De juwelier, de dief, zijn vrouw en de sociale media

1978686_262504973929981_1006949082_n

Elk zichzelf respecterende nieuwszender ruimt tegenwoordig een hoekje in voor de sociale media. Omdat het modern oogt. Dat gaat in praktijk zo. In een hoekje van de studio staat iemand voor een scherm die uitleg geeft. Over aantallen tweets, FB-vrienden en de inhoud van twee of drie berichten. Het nieuws over het nieuws verdringt het nieuws. Het past in de oude kritiek op de nieuwsmedia dat meningen de feiten verdringen. De stem van het volk klinkt niet langer in een Hilversumse winkelstraat, maar rechtstreeks via de sociale media.

Nu is er de overval op de juwelier in Deurne waarbij twee overvallers werden gedood. Waarschijnlijk door de toegesnelde echtgenote Marina Sanders die de overval op de camerabeelden zag en haar man te hulp kwam. De overvallers zijn volgens het NOS-journaal van Noord-Afrikaanse herkomst. Nou, nou, nou, dat ‘maakt veel los op sociale media’, zegt RTL Nieuws. De FB-pagina ‘Vrijspraak voor de vrouw van de juwelier uit Deurne‘ heeft al meer dan 28.000 likes. De Telegraaf kopt ‘Hevige discussies op social media over Deurne‘. De FB-pagina ‘Ik sta achter juwelier Goldies‘ heeft al zo’n 6.000 likes. De NOS  zegt ‘Facebook gaat los over overval‘.

Nieuwsmedia en sociale media verwijzen naar elkaar zonder vaste voet aan de grond. Als de lemma’s ‘Fiets’ (zie: Rijwiel) en ‘Rijwiel’ (zie: Fiets) in het woordenboek. Het draait in een kringetje. De aannames, oproepen, beschuldigingen en steunbetuigingen denderen door de media. De berichten van sociale media kunnen een verrijking zijn als oude media ze als toevoeging gebruiken. Maar niet de plaats van het nieuws laten innemen. ‘Meer, meer, meer‘, roepen de sociale media over zichzelf. Het medium is definitief de boodschap geworden.

sp

Foto 1: Na de overval op juwelier in Deurne.

Foto 2: Schermafbeelding van Spitsnieuws, 29 maart 2014 dat op FB-pagina ‘Vrijspraak voor vrouw van de juwelier uit Deurne‘ wordt geplaatst. Onder vermelding van ‘de media maakt melding van onze groep‘.

7 gedachten over “De juwelier, de dief, zijn vrouw en de sociale media

 1. Het is triest te zien hoe Wilders gelijk kreeg door twee doden. Veruit de meeste reacties zijn in de trant dat wie een overval pleegt risico loopt. Maar een enkeling wil een standbeeld voor de juweliersvrouw. Maar in Eindhoven was een demonstratie tegen haar, een dertig veertig lieden scandeerden ‘moordenaar’. De tegenstellingen binnen Nederland escaleren, naar mijn mening omdat Den Haag er onvoldoende in geslaagd is van immigranten Nederlanders te maken.

  Like

 2. Het idee dat er iemand bij een krant of ander nieuwsmedium werkt en daar voor zijn/haar werk allerlei sociale media zit af te speuren, vind ik buitengewoon treurig – “Die-en-die zegt dit op twitter, Zus-en-zo zegt dat op facebook”. Wat kan mij dat schelen? Wil ik meningen, dan kan ik die binnen mijn eigen kennissenkring wel horen en bespreken. Wat ik nodig heb is een goed onderbouwde reflectie op wat er is gebeurd – dat kan een jurist zijn (bijv. wanneer is iets zelfverdediging, wanneer niet), een psycholoog (de stressfactor), politie, een politicus, een winkelier, weet ik veel. Maar niet dat emotionele onderbuikgetrap dat we veelal zien op FB en twitter, want dat is niet meer dan een welles-nietes-spelletje en wordt zoals je al schrijft alleen maar erger en draagt nihil komma nul bij als daar ook nog eens over wordt bericht in de media.

  Like

 3. Ik zie dat treurige niet. Je moet je afvragen of het niet goed is dat borreltafelpraat tegenwoordig op straat ligt. Je weet nu tenminste wat de gemiddelde Nederlander denkt.

  Like

 4. Mij verbaast het juist dat het op een aantal zeer grote mediakanalen juist zo oorverdovend stil is omtrent Deurne. Wat denk jij George, zou dat misschien iets verklaren van de drukte op andere media?

  Like

 5. Ik vind het nogal triest dat de gevestigde media dit soort dingen dan in het nieuws brengen (en ook andere dergelijke sociale media zaken). Het lijkt erop alsof de gevestigde media het publiek proberen vast te houden door zichzelf als experts die overal om zich heen rondkijken afspiegelen. Ze zullen flink wat mensen ermee kunnen vasthouden, maar een groot deel, en vooral het deel dat ze al kwijt zijn werkt dit enorm averechts op. Die (waaronder ik) zien het eerder als een diskwalificatie van het bestaansrecht van de huidige werkwijze in de gevestigde media. Kritisch zijn en neutrale op feiten gebaseerde nieuwsberichten en uiteenzettingen en betogen waarin verschillende meningen aan bod komen zijn tegenwoordig al lang niet meer een hoge prioriteit. Het geld is de hoge prioriteit. En er valt goed geld te verdienen met sensatie, onderbuikgevoelens en schokkende headlines.

  Toen ik mijn eigen woning kreeg heb ik niet eens een TV abbonement afgesloten. Ik vergaar mijn nieuws via verschillende blogs en nieuwssites. Ik probeer dan ook zo ver weg mogelijk van de huidige informatieoorlog te blijven die gevoerd wordt tussen de gevestigde media van verschillende machtsblokken (ook een referentie richting de Oekraïne situatie). Blogs presenteren vaak een flinke scheut mening in hun bericht, maar als je meerdere blogs leest, dan is een oud Nederlands gezegde een goede leidraad om via te werken: De waarheid zit ergens in het midden.

  Like

 6. Pingback: Demonstratie tegen juweliersvrouw roept reacties op | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.