George Knight

Debat tussen links en rechts

Farage kiest partij voor Putin. Clegg veroordeelt. Iedereen verliest

with 18 comments

Opvallend bijverschijnsel van de annexatie van de Krim door Rusland is dat Europese rechts-nationalisten zo walgen van de EU dat ze zich aan de zijde van president Vladimir Putin scharen en wegkijken bij diens acties. Dat werkt wederzijds, want voor het zogenaamde referendum op de Krim haalden de Russen de anti-Amerikaanse EODO als waarnemer in huis. Zo tekent zich onder het motto ‘De vijand van m’n vijand is m’n vriend’ een gelegenheidspact af tussen delen van rechts-extremistisch Europa en het bewind van Putin. Deze alliantie is niet zonder gevaar voor de nationalistische anti-EU partijen, want een oorlogszuchtige Putin kan in de komende weken de Europese verkiezingen ongunstig beïnvloeden. Dan worden ze met electorale schade meegesleept. Ook niet alle rechts-nationale partijen springen op de wagen van Putin, maar de Britse UKIP wel.

De liberale vice-premier Nick Clegg lijkt echt verbaasd over een uitspraak van Nigel Farrage waarmee hij in debat ging. Deze zei volgens The Guardian: ‘We should hang our heads in shame. The British government has actually geed up the EU to pursue effectively an imperialist, expansionist – and even Mr Barroso, the commission president, once said we are building an empire. We have given a false series of hopes to a group of people in the western Ukraine. So geed up were they that they actually toppled their own elected leader. That provoked Mr Putin. I think the EU frankly does have blood on its hands in the Ukraine.’

Vice-premier Clegg vindt wat Farage zegt beledigend voor de Oekraïners. Probleem is echter dat de regering-Cameron alle geloofwaardigheid heeft verloren als het om de rechtsstaat gaat. De Irish Times memoreerde gisteren dat ‘The Guardian‘ door de Britse regering bedreigd werd met sluiting als het nog langer stukken over de NSA zou publiceren die gebaseerd waren op de documenten van Edward Snowden. Een regering die daarmee dreigt verliest elk recht van spreken. Zoals ook Putin elk recht van spreken heeft verloren met z’n annexatie van de Krim. Clegg heeft gelijk over het aanschurken van Farage tegen Putin, maar is niet langer een geloofwaardige criticus. Wel als-ie met zijn partij uit de regering-Cameron was gestapt. Zoals het ook volstrekt ongeloofwaardig klinkt als Putin de Oekraïense democratie en rechtsstaat laakt, terwijl het daarmee in Rusland veel slechter is gesteld. Farage verliest alle geloofwaardigheid door tegen Putin aan te schurken.

Een verhaal van louter verliezers. Ze zijn verblind door de effecten van hun eigen optreden dat ze buiten de orde achten, maar ze de ander graag op afrekenen. Door de ander terecht te wijzen proberen ze hun eigen tekort te camoufleren. Terechtgekomen op de glijdende schaal van de praktische politiek zijn types als Putin, Clegg en Farage onder een ethische grens gezakt. Aan ons is het om ze allen zonder onderscheid af te wijzen.

18 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Farage ziet het goed als hij stelt dat Poetin geprovoceerd is. De regieme change in Oekraïne, geïnitieerd door VS en de EU, is een duidelijke provocatie.

  Obama in Brussel:
  “Of course, neither the US nor Europe are perfect in adherence to our ideals, nor do we claim to be the sole arbiter of what is right or wrong in the world — we are humans after all, and we face difficult decisions about how to exercise our power.” The difference, he decried, as that the US “welcome[s] the responsibilities that come with global leadership.”

  En dat is het probleem. De VS denkt dat ie de baas is van deze wereld en handelt daarnaar. Enige tegenwicht tegen deze overwicht is geboden.

  Like

  ReggieRoning

  27 maart 2014 at 16:58

 2. @Reggie
  Tja, iedereen wordt wel eens geprovoceerd, maar da’s toch nog geen reden om ergens bovenop te springen? Feit dat Obama en de VS fouten maken -mee eens- is voor Putin toch geen reden om dat dan ook te doen en de integriteit van een derde land als Oekraïne te schenden?

  Ik pleit juist voor het verstand en de redelijkheid als tegenwicht. Omdat dat tot het meest duurzame overwicht leidt. Da’s beter dan de oorlogstaal van Putin als tegenwicht dat tot niks leidt. Of het opportunisme van Farage.

  Like

  George Knight

  27 maart 2014 at 18:03

 3. De Engelsen zijn niet de enige:

  Like

  Arjan Fernhout

  27 maart 2014 at 18:11

 4. @Arjan
  De rechts-extremisten of rechts-nationalisten verzamelen zich achter Putin. Als voorbeeld of spookbeeld, maar met een conservatieve en autoritaire agenda. Want de vijand van hun vijand (Obama) is hun vriend (Putin). Maar alleen ook weer niet echt. Alleen voor zolang het duurt en het wat oplevert. Dus weg met de vrijheden en vredestaal, vooruit met oorlogstaal. De Amerikaanse Republikeinen stoffen in sneltreinvaart hun koude oorlogsretoriek af. Wie weet volgen de Europese recht-nationalisten via een omweg dit Amerikaanse voorbeeld en nemen ze alsnog afstand van Putins Oekraïne-politiek.
  http://digbysblog.blogspot.com.br/2014/03/memo-to-rand-paul-youre-spitting-into.html

  Like

  George Knight

  27 maart 2014 at 18:26

 5. @George, Poetin zijn actie komt m.i. niet voort uit het feit dat hij geprovoceerd werd of zodanig voelt. Poetin verdedigd met zijn actie op korte termijn de Russische belangen in Oekraïne en op langere termijn het gevaar van een NATO die op de loer ligt om in de voortuin van de Russen raketschilden te plaatsen. Net zoals het probeerde met Georgië. Het is raar om te verwachten dat de Russen zich zonder slag of stoot zullen laten omsingelen.

  Like

  ReggieRoning

  27 maart 2014 at 18:50

 6. Uiteraard zien de EU critici dat die EU ook nog verworden is tot een bijkantoor voor VS wereldimperialisme.
  Verder is de Russische Federatie al omsingeld door VSNATO.
  Dat de man van het land dat Irak met een smoes binnenviel, honderdduizenden mensen de dood liet vinden, dat land verwoestte, en destabiliseerde, de 100 doden per week daar zijn niet eens meer nieuws, het woord waarden in de mond durfde te nemen, uiterst droevig dat de Europese kontlikkers die man aanhoorden in Brussel.

  Like

  piterfries

  27 maart 2014 at 19:10

 7. @ Reggie. Als Putin dit over zich heen had laten gaan was zijn lot, en dat van het Russische volk, hetzelfde geworden als dat van Saddam en de Irakezen.

  Like

  piterfries

  27 maart 2014 at 19:12

 8. @Reggie
  Ok, Putin doet maar. Maar daarom hoeven we zijn daden nog niet goed te praten. Interessant is het verslag van Paul Goble over de ‘rode lijnen’ en de omsingeling zoals journalist Yevgeny Krutikov die ziet:
  http://windowoneurasia2.blogspot.nl/2014/03/window-on-eurasia-putin-draws-his-own.html

  @piterfries
  Mij is die Obamania in Nederland en Brussel ook een raadsel. Ik heb vol vervreemding gezien wat er deze week in Den Haag gebeurde. Het had iets religieus wat ik niet kon volgen. Maar opnieuw, dat alles geeft Putin nog niet het recht om Oekraïne aan te vallen. Als ik persoon A een klap geef, dan geeft dat persoon B toch niet het recht om persoon C een klap te geven. Dan moet ik ter verantwoording worden geroepen.

  Like

  George Knight

  27 maart 2014 at 19:18

 9. @Ongelooflijk De partij aanvallen die predikt weg te wezen uit alles waar de USA ongeveer tot aan de nek in zit aan te vallen.

  Extreem liberaal zou alzo een gevaar opleveren, Yeah de geschiedenis staat er vol mee,,, ow, nou eh niet.

  Rand Paul;

  “http://www.paul.senate.gov/?p=blog&id=227

  Like

  toetssteen

  27 maart 2014 at 19:24

 10. @Toetssteen
  Je weet toch dat er in de Republikeinse Partij een strijd is tussen de isolationisten en de haviken die de veiligheidsindustrie steunen? Ook binnen de Tea Party. Dus zo duidelijk als je het voorstelt is het niet. Inderdaad zijn Ron en Rand Paul terughoudend met interventies. Maar vraag is welke positie senator Rand Paul straks inneemt als de kaarten zijn geschud in zijn partij.

  Like

  George Knight

  27 maart 2014 at 19:29

 11. Is het nu eigenlijk Putin of Poetin?
  Ik zeg altijd gewoon Poetin maar ik weet eigenlijk niet helemaal meer wat te doen gebruikelijk is.

  Like

  Flip Roodnat

  27 maart 2014 at 21:32

 12. @Flip
  De Engelsen zeggen ‘Putin’. Nederlanders moeten geloof ik ‘Poetin’ zeggen. Bij het eerste moet ik aan het Franse ‘putain’ (hoer) denken, bij het tweede aan de poet die binnen is. Wat dekt de lading het best? Je hebt gelijk dat het lastig is.

  Like

  George Knight

  27 maart 2014 at 21:41

 13. Je hebt wel meer ven die rariteiten om je in de war te brengen. Zo zeiden we eerst altijd Peking , zo hadden we dat geleerd en toen werd het ineens Beiing, ik dacht wat krijgen we nou, het zal toch niet zo zijn dat zo’n stad ineens een heel andere naam krijgt Moet je nagaan wat dat voor consequenties heeft. Moet iedereen zijn briefpapier opnieuw laten drukken, en verhuiskaarten Het is een beetje onfris zulke acties, echt chinees ook, gluiperig. Maar goed, op een moment dado ga je er toch aan wennen. Kom ik op de zeedijk, heb ik trek in eend, ik ben echt gek op eend, ik zeg doe mij maar een halve Beijing eend. Zitten die meisjes me toch een potje te giechelen, houd je niet voor mogelijk. komen er weer anderen bij , ook giechelen natuurlijk. Je weet het natuurlijk nooit met die smalle ogen maar ik vatte het in ieder geval op als giechelen want ze hadden ook hun hand voor hun mond terwijl ze niet gaapten. Komt ineens moeder de chinese vrouw op me afstappen, ze vraagt nogmaals wat ik wil bleek dat ze alleen maar Peking eend hadden Nou vraag ik je! Moeten al die stakkers weer verhuiskaarten kopen , briefpapier. Ik begin zo langzamerhand te geloven dat de chinese medemens touch beter afwas onder mao. Je kunt veel over hem zeggen en ik ga hier ook niet de hele culturele revolutie goed zitten te praten en de martelpraktijken en vermissingen maar 1 ding moet je hem meegeven , hij was wel standvastig. Het was niet de ene dag wonen we in china en de volgende dag in Chicka.

  Like

  Flip Roodnat

  27 maart 2014 at 21:41

 14. Ja en dan heb je natuurlijk ook nog Ceylon dat wordt dan ineens weer Sri Lanka. Nee, er heerst toch nog een hoop wanorde en ellende op de wereld, George.

  Like

  Flip Roodnat

  27 maart 2014 at 21:42

 15. Ja verdomd, dat het zo dicht bij de putain ligt dat had ik me nog niet eens gerealiseerd.
  Putains, zou dat nou mogen van poetin. KJe kan het toch eigenlijk niet maken om tegen homo;s te zijn en dan wel de hoeren vrijelijk hun gang te laten gaan. Het zal wel voortkomen uit zijn eigen egoïstische seksuele voorkeur.. de smeerlap!

  Like

  Flip Roodnat

  27 maart 2014 at 21:45

 16. @Flip
  Absoluut waar. De wereld begint bij taal. En wie daar een potje van maakt, maakt van de wereld ook een potje. Hoewel, een stoofpotje met alles d’r op en d’r an kan best lekker smaken. Maar noem het dan wel bij de juiste naam.

  Like

  George Knight

  27 maart 2014 at 21:47

 17. George, evenwicht bestaat niet. En al helemaal niet een ‘duurzaam evenwicht’. Alles in onderhevig aan verandering en daarom kan er nooit een evenwicht zijn. Wel kan gezegd worden dat alles streeft naar evenwicht…om daarna weer plotsklaps uit elkaar te vallen. Zo werkt de natuur. Mensen willen graag evenwicht, zelfs een duurzaam evenwicht, maar dat is altijd tot mislukken gedoemd, juist omdat alles aan vernadering onderhevig is.

  Poetin probeert het evenwicht weer te herstellen tussen de grootmachten. Dat dit niet helemaal volgens de internationale rechtsorde verloopt is duidelijk, maar welke grootmacht heeft oren naar de afspraken die mondiaal gelden. Juist ja, geen enkele. Geo-politiek heeft een geheel eigen dynamiek. Inzet is hier de macht over Azie.

  De religieuze verering van de persoon Obama in het westen staat haaks op het boeven imago wat rond Putin is gecreeerd. Het is niet anders, wij zijn gedoemd om daar weer massaal in te trappen. Als de religeuze leider spreekt hangen we aan zijn lippen. Als hij verkondigt dat Europa zich meer moet bewapenen dan gebeurt dat. Amerika is slim en maakt handig gebruik van de media.

  Het ziet er naar uit beste George dat het geld dat je zo graag voor de kunsten besteedt ziet de komende jaren richting defensieuitgaven zal gaan.

  Like

  jan

  28 maart 2014 at 12:12

 18. @Jan
  ‘Het ziet er naar uit beste George dat het geld dat je zo graag voor de kunsten besteedt ziet de komende jaren richting defensieuitgaven zal gaan.’

  Ja, Jan, ik ben er ook bang voor. Trouwens het uitgespaarde geld van defensie kwam niet bij de kunst terecht. Want daarop werd nog meer bezuinigd.

  Bij Russische mensenrechtenactivisten en oppositie heeft president Putin trouwens ook het image van een boef dat niet veel verschilt van het beeld dat van Putin in het buitenland bestaat. En in de VS ziet ongeveer de helft van de bevolking Obama als een onbenul die mooier praat dan handelt. In beide laatste lezingen kan ik me goed vinden.

  Like

  George Knight

  28 maart 2014 at 14:43


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: