VPRO’s Tegenlicht vraagt zich in de uitzending ‘We zijn het zat‘ af waarom het Nederlandse politieke systeem niet klopt. Het is vastgeroest en mist de oude dynamiek. Regisseur Martijn Kieft roept op om erover na te denken waar het gevoel van onbehagen en woede precies vandaan komt. Waarom vertaalt de boosheid zich niet in protest, demonstraties of zichtbaar verzet tegen de macht? Kieft is niet optimistisch als de gevestigde politiek en macht de hervormingen van de democratie blijven blokkeren. Hoe vertaalt zich dat steeds grotere gevoel van machteloosheid uiteindelijk bij steeds meer burgers? Dat moet naar buiten komen. In bijltjesdag waarop afgerekend wordt met de bankiers, politici, bestuurders en symbolen van de macht? In revolutie? Een oproep tot verbreding van de democratie. Trek betrokken burgers erbij. Met hun energie. Het zal tijd worden.
De video’s komen bij mij niet door, ik zal in de herhaling moeten.
Ik heb net welzitten kijken naar van den Brink met een kopje soep, want ik had nog helemaal niet gegeten. Ik was naar volleybal en dan kun je moeilijk vooraf eten, dat gaat zo opspelen allemaal. Afijn ik zit dus bij van den Brink aan tafel en daar zijn ze het ook goed zat!!
Furgen Rayman, onbegrijpelijk waar die niet overal zijn hoofd vertoont, maar hier dus als expert van de vrede, Hij maakt zich boos over het vuurwapengebruik van de juwelierswerk. De andere kant met meester kom hoe heet hij nou ook alweer, yes, Hiddema, mooie vent, die waren de marokkanen zat. Zo’n Hiddema slaapt gewoon met een dubbelloops onder zijn kussen, wat dacht je wat. Nu weet iedereen het, dus die Hiddema is mooi verzekerd van geen aanslagen maar bij zijn buurman zijn nu de kansen met 33,5 % gestegen.
LikeLike
Er is niets mis met ons systeem.
Net als dat onze pensioenfondsen de beste ter wereld zijn, zo is ons politieke systeem ook één van de beste ter wereld.
De ellende werd duidelijk in 2005, toen wij tegen de zogenaamde Europese grondwet stemden, en landverrader Balkenende ons toch aan Brussel uitleverde.
Dat is alles, onze politici luisteren niet meer naar ons, maar voeren Brusselse bevelen uit.
Zo is men bezig onze pensioenregelingen verder op gemiddeld Europees niveau te brengen.
We zullen eens kijken of de EU uiteenvalt, of nog totalitairder wordt.
LikeLike
@piterfries
Dat er niks mis is met ons politieke systeem daar denken velen heel anders over. Ik ook.
LikeLike
Zolang ik leef hoor ik niet anders dan dat de burgers het zat zijn. En van mijn ouders hoor ik dat het daarvoor ook al zo was.
LikeLike
Ik heb de aflevering niet gezien en heb weinig kaas gegeten van politiek, maar ik zou zeggen dat onze level van comfort te hoog is. Onze buiken zijn gevuld en we worden prima “entertained” het “Panem et circenses”- principe. De oproep voor revolutie zal niks opleveren in Nederland, we houden allemaal teveel van onze zekerheden en we hebben veel te verliezen. Zaken beginnen nu een beetje te jeuken, maar net niet genoeg om die vieze korst van je huid weg te krabben.
Misschien moeten we gewoon wachten totdat de politiek met een maatregel komt die direct invloed heeft op onze overlevingskansen. Misschien belasting op zuurstof (behalve als je vermogend bent) of een beperkt toegang tot schoon drinkwater (behalve als je vermogend bent), verbod op Social Media (behalve als je een exclusief abonnement hebt)….het zijn maar wat ideeën. Ik weet het ook niet meer……..maar ik ben er nog steeds…..ik…….ben………tevreden………..
LikeLike
@reine
Ok. Dat hoort denk ik bij de menselijke aard. Daarin heb je denk ik wel gelijk. Maar er is toch ook iets bijkomends. Dat sinds de jaren ’80 is veranderd. De toegenomen macht van bedrijven, de verzorgingsstaat die op de tocht staat, de toenemende kloof tussen arm en rijk, laag- en hoogopgeleiden, het afnemende vertrouwen in de politiek, de macht van de EU, de gevolgen van de massa-immigratie. Over die veranderingen gaat het.
LikeLike
Pingback: Banken: gered of gereed voor de ondergang? Wat doen politici? | George Knight