George Knight

Debat tussen links en rechts

Wat zeggen Russische media over dood van Oekraïense rechtse leider Muzychko?

with 15 comments

Hoe kan het door het Kremlin gecontroleerde RT uitleggen dat de Oekraïense overheid met speciale Sokol eenheden optreedt tegen de rechtse-nationalist Oleksandr Muzychko (ook wel: Sashko Bily) en lid van de Rechtse Sektor in het West-Oekraïense Rivne als het tegelijkertijd beweert dat de overgangsregering uit fascisten en neo-nazi’s bestaat? Zelfs onwettig zou regeren en daarom voor Rusland geen gesprekspartner is?

Negeren kan RT dit bericht niet, maar vervormen wel door feiten weg te moffelen. Opmerkelijk is dat de rechts-nationalistische Oekraïense en Russische propaganda elkaar vinden in hun lezing van de feiten die negeert dat Muzychko door de overgangsregering in Kiev en in het bijzonder minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov is aangepakt, maar zou zijn vermoord onder verdachte omstandigheden. RT spreekt over ‘unknown gunmen‘ en gaat de reden voor de aanhouding uit de weg. Zodat het niet hoeft te melden dat de overgangsregering Oleksandr Muzychko aanpakte omdat-ie de openbare orde in gevaar bracht.

De BBC omschrijft de houding van de Russen: ‘Moscow says the activities of Right Sector and other Ukrainian nationalist groups pose a threat to the large Russian-speaking minority in Ukraine. President Vladimir Putin gave that as one of his reasons for intervening in Crimea. However, some commentators say Russia has deliberately whipped up such fears, and that the influence of Right Sector in Ukrainian politics is exaggerated.’

Russische propaganda is net als Russische politiek een doodlopende weg omdat het tegen steeds meer tegenstrijdigheden aanloopt die het steeds moeilijker kan verklaren. Zodat steeds minder mensen de retoriek van Russische media en politiek geloven. RT weigert een onderscheid te maken tussen een lokale maffiabaas als Oleksandr Muzychko die onder dekking van rechts-nationalistische groepen als de Rechtse Sektor opereert en de centrale Oekraïense regering die optreedt tegen crimineel gedrag. Dat tekent het ongelijk van RT.

das

Foto: Muzycho werd gezocht door de Oekraïense en Russische autoriteiten. Credits: AP.

15 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. George, je weet best dat de huidige “overheid” een imago probleem heeft die nu gemanaged dient te worden. De useful-idiots worden nu vakkundig opgeruimd. Ondertussen heeft de lieftallige Tymoschenko in niet misverstane woorden te kennen gegeven hoe ze de Russen wel eens zou willen aanpakken. Over haar hoeven we ons ook geen zorgen meer te maken denk ik zo. Prima, 2 down nog veel to go.

  Like

  ReggieRoning

  25 maart 2014 at 17:20

 2. @Reggie
  Elke overheid heeft problemen die gemanaged moeten worden. Dat de Oekraïense overheid dat doet ontkent president Putin juist. Ik ben verbaasd dat dat bericht over Julia Timosjenko zoveel aandacht trekt. Ik zag het gisteren al op …. RT langskomen. Ik ben absoluut geen fan van haar. Maar zij ontkent in het telefoongesprek met Nestor Shufrych gezegd te hebben een atoombom op de Russen te gooien. Let wel: ‘de 8 miljoen Russen in Oekraïne’. Die uitspraak past eigenlijk ook helemaal niet in het gesprek waarin vooral Shufrych zich tamelijk rechtsstatelijk opstelt. Hij wil het internationaal recht laten spreken.

  Klonk dat geluid maar meer in de regio. Aan mij maakt het gesprek of de falsificatie van het gesprek duidelijk dat Oekraïners over partijgrenzen elkaar vinden tegen de Russen. Of dat nou slimme propaganda van de Russen is weet ik niet. Het geeft denk ik vooral aan dat ze bang zijn voor Julia Timoshenko.

  Like

  George Knight

  25 maart 2014 at 17:40

 3. Wie verwacht nu dan in een confrontatie, vanwege westers imperialisme, tussen VSEUNATO en Moskou geen bloed zal vloeien ?
  Beide zijden zijn er uiteraard op gebrand de ander zwart af te schilderen.
  Het verwonderlijke tot nog toe is dat er nog nauwelijks bloed is gevloeid.

  Like

  piterfries

  25 maart 2014 at 19:02

 4. George, Erdogan in Turkije zegt ook dat de afgeluisterde telefoongesprekken montage zijn. Zo lust ik er nog wel een paar. Schrappen we even haar nucleaire opmerking, de rest verdient ook geen schoonheidsprijs.

  Like

  ReggieRoning

  25 maart 2014 at 19:51

 5. @piterfries
  Per definitie zal er in een confrontatie tussen Rusland en andere landen bloed vloeien. Niemand twijfelt daaraan. Maar vraag is of het tot een nadere confrontatie komt.

  @Reggie
  Terechte verwijzing naar Erdogan. Hij haalt alles uit de kast om z’n positie te behouden. Maar weten we zeker of de opnames niet gefabriceerd zijn?

  In het Oekraïense conflict draaien de Russische media en inlichtingendiensten overuren. Zij halen met inzet van vele middelen alles uit de kast om tegenstanders zwart af te schilderen. Wat niet slecht uitpakt want vele Russen, maar ook niet-Russen geloven de verhalen over Kosovo, fascisten en neo-nazi’s in Kiev en de bedreigde etnische Russen op de Krim of Oost-Oekraïne. Ook gefabriceerd.

  In die publicitaire en politiek strijd van de Russen past perfect het zwart maken van een charismatische en geharnaste Oekraïense leiders als Timosjenko. Maar zij ontkent dat het tweede deel van het gesprek zo gegaan is, zoals Erdogan al zijn opgevangen en geopenbaarde gesprekken ontkent.

  We weten het niet omdat we er niet bij waren. We kunnen alleen proberen aan te geven waarom we vinden of iets wel of niet waarschijnlijk is en past in een patroon. Trouwens: gezien de oorlogstaal over en weer vind ik de rest van het gesprek niet extreem. Maar schoonheidsprijs? Nee, dat niet.

  Like

  George Knight

  25 maart 2014 at 21:05

 6. Puik stukje verslaggeving van RT over de dood van Muzychko – http://rt.com/news/sashko-bily-dead-reports-013/
  Ik ben blij dat we af en toe nog informatie van zenders als RT binnenkrijgen. De dagelijkse brainwash van BBC, NOS en de rest van de meekakelende media in het Westen is weerzinwekkend. Dan mag je je handjes dichtknijpen met een tegengeluid, zoals RT dat geeft.

  Like

  Pjotr

  26 maart 2014 at 00:06

 7. @Pjotr
  Hoezo brainwash? Wij als ervaren en goedopgeleide mediaconsumenten zijn toch wijs genoeg om zelf de feiten te wegen? Daarin speelt RT zeker een rol, maar een andere dan u veronderstelt. Kom op, wees kritisch. Er is hier geen behoefte aan reaguurders die opereren als trollen.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/03/24/hoe-duiden-we-het-nieuws-propaganda-bestaat-mediakunde-nauwelijks/

  Like

  George Knight

  26 maart 2014 at 00:16

 8. @George
  Sorry, maar ik lees je blog al jaren. Tot nu toe met veel plezier, maar je berichtgeving over de crisis in Oekraïne is zo tenenkrommend eenzijdig dat ik uit diepe ergernis voor het eerst een reactie plaats.

  Like

  Pjotr

  26 maart 2014 at 09:01

 9. @Pjotr
  Ik ben het niet eens met de eenzijdigheid die je me verwijt. Oekraïne is een onderwerp waarop ik meer kritiek heb gekregen dan normaal. Ik ga die discussie niet herhalen, maar de argumenten verbaasden me zeer.

  Ik vermoed dat er een misverstand is ontstaan dat op m’n blog niet meer weg te poetsen viel. Ik vergelijk het met een ander onderwerp waarover ik veel blog: de positie van religies. M’n standpunt daarin is dat ik pleit voor het terugdraaien van de voorkeursbehandeling van religie. Maar sommigen maken ervan dat ik religie wil afschaffen of zelfs iets tegen religies zou hebben. Dat is ook wel zo, maar niet in de zin dat ik religie rechten wil ontzeggen. Ik pleit er alleen voor om hun behandeling recht te trekken met die van andere stromingen. Om tot een gelijk speelveld te komen voor elke organisatie die opereert in die levensbeschouwelijke sector.

  Wat Oekraïne en de Krim betreft speelt naar mijn idee ook zo’n relativering die door sommigen niet werd begrepen. Kwestie van maatvoering dus. Er ontstond een discussie over de claim van de Russen dat alle Oekraïners fascisten of neo-nazi’s waren. Zeker de leden van de overgangsregering in Kiev. Dat vond ik klinkklare onzin. En ik herleidde dat tot de Russische propaganda die het merendeel van de Russen hersenspoelt. Maar vermoedelijk ook Nederlanders. Tegelijk heb ik voluit kritiek op westerse media die ook gekleurd zijn, maar doorgaans intern toch nog net iets pluriformer opereren. Verstokte hardliners uitgezonderd die een even gesloten wereldbeeld als RT representeren.

  Nu stelde je dat RT een tegengeluid geeft in het medialandschap met de BBC en de NOS die zouden hersenspoelen. Iemand die kritiek heeft op de kleuring van de nieuwsvoorziening van BBC, NOS of Amerikaanse networks kan ik goed volgen. Want ik kom hier ook regelmatig met dat soort kritiek. Maar iemand die RT uitsluit van die kritiek en boven verdenking plaatst verliest voor mij elke geloofwaardigheid. Of heeft de afgelopen weken de verslaggeving van RT over de Krim en Oekraïne slecht gevolgd. Vandaar mijn antwoord aan je dat scherper dan normaal was. Goed dat je daarop in redelijkheid antwoordt. Bedankt.

  Like

  George Knight

  26 maart 2014 at 10:11

 10. Het antwoord van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Avakov op bedreigingen:
  ‘If, while I am in my position, criminals threaten the ministry, I will accept this challenge and I am prepared to accept any challenge, because that is my duty. And henceforth, my attitude will be pretty tough towards criminals, towards those who break the peace with armed force. I’m referring to any criminals, whatever the call themselves or whatever clothes they dress up in, whether they call themselves Right Sector, Batkivshchyna or Maidan Self-Defence.’
  http://www.interpretermag.com/ukraine-liveblog-day-36-right-sector-leader-found-dead/

  Like

  George Knight

  26 maart 2014 at 11:51

 11. Nu maar zien of deze mensen een rechtszaak aan hun broek of een aantal kogels door de kop krijgen.

  Like

  ReggieRoning

  26 maart 2014 at 11:56

 12. @Reggie
  Het lijkt me logisch dat er een onderzoek komt naar de omstandigheden van de arrestatie van Oleksandr Muzychko. Maar die de dood vond. Dus een onderzoek naar het opereren van politie en/of speciale eenheden en de bevelsinstructie voor de aanhouding van Binnenlandse Zaken. Met escalatie binnen en buiten de grenzen krijgt de zwak optredende Oekrainse regering het nog moeilijker dan het al heeft.

  Like

  George Knight

  26 maart 2014 at 12:09

 13. @George
  Ik wil voornamelijk aantonen dat de conclusies die je in dit artikel over Muzychko plaatst behoorlijk voorbarig zijn. De man is op 24 maart doodgeschoten. RT meldt op 25 maart om 11.01 uur Moscow Time dat het om “unknown gunmen” gaat. Later op de dag volgt er een uitgebreider verslag waarin volgens mij een redelijk volledig beeld wordt gegeven en waar geen details worden achtergelaten, voor zover bekend natuurlijk. Het argument dat de Russische media nieuws vervormt gaat daarom niet op voor dit artikel over Muzychko. RT heeft het volgens mij keurig weergegeven.
  Neemt niet weg dat ook RT aan gekleurde informatieverstrekking doet, maar kies wel je voorbeelden beter.

  Als je “unknown gunmen” vergelijkt met hoe de Westerse media bijvoorbeeld omging met het sniper-verhaal in Kiev, dan mag je toch concluderen dat RT de berichtgeving iets netter formuleert dan de MSM in het Westen? Yanukovic werd zonder enig vorm van bewijs massaal aangewezen als de schuldige voor de sniper-acties. Tot op de dag van vandaag is daar nog geen enkel bewijs voor gevonden. En de Westerse media zwijgt wel als er geluiden zijn dat dat sniper-verhaal 180 graden andersom is. Onderzoek is blijkbaar niet nodig om ons waarheden te vertellen.

  Like

  Pjotr

  26 maart 2014 at 14:16

 14. @Pjotr
  Lastig aan dit soort reacties die je geeft is dat het zoveel opnoemt en overhoop haalt dat het veel ruimte kost om het te beantwoorden. Waarmee ik niet je reactie diskwalificeer, integendeel zelfs, maar wel de verbanden die het legt.

  Ook omdat ik al deze aspecten al elders beantwoord heb en ik mezelf niet wil blijven herhalen kies ik het ervoor om het hier bij te laten. Ik zie in de feiten die je aanvoert geen enkele aanleiding om mijn mening bij te stellen en ben het ermee oneens dat het verslag van RT over de aanhouding/ dood van Muzychko geen goed voorbeeld van propaganda is.

  Propaganda gaat verder dan de juiste weergave van de feiten, maar vooral om de accentuering en context die het geeft. Dus ‘framing‘. Kijk ook naar de Engelstalige verslaggevers die van de zender gehaald zijn omdat ze het verhaal van het Kremlin over de Krim niet ondubbelzinnig volgden. Houdt er ook rekening mee dat de verslaglegging van RT op YouTube waarover ik het had vaak eenduidiger en gekleurder is dan de vaak meer journalistieke duiding op internet.

  Like

  George Knight

  26 maart 2014 at 14:35

 15. @Pjotr
  Er zijn vandaag allerlei berichten in de media over de de Maidan-snipers. Die zouden wijzen naar Russische betrokkenheid vanwege het gebruik van het SV 98-geweer. Een interessante hypothese, met een iets te voorbarige conclusie. Voorlopig houdt de waarnemend algemene procureur Oleh Makhnitsky het voorzichtig op ‘Oekraïense burgers’, zonder nadere specificatie:
  http://www.kyivpost.com/content/ukraine/prosecutor-general-snipers-involved-in-maidan-killings-are-ukrainian-citizens-340307.html

  Like

  George Knight

  26 maart 2014 at 21:43


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: