Oekraïne vraagt Nederland om teruggave kunstschatten Krim

IMG_6203

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne heeft Nederland afgelopen vrijdag 28 maart formeel in een schriftelijk verzoek aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gevraagd of de objecten die in de tentoonstelling ‘De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee in het Allard Pierson Museum te zien zijn gegarandeerd naar Oekraïne teruggestuurd kunnen worden. En niet naar de Krim. Aldus de Oekraïense buitenlandwoordvoerder Yevhen Perebyynis, volgens Euromaidan PR. Hij zei dat de Oekraïense ambassade in Den Haag de nodige stappen zet ‘om de terugkeer naar Oekraïne van objecten van het cultureel erfgoed die momenteel tentoongesteld worden in het Allard Pierson Museum in Amsterdam te verzekeren.

Dit is een nieuwe zet in de schaakpartij tussen Russen en Oekraïne over de aan het Allard Pierson Museum uitgeleende kunstschatten. Ze zijn tot 31 augustus te zien in genoemde tentoonstelling en moeten daarna teruggegeven worden. Maar aan wie? Aan de musea op de door Rusland geannexeerde Krim of aan bijvoorbeeld het Nationaal Museum in Kiev? Aan de orde is of het om cultureel erfgoed gaat dat eigendom is van de Oekraïense staat. Nederland erkent de annexatie van de Krim door Rusland niet en ziet die als illegaal.

Het Allard Pierson Museum is het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. Het laat een team juristen uitzoeken wie de rechtmatige eigenaar is van de kunstschatten en aan wie ze eind augustus moeten worden teruggestuurd. Maar het zou wel eens kunnen dat het politieke aspect de overhand krijgt over de juridische en museale overwegingen. Het is uiteindelijk een kwestie van perspectief en van schaal. Logisch lijkt dat de bruiklenen naar de Krimse musea teruggaan die de objecten uitleenden.  Maar wat als Nederland bij de erkenning blijft dat de Russen de Krim onrechtmatig van Oekraïne hebben afgepakt. Wat weegt dan het zwaarst, de bruikleenovereenkomt tussen musea of de relatie tussen landen?

Foto: Kunstschat uit de Krim, nu te zien in het Allard Pierson Museum.

Advertentie

3 gedachten over “Oekraïne vraagt Nederland om teruggave kunstschatten Krim

 1. Ik heb een beeldje staan in mijn vitrinekast van Florece Nightingale. Ik vraag me nu ineens af of ze dat ook terug willen hebben. Het behoort emotioneel zowel als ideëel toe aan de Krim.
  Ik wacht vooralsnog maar even af.

  Like

 2. Florence Nightingale als belangrijk sociaal icoon hoort natuurlijk vooral aan de Britten, want zij verzorgde de Britse soldaten tijdens de Krimoorlog.

  Like

 3. De Russische regering zet druk op Nederland om de kunstschatten die het Allard Pierson Museum van musea op de Krim in bruikleen heeft ook naar deze musea terug te zenden. Vraag is wat zwaarder weegt: grote diefstal van de Krim door Rusland of kleine diefstal van kunstvoorwerpen door Nederland.

  Failure to return the Scythian gold collection to Crimea could be called embezzlement, Russian Culture Minister Vladimir Medinsky told reporters on May 22.

  “In the event of the collection not being returned to Crimea, this will be considered a fact of approved theft,” the culture minister said.
  http://www.kyivpost.com/content/ukraine/russian-culture-ministry-non-return-of-scythian-gold-to-crimea-will-be-seen-as-theft-348908.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.