Weten we of Russische troepen in beweging komen?

uke_btr

‘Russische troepen in beweging? Een nogal suggestieve vraag. Het is van het kaliber ‘Hoe onbeschoft zijn Nederlanders?’ of ‘Is A een pedofiel‘? En ga maar door ‘Zijn de Antillen een boevennest?‘, ‘Is Maxima een golddigger?, Is de islam democratisch?‘, of ‘Is Wilders een racist?‘. De vraag stellen is de vraag beantwoorden. De vraag verdringt het antwoord. Natuurlijk zijn Russische troepen in beweging. Maar alleen, waarheen?

Paul Goble zet het op z’n blog ‘Window on Eurasia‘ op een rijtje. De deskundigen zeggen allen wat anders over de militaire bedoelingen van de Russen met Oekraïne. De meningen neutraliseren elkaar. Na lezing van dit overzicht en het aanhoren van vele andere deskundigen weten we nog steeds niet of de Russische troepen in beweging komen. ‘Half-mei of anders niet‘, zegt Pavel Felgenhauer. Onderdirecteur Aleksandr Khramchikhi van het Instituut van Politieke en Militaire Analyse in Moskou vindt het ‘nu al duidelijk dat er geen oorlog komt’. Aleksandr Golts ziet de Russische troepen weer wel delen van Zuidoost-Oekraïne met geweld innemen. Hoewel het mede door het terrein geen makkelijke klus zal zijn. Het baart hem zorgen dat de Russen geen waarnemers bij hun troepenbewegingen toestaan, terwijl dat volgens de Weense conventie wel zou moeten.

Zo buitelen de feiten over elkaar heen. Iedereen belicht weer een ander aspect. We worden er duizelig van en weten niet of de Russische troepen in Oekraïne in beweging komen. Daarom kunnen we beter niet net doen alsof we het weten door duidingen, analyses en opinies. Die deftig de onkunde van de beschouwer verbergen. Is er dan niets zinnigers over te zeggen dan de uitspraak ‘dat we het niet weten‘? Da’s dus helemaal de vraag.

Foto: Russische troepen in beweging.

3 gedachten over “Weten we of Russische troepen in beweging komen?

 1. Dat wisten we in 30-er jaren van de vorige eeuw ook niet toen een befaamde Grootduitser de Duitsers elders ging beschermen en eerst de Elzas, toen Oostenrijk en vervolgens Tsjechoslowakije annexeerde. Zelfs op dat moment hadden we nog dat onnozele Chamberlaingevoel dat dat allemaal toch niet zo erg was!

  Like

 2. Met speculeren worden mediaoutlets volgepropt. Consumenten vreten het als verse, warme broodjes. Mediaoutlets en experts spelen daar grif op in. Hoe spannender, hoe gretiger. Zelf veilig voor een scherm Warlord spelen is razend populair.

  Voordat troepen in beweging komen- een tactisch wapen- spelen zich tal van processen af, die zich tijdens kritieke situaties uitgezet in tijd, veelal in hevigheid tangentieel versnellen. Ten goede of ten kwade.

  Misschien zinvoller om eerst eens te buigen over de vraag “wat is het Nederland, de EU, de Atlantische As waard om de sanctiespiraal verder op te laten lopen?” Ga me niet vertellen dat de consequenties met een aantal scenario’s niet gesimuleerd kunnen worden. Dat gebeurt, de geavanceerde computers van de EU kunnen tal van scenario’s simuleren. Per land en voor de gehele EU en de wisselwerking daartussen.
  Wil men tot het uiterste gaan, luidt de vraag uiteindelijk, “Wat is een onverdeelde, een gedeelde Oekraine met of zonder Krim ons waard?”. Waarbij een oorlog niet mag worden uitgesloten om de perceptie helder te houden.
  Vertrouw niet op Kerry die ‘vroeg’ aan het Amerikaanse Congres “Is Oekraine een oorlog waard?” en daar meteen aan toevoegde “dat is uitgesloten”. Hij stelde domweg de verkeerde vraag.

  Als ‘democratie’ ons hoogste ‘goed’ is, dan kan dit ook worden ingezet om de tangent minder steil te laten verlopen. Bijvoorbeeld parlementaire goedkeuring voor oplopende sancties. Zoals het parlement ook de inzet van militaire middelen moet goedkeuren. En dan niet het Europees parlement, want dat heeft geen bevoegdheden in deze kwestie.
  Nu worden tijdens Eurotoppen razendsnel min of meer half voorgekookte beslissingen genomen, waarbij “de Europese Raad de Raad vraagt om… volgens ‘written procedures’…….” etc. Een dag later in de officiele Europese Courant en het is wet.

  Like

 3. @Joost
  Vrede voor onze tijd. Of vrede in onze tijd. Maar er kwam oorlog.

  @King Billy
  Ik zie de EU helemaal niet driftig in de weer met sancties. Dat lijkt me verstandig. De EU moet Putin gewoon doodknuffelen met vrede, democratie en vrijheden. Precies dat waar Putin niks mee kan. En daarnaast gewoon in vijf jaar onder de vermoedelijk aanstaande president Poroshenko met behulp van de EU, VS en de wereldgemeenschap (Japan, Arabische landen) Oekraïne opbouwen tot een rechtsstaat met vrijheden en een zekere welvaart. Zodat de Russen afgunstig worden.

  Het dreigen met sancties kan wel in waarschuwende zin opgelegd worden bij de opbouw van de Krim. Gewoon afspreken en opleggen dat elk bedrijf of organisatie die daaraan meewerkt op een zwarte lijst komt en in de EU of VS geboycot wordt. Ook Russische bedrijven. Zul je eens zien wat de Krim voor succesverhaal wordt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.