Wat Robske zegt komt overeen met de ronkende taal van Cap Gemini over de mogelijkheden van IT:

  Klik om toegang te krijgen tot capgemini_application_landscape_report_2014.pdf

  @Joke
  Ja, zorgelijk. De Belastingdienst als geheugen voor de andere diensten. Maar in dit geval gaat het denk ik niet om alle kentekens van alle Nederlandse auto’s, maar om een selectie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.