Heertje: Domheid en arrogantie nekten PvdA. Hoe verder?

Oud-hoogleraar Economie en kritisch PvdA-lid Arnold Heertje geeft in een opiniestuk ‘Domheid en arrogantie hebben de Partij genekt‘ in De Volkskrant aan wat er volgens hem mis is met de PvdA. Da’s veel zoals de titel doet vermoeden. De partij zou geen antwoord hebben op de problemen van deze tijd en daar verkeerd op reageren, maar doet alsof het dat antwoord wel heeft. Dus: domheid en arrogantie. Het is geen nieuwe vraag.

Ik vermoed trouwens dat het met de uitwerking van de domheid net iets anders gesteld is dan Arnold Heertje denkt. Met dank aan Matthijs van Boxtel: ‘Intelligentie biedt nog geen garantie voor zelfbehoud. Sterker nog: intelligentie kan domheid zelfs kracht bij zetten.’ Als de leden van het kabinet Rutte-Asscher uitsluitend dom waren zouden ze allang tot inzicht gedwongen zijn. Maar hun domheid is kern van een denken dat wordt gemaskeerd door intelligentie en daarom niet tot zelfbesef komt. Zelfreflectie wordt niet overdacht.

PvdA-denker René Cuperus zag eerder Nederland voor drie vuurproeven staan: de uitweg uit de financiële crisis, het antwoord op het politieke onbehagen, en herstel en rehabilitatie van het publieke ethos van overheid en publieke sector. Daarbij komt voor de PvdA nog eens de alarmtoestand bij die alle sociaal-democratische partijen treft. In de PvdA wordt goed nagedacht, maar verkeerd gekozen. De leiders zijn te pragmatisch (Kok), te weinig tactisch (Bos), te weinig operationeel (Cohen) of te weinig strategisch (Samsom).

In het programma gaat het mis. Heertje verwijst de verklaring van de nederlaag die Diederik Samsom en andere PvdA’ers geven regelrecht naar de vuilnisbak: ‘Tegen deze historische achtergrond herleidt de leiding van de PvdA de vernietigende verkiezingsuitslag tot de lange duur van de crisis en het onvermogen van de potentiële aanhang reeds nu de vruchten te zien van een beleid dat inzet op een sterk en sociaal Nederland. De grootscheepse nederlaag ontspruit aan oorzaken van voorbijgaande aard, waaraan niemand iets kan doen.’

Want vervolgt Arnold Heertje: ‘Intussen schrijven in de Verenigde Staten economen als Robert Reich en Joseph Stiglitz indrukwekkende boeken over de toenemende scheefgroei in de inkomens- en vermogensverdeling, waardoor de samenhang in de maatschappij verkorrelt, de traditionele arbeiders verpauperen en in hun voetspoor de middenklasse wordt bedreigd. Die schrikbarende verschijnselen doen zich ook in Nederland voor, maar daarover geen woord van de zijde van de Partij van de Arbeid.’

Wegkijken en blijven hangen in symboliek is karakteristiek voor de PvdA sinds Kok. Met als gevolg dat het vlees nog vis is. Geen VVD of D66, evenmin SP. Zo ontstaat door een rammelend zelfbeeld een voorstelling van zaken die niemand kan volgen. De pretentie van brede volkspartij noemde gisteren bij Nieuwsuur minister Frans Timmerman leidend voor de PvdA. Was het maar zo. Om met Heertje te spreken: ‘Kortom, de Partij van de Arbeid is ongewild aan de verkeerde kant van de geschiedenis terechtgekomen door het samengaan van een intellectueel tekort (..) met de intimiderende en arrogante houding van met de Partij van de Arbeid verbonden bestuurders en ambtenaren, jegens de werkvloer van de samenleving.‘ Wat de PvdA nodig heeft is nadenken over programma en mensen die onvervalst de pretentie van brede volkspartij kunnen waarmaken.

Advertentie

6 gedachten over “Heertje: Domheid en arrogantie nekten PvdA. Hoe verder?

 1. Hoe nu verder? Het her-ijk ritueel kan pas plaats vinden als ze na de landelijke verkiezingen niet meer in de regering komen. Ze gaan dan iets met poppetjes verschuiven doen, iets met hun achterban raadplegen doen, en als Samson dan nog mee mag doen dan alleen op voorwaarde dat hij zijn pak met stropdas weer uit trekt en weer gewoon op z’n Spekmans in de oppositiebankjes plaats neemt. Wat de PvdA is overkomen overkomt bijna iedere partij die op het pluche komt te zitten. Oorzaak hiervan is de erbarmelijke toestand van de Nederlandse journalistiek die voornamelijk fungeert als doorgeefluik van politieke besluiten en opinies zonder dat ze gebruik maken van kritische intellectuelen die dat wat leeft in de maatschappij helder kunnen formuleren. De journalistiek, de verbindende schakel tussen burger en politiek, is er debet aan dat de afstand tot de politiek zo groot is, en de politiek het contact met de ‘werkvloer’ kwijt is geraakt. En als dat contact er niet meer is, als een partij niet meer kritisch gevolgd wordt, dan denken de heren politici dat alles mogelijk is. De teloorgang van de PvdA is de teloorgang van de Nederlandse journalistiek. Ik pleit voor een her-ijkings weekend journalistiek.

  jan

  Like

 2. Er is een groot misverstand, er is geen domheid.
  Hollande doet precies hetzelfde als Diederik en consorten, alleen wat trager.
  Het is gewoon EU politiek.
  Een EU, dat maakten de afgelopen dagen glashelder, die verworden s tot een machtsinstrument voor de VS. Zoals Obama zei, ‘iedereen zal de gevolgen voelen’.
  De zesduizend Duitse bedrijven die veel zaken met Rusland doen, knijpen hem al, hun werknemers nog meer.
  Het enige positieve aspect van dit alles voor mij is dat het kan leiden tot het einde van de EU.

  Like

 3. @jan Ik denk dat je volkomen gelijk hebt; er is geen ‘onafhankelijke’ journalistiek meer. De instituties die zich nog bezig houden met het uitgeven van papieren kranten zijn allemaal min of meer verbonden met een subsidieverstrekkkende instelling. De ‘onafhankelijkheid’ moet van bloggers komen, helaas is onder hen maar bijzonder weinig historisch besef. Iemand als Telegraafcolumnist Jacques Gans wordt dan ook node gemist!

  Like

 4. Je zou volgens mij bij de verkiezingen moeten stemmen over onderwerpen(referendum) en niet op mensen.
  Groeten Paul

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.