D66’er Van Gool: D66 is niet per definitie seculier. Wat dan?

0984-1

Zomaar een berichtje in de krant waarvan ik niks begrijp. Het staat in een artikel in de NRC van afgelopen vrijdag over de doorbraak van D66 buiten de Randstad, bijvoorbeeld in Enschede, Amersfoort of Tilburg. Voor zover niks bijzonders. Maar dan wordt Peter van Gool (28) geciteerd. Hij is ‘een echte Tilburgse jongen‘ die op nummer 2 van de lijst van D66 in Tilburg staat. Hij studeert het masterprogramma ‘religie in hedendaagse samenlevingen‘ aan de Universiteit Utrecht en zegt gelovig te zijn. Voor zover nog steeds niks bijzonders.

Dan komt het. Van Gool wordt sprekend opgevoerd: ‘D66 ademt de tijdgeest en is niet per definitie seculier‘. Is D66 niet per definitie seculier? In alle ernst? Het pleidooi voor secularisme bond mij als kiezer jarenlang aan D66. Totdat ik er om andere redenen afscheid van nam. Begrijpt Van Gool wel wat secularisme betekent? Het lijkt er niet op. Redeneert-ie vanuit een defensief en gesloten beeld van religie? Zoals orthodoxe christenen het secularisme afwijzen omdat die hun macht inperkt. Vandaar hun bizarre uitspraken dat secularisme een pseudo-religie is of vrijheid geen doel op zichzelf kan zijn. Afleiding. Want secularisme gaat boven religie.

Peter van Gool is nog in de leer en past daarom welwillendheid. Toch is het merkwaardig dat iemand met deze opvatting over secularisme en religie het zover kan brengen in de huidige D66. Gaat de interne scholing van kaderleden alleen over praktische politiek en niet over het gedachtegoed van D66? Ter overweging aan Peter van Gool en zijn masterstudie, zijn doorgronden van de politiek-filosofische geschiedenis van D66 dat-ie in de Tilburgse raad gaat vertegenwoordigen en de juiste interpretatie van het secularisme herhaal ik graag wat ik eerder over secularisme schreef. Naar aanleiding van een betoog van de Amerikaanse hoogleraar Jacques Berlinerblau. Maar Van Gool kan ook z’n partijgenoten Boris van der Ham of Sophie in ’t Veld raadplegen.

Er bestaat veel misverstand over de vraag wat secularisme is. Het is geen atheïsme of vijand van religie. Vanuit religie of religieuze politiek wordt secularisme uit zelfprofilering vaak als vijandbeeld gebruikt. Secularisme en atheïsme zijn niet uitwisselbaar. De uitleg van Jacques Berlinerblau spreekt mij aan. Secularisme is een politiek idee dat kerk en staat gescheiden zijn. Meer is het niet. Secularisme spreekt zich er niet over uit of er wel of niet een God bestaat. Het kan en kan ook niet. Welbeschouwd doet het er niet toe. Omdat secularisme geen vijand van religie is, kunnen in het secularisme uiteenlopende religies naast elkaar bestaan. Zo opgevat zorgt secularisme voor meer vrijheid van godsdienst dan in situaties waar een staatsgodsdienst bestaat en andere religies verboden zijn. Zoals in Iran. Kortom, secularisme is dan geen vijand, maar juist een vriend van religie.

Foto: Gustave Moreau, Phare / Vuurtoren. Aquarel. Credits: © Réunion des musées nationaux.

5 gedachten over “D66’er Van Gool: D66 is niet per definitie seculier. Wat dan?

  1. Echte politieke seculiere invulling willen wij met de Partij van de Rede realiseren. Daarbij gaan we uit van de volgende seculiere uitgangspunten:
    – Volledige scheiding tussen staat en religie.
    – Alleen openbaar onderwijs.
    – Er is maar één wet en die geldt voor iedereen.

    De Partij van de Rede staat een seculiere samenleving voor die uitgaat van de individuele vrijheid waarmee de gelijkwaardigheid van iedereen wordt gewaarborgd. Wij staan een godsvrij ingevulde samenleving voor. We kiezen voor het individuele zelfbeschikkingsrecht, eigen privacy en vrije meningsuiting om in vrijheid onafhankelijk denken en zelfstandig handelen.

    De Partij van de Rede gaat uit van de ratio. Sociaal seculiere politieke besluiten voldoen aan de principes van toetsing en bewijsvoering. Dat houdt in dat we bij de besluitvorming rekening houden met de eigen vrijheid en verantwoordelijkheid van het individu. De menselijke waarde is dat men solidair is met de medemens en verantwoord om gaat met de leefomgeving en de natuur.

    We hebben in Deventer voor het eerst deelgenomen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Helaas hebben we maar een kwart van de stemmen voor een zetel verworven, ofwel in stoelpoot.

    Een ieder die meer van ons wil weten kan kijken op de volgende site:
    http://www.partijvanderede.nl/
    of e-mailen: info@partijvanderede.nl

    Like

  2. valt individuele vrijheid te rijmen met ‘alleen maar openbaar onderwijs’?

    jan

    Like

  3. Reactie op Anoniem,
    Onderwijs is overdracht van …
    – kennis en vaardigheden;
    – cultureel erfgoed en maatschappelijke socialisatie;
    – brede palet van alle levensbeschouwingen en filosofische beschouwingen;
    Individuele (keuze)vrijheid gaat uit van onafhankelijk denken en zelfstandig handelen van een volwassen dat wordt niet gerealiseerd met eenzijdig geloofsonderwijs.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.